Αντάλλαξαν πυρά Αβέρωφ και Άντρος-Ο serial killer, το βαν και η Δρομολαξιά

Βαριές κουβέντες ακούστηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, τόσο από τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, όσο και από τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τις ομιλίες τους για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Την αρχή έκανε ο κ. Κυπριανού, ο οποίος στην ομιλία του ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης αντί να διδάσκεται από τα λάθη του, αντί να καταστρώσει ολοκληρωμένη στρατηγική επίτευξης του στόχου της λύσης, δυστυχώς αυτοσχεδιάζει και λειτουργεί με παλινδρομήσεις, αντιφάσεις και τακτικισμούς, με αποτέλεσμα το Κυπριακό να οδηγηθεί σε επικίνδυνη τελμάτωση.
 
Όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ «δεν έπεισαν τη διεθνή κοινότητα πως δεν έχουμε ευθύνες για το παρατεταμένο αδιέξοδο και δεν προστάτευσαν αποτελεσματικά τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας ότι μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά  το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε ότι το παρατεταμένο αδιέξοδο εγκυμονούσε κινδύνους για νέα σοβαρά τετελεσμένα σε βάρος της Κύπρου και του λαού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολομέτωπη επίθεση Άντρου-Από τον Ορέστη στο βαν και από τα διαβατήρια στους κουμπάρους
 
Σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ που κατέρριπτε το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά, προσθέτοντας πως τότε το ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι έπρεπε να γίνει δεκτή χωρίς όρους και προϋποθέσεις η εισήγηση του κ. Γκουτέρες να επαναρχίσει η διαπραγμάτευση από το σημείο που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά, δηλαδή με τις συγκλίσεις, το Πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου και το άτυπο έγγραφο για το μηχανισμό εφαρμογής της λύσης.
 
«Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Προειδοποιήσαμε ότι το διαπραγματευτικό κενό θα έδινε χώρο στην τουρκική επιθετικότητα. Δικαιωθήκαμε. Χάθηκαν δυόμιση πολύτιμα χρόνια κατά τα οποία η Τουρκία κλιμάκωσε την  επιθετική της ρητορική∙ προκάλεσε και προκαλεί στην ΑΟΖ μας και την Αμμόχωστο. Δυστυχώς ούτε εμείς πείσαμε τη διεθνή κοινότητα για την ειλικρίνεια των προθέσεων μας», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.
 
Σημείωσε ότι «αν δεν σοβαρευτούμε, αν δεν είμαστε συνεπείς στο στρατηγικό στόχο, θα χάσουμε οριστικά τη δυνατότητα λύσης του Κυπριακού στο συμφωνημένο πλαίσιο», για να προσθέσει πως «είναι λυπηρό, αλλά είναι διάχυτη η εντύπωση  ότι αυτός είναι ο στόχος κάποιων και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα».
 
«Ο μύθος του success story»
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα ότι στο εσωτερικό πρέπει επιτέλους οι κυβερνώντες να ενδιαφερθούν για την πλειοψηφία της κοινωνίας που υποφέρει από τους χειρισμούς τους.
 
«Τι είδους ανάπτυξη έφεραν; Γιατί είναι περήφανοι γι’ αυτήν; Σε ποιων τις τσέπες μπαίνουν τα έσοδα από την ανάπτυξη; Ποιους θα ωφελήσει; Πρόκειται για ανάπτυξη που διασφαλίζει την αειφορία, την προστασία του περιβάλλοντος; Που στηρίζει την πραγματική οικονομία; Πρόκειται για ανάπτυξη που προάγει την έρευνα και την καινοτομία; Που στοχεύει σε αντιμετώπιση των πολλών κοινωνικών προβλημάτων; Που επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό; Όχι βέβαια», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι «ολόκληρο το παραγωγικό μοντέλο της Κύπρου στρεβλώνεται και το ανθρώπινο δυναμικό της απαξιώνεται», συμπληρώνοντας ότι οι συνειδήσεις των νεότερων γενεών διαφθείρονται μέσα σε ένα αντιπαραγωγικό περιβάλλον, που καταδικάζει τις νεότερες γενιές σε ζωή χειρότερη και ακριβότερη από τη ζωή των προηγούμενων γενιών».
 
Για τα διαβατήρια, είπε ότι είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα διαβατηρίων βοήθησε την οικονομία μας σε δύσκολες στιγμές, ωστόσο, πρόσθεσε πως η κατάχρηση του, η έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου και η εμπλοκή της οικογένειας του Προέδρου στο Πρόγραμμα το ζημίωσαν αφάνταστα.
 
Η κουμπαροκρατία, το βαν και ...ο Ορέστης
Όπως υποστήριξε ο Άντρος Κυπριανού, η κυβέρνηση «προωθεί την ημετεροκρατία, την κουμπαροκρατία και την κομματικοποίηση των πάντων. Αδιαφορώντας για τη διαπλοκή και τη διαφθορά που έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Δίχως ίχνος ευθιξίας και δεοντολογίας.Με κινήσεις εντυπωσιασμού και αδιαφορώντας για την ουσία. Στοχεύοντας να ελέγχει την κοινή γνώμη στο εσωτερικό. Αδιαφορώντας για τη ζημιά που γίνεται στο εξωτερικό. Ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι κουρασμένη από την υπερ-προσπάθεια να επιβιώσει∙ να σταθεί στα πόδια της».
 
Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, ανεφερε ότι ενόψει ευρωεκλογών «οι κυβερνώντες Επιχείρησαν να επιρρίψουν ευθύνες και πάλι στο ΑΚΕΛ αφού όπως σημείωσε Τα δεδομένα τότε τους ασκούσαν αφόρητη πίεση.  Οι ευθύνες τους για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού ήταν απροκάλυπτες.
Εν τω μεταξύ, η κοινωνική οργή για τις κατά συρροή δολοφονίες αλλοδαπών γυναικών και παιδιών, φούντωνε».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Άντρος Κυπριανού αναφέρθηκε στο κατασκοπευτικό βαν, αναφέροντας πως όσα δημοσιοποιήθηκαν είναι αποκαλυπτικά του χάους που επικρατεί επί των ημερών Αναστασιάδη- Συναγερμού.

«Ένα κόμμα που έχει στον δρόμο του τη Δρομολαξιάθα έπρεπε να ακολουθεί πιο χαμηλούς τόνους»

Στη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, απάντησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σε εκτός κειμένου αναφορές του, κατηγόρησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για καθημερινή καλλιέργεια του τοξικού κλίματος στο εσωτερικό, λέγοντας ότι στην μακρά ομιλία του, δεν βρήκε ούτε ένα θετικό να πει για το έργο της Κυβέρνησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Αβέρωφ στον Άντρο-«Μίλησε για διαφθορά και διαπλοκή, ένα κόμμα που έχει στο δρόμο του τη Δρομολαξιά»

Αναφορές που προκάλεσαν την αντίδραση του Άντρου Κυπριανού ο οποίος ζήτησε να παρέμβει.
 
Συγκεκριμένα ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε αναφορές του Άντρου Κυπριανού, στις οποίες στη συνέχεια απάντησε. «Η Κύπρος ζει τη χειρότερη περίοδο που έζησε ποτέ είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Αν αναφέρεται για την περίοδο του μηδενισμού, συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αν αναφέρετε για την οικονομία και τα υπόλοιπα θα σχολιάσω».
 
«Μίλησε για διαφθορά και διαπλοκή. Ένα κόμμα που έχει στον δρόμο του τη Δρομολαξιά θα έπρεπε πιο χαμηλούς τόνους να ακολουθεί. Και ένα κόμμα που η Γραμματεία και το Πολιτικό του Γραφείο, βρέθηκε για πρώτη φορά στα ιστορικά τα παγκόσμια έξω από Δικαστήριο για να προσπαθεί να μετατρέψει μια καταδίκη διαφθοράς σε πολιτική καταδίκη, κάποιος θεωρώ πως χάνει και το μέτρο», πρόσθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Ακούσαμε και για την παγκόσμια γεωγραφία. Ακούσαμε για Καμπότζη, Ταϊλάνδη, ξεχάσαμε την Τανζανία. Ακούσαμε και πολλές κατηγορίες που επαναλαμβάνονται εδώ και έξι χρόνια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λέχθηκαν και το 2011 και το 2009 και το 2010. Αποφάσισε ο λαός και το 2018 για αυτό δεν χρειάζεται να σχολιάσω τα επαναλαμβανόμενα», υπέδειξε με νόημα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
«Διχάζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ και όταν ένας ηγέτης ενός κόμματος, είναι 40 λεπτά στο βήμα και δεν βρήκε μια λέξη θετική να πει για τον τόπο του, καλλιεργώντας το τοξικό κλίμα, ακόμα και για μικροπολιτική. Να κάνει κριτική για αύξηση των συμβούλων του Προέδρου όταν ξεχνά πως ήταν και με την έγκριση του ιδίου και τον άλλων κομμάτων. Συμφωνήθηκε εδώ επί προεδρίας του κ. Συλλούρη».
 
Ό Άντρος Κυπριανού ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου του τον έδωσε.
 
«Κύριε Νεοφύτου ξέρετε πολύ καλά πόσους συμβούλους είχε ο τότε Πρόεδρος ο Δημήτρης Χριστόφιας. Δύο από αυτούς είχε, τον Τουμάζο Τσιελεπή και τον Νίκο Μούδουρο. Τους σταυρώσατε για τους μισθούς τους στην Επιτροπή Οικονομικών όπου ήσασταν πρόεδρος τότε, για να έρθουν στη Βουλή και για να εξηγήσουν ποια καθήκοντα ασκούσαν τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα στο Προεδρικό και γιατί τους χρειαζόταν ως συμβούλους του ο Δημήτρης Χριστόφιας. Βέβαια στη συνέχεια τους αξιοποιήσατε και τους δύο. Τότε κατηγορούσατε τον Δημήτρη Χριστόφια.
 
Σήμερα πλησιάζουν τη μισή εκατοντάδα οι σύμβουλοι του κ. Αναστασιάδη. Είναι ένα πράγμα να συμφωνείς ότι πρέπει να αυξηθούν οι σύμβουλοι του Προέδρου και είναι άλλο να έχεις διψήφιο αριθμό συμβούλων για τα ΜΜΕ και την επικοινωνιακή εικόνα της Κυβέρνησης», είπε ο Άντρος Κυπριανού.
 
«Χαίρομαι που με έχετε επιβεβαιώσει ότι η αύξηση των συμβούλων του Πρόεδρου ήταν με την έγκριση της Βουλής», απάντησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ