Σκληρή απάντηση Αβέρωφ στον Άντρο-«Μίλησε για διαφθορά και διαπλοκή, ένα κόμμα που έχει στο δρόμο του τη Δρομολαξιά»

Στη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, απάντησε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Σε εκτός κειμένου αναφορές του, κατηγόρησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για καθημερινή καλλιέργεια του τοξικού κλίματος στο εσωτερικό, λέγοντας ότι στην μακρά ομιλία του, δεν βρήκε ούτε ένα θετικό να πει για το έργο της Κυβέρνησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολομέτωπη επίθεση Άντρου-Από τον Ορέστη στο βαν και από τα διαβατήρια στους κουμπάρους
 
Αναφορές που προκάλεσαν την αντίδραση του Άντρου Κυπριανού ο οποίος ζήτησε να παρέμβει.
 
Συγκεκριμένα ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε αναφορές του Άντρου Κυπριανού, στις οποίες στη συνέχεια απάντησε. «Η Κύπρος ζει τη χειρότερη περίοδο που έζησε ποτέ είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Αν αναφέρεται για την περίοδο του μηδενισμού, συμφωνώ απόλυτα μαζί του. Αν αναφέρετε για την οικονομία και τα υπόλοιπα θα σχολιάσω».
 
«Μίλησε για διαφθορά και διαπλοκή. Ένα κόμμα που έχει στον δρόμο του τη Δρομολαξιά θα έπρεπε πιο χαμηλούς τόνους να ακολουθεί. Και ένα κόμμα που η Γραμματεία και το Πολιτικό του Γραφείο, βρέθηκε για πρώτη φορά στα ιστορικά τα παγκόσμια έξω από Δικαστήριο για να προσπαθεί να μετατρέψει μια καταδίκη διαφθοράς σε πολιτική καταδίκη, κάποιος θεωρώ πως χάνει και το μέτρο», πρόσθεσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
«Ακούσαμε και για την παγκόσμια γεωγραφία. Ακούσαμε για Καμπότζη, Ταϊλάνδη, ξεχάσαμε την Τανζανία. Ακούσαμε και πολλές κατηγορίες που επαναλαμβάνονται εδώ και έξι χρόνια προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λέχθηκαν και το 2011 και το 2009 και το 2010. Αποφάσισε ο λαός και το 2018 για αυτό δεν χρειάζεται να σχολιάσω τα επαναλαμβανόμενα», υπέδειξε με νόημα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
«Διχάζει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ και όταν ένας ηγέτης ενός κόμματος, είναι 40 λεπτά στο βήμα και δεν βρήκε μια λέξη θετική να πει για τον τόπο του, καλλιεργώντας το τοξικό κλίμα, ακόμα και για μικροπολιτική. Να κάνει κριτική για αύξηση των συμβούλων του Προέδρου όταν ξεχνά πως ήταν και με την έγκριση του ιδίου και τον άλλων κομμάτων. Συμφωνήθηκε εδώ επί προεδρίας του κ. Συλλούρη».
 
Ό Άντρος Κυπριανού ζήτησε τον λόγο για να απαντήσει και ο Αβέρωφ Νεοφύτου του τον έδωσε.
 
«Κύριε Νεοφύτου ξέρετε πολύ καλά πόσους συμβούλους είχε ο τότε Πρόεδρος ο Δημήτρης Χριστόφιας. Δύο από αυτούς είχε, τον Τουμάζο Τσιελεπή και τον Νίκο Μούδουρο. Τους σταυρώσατε για τους μισθούς τους στην Επιτροπή Οικονομικών όπου ήσασταν πρόεδρος τότε, για να έρθουν στη Βουλή και για να εξηγήσουν ποια καθήκοντα ασκούσαν τα συγκεκριμένα δύο πρόσωπα στο Προεδρικό και γιατί τους χρειαζόταν ως συμβούλους του ο Δημήτρης Χριστόφιας. Βέβαια στη συνέχεια τους αξιοποιήσατε και τους δύο. Τότε κατηγορούσατε τον Δημήτρη Χριστόφια.
 
Σήμερα πλησιάζουν τη μισή εκατοντάδα οι σύμβουλοι του κ. Αναστασιάδη. Είναι ένα πράγμα να συμφωνείς ότι πρέπει να αυξηθούν οι σύμβουλοι του Προέδρου και είναι άλλο να έχεις διψήφιο αριθμό συμβούλων για τα ΜΜΕ και την επικοινωνιακή εικόνα της Κυβέρνησης», είπε ο Άντρος Κυπριανού.
 
«Χαίρομαι που με έχετε επιβεβαιώσει ότι η αύξηση των συμβούλων του Πρόεδρου ήταν με την έγκριση της Βουλής», απάντησε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.
 
Απάντησε και στους άλλους ομιλητές ο κ. Νεοφύτου
Ο  Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε στην Κυβέρνηση και από τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020, είπε πως παρά τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στην παιδεία, στο ΕΕΕ και διόρθωση στρεβλώσεων στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ, εκφράζοντας ευχαριστίες στο ΔΗΚΟ και την Αλληλεγγύη που θα υπερψηφίσουν τον Προϋπολογισμό μαζί με τον ΔΗΣΥ.
 
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως στην επιδίωξη του ιδεατού το αποτέλεσμα είναι να απομακρυνόμαστε περαιτέρω από το εφικτό.
 
Στο κείμενο ομιλίας που κατέθεσε στη Ολομέλεια, αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέδειξε στη συνάντηση του Βερολίνου, πέραν πάσης αμφιβολίας, τη θετική και δημιουργική προσέγγιση της πλευράς μας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως είναι η τουρκική πλευρά, που επιδιώκει αναβολή των εξελίξεων, επικαλούμενη διάφορες εξελίξεις όπως τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα τον ερχόμενο Απρίλιο.
 
Συνεχίζοντας είπε πως η επαναβεβαίωση της ενεργής εμπλοκής του Γενικού Γραμματέα στις μελλοντικές εξελίξεις είναι σημαντική, διατυπώνοντας τη θέση ότι στο Βερολίνο «πετύχαμε τη διατήρηση του πλαισίου των κεκτημένων του Κραν Μοντανά, παρά την προσπάθεια της Τουρκίας να αποδεσμευτεί από το πλαίσιο».
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, συνεχίζοντας είπε ότι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, επικεντρώνονται στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τις εγγυήτριες δυνάμεις και ειδικά την Τουρκία, που έχει άλλες προτεραιότητες, όπως το κουρδικό και τη Συρία, πέραν του επιχειρήματος των ψευδοεκλογών στα κατεχόμενα.
 
Αφού εξέφρασε την άποψη ότι για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος η Άγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει στην πράξη τα μηνύματα του διεθνούς παράγοντα, για τερματισμό των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απόπειρες επέκτασης της κατοχής στα Βαρώσια, είπε ότι η πολύ ορθά, η Κυβέρνηση προχωρεί κανονικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.
 
Περαιτέρω ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι παραμένει αμετάθετος στόχος να γίνει πράξη η θέση που ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει εκφράσει, ότι η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς τη δεσποτεία τρίτων χωρών, ικανή να παράσχει συνθήκες ευημερίας και ανάπτυξης σε όλους τους πολίτες, διαφυλάσσοντας στο ακέραιο τα δικαιώματά τους.
 
Από τον στόχο αυτό δεν πρόκειται να παρεκκλίνουν ποτέ ο ΔΗΣΥ και η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, συμπλήρωσε.
  
Απαντώντας στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλος για μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, είπε πως υπάρχει αύξηση 16% από το 2012.
 
Σχολιάζοντας την εισήγηση του κ. Παπαδόπουλου για κακή τράπεζα, είπε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ είναι κακή τράπεζα και εξέφρασε την εκτίμηση πως σε μερικά χρόνια αυτά που θα εισπράττονται από την ΚΕΔΙΠΕΣ δεν θα καλύπτουν τα έξοδα της μισθοδοσίας.
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε στη συνέχεια ότι θα πρέπει να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ ώστε να θωρακιστεί η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που επιχειρείται στον τόπο.
 
Σχολιάζοντας τις αναφορές των προηγούμενων ομιλητών για τις τράπεζες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όταν τα βάζετε με τον χρηματοπιστωτικό τομέα τα βάζετε άθελα σας με τους κουρεμένους. Πρόσθεσε πως τώρα οι τράπεζες παρουσιάζουν πλεονάζουσα ρευστότητα, με σχεδόν μηδενικό δανεισμό στις μικρομεσαίες.
 
«Χωρίς σταθερό χρηματοπιστωτικό τομέα δεν μπορεί να υπάρξει σταθερή οικονομία και ανάπτυξη», συνέχισε και εξέφρασε την άποψη πως αν ξανακτυπηθεί η αξιοπιστία της χώρας δεν θα μπορέσουμε ποτέ να την επανακτήσουμε.
 
Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Εστία, είπε πως σε αυτό δεν εντάσσονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, Είπε πως ενδεχομένως να υπάρχουν και μεταξύ αυτών που φέρονται στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα  κακοπληρωτές και για αυτό αποφεύγουν το Εστία.
 
«Πρέπει να μιλούμε για τους συνετούς και τους νοικοκυραίους», ανέφερε στη συνέχεια, οι οποίοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν.
 
Ακολούθως απευθυνόμενος στην Υπουργό Εργασίας, είπε πως πρέπει να μεταρρυθμιστεί ο θεσμός του ΕΕΕ και να στραφεί στην σε επιδότηση στην εργασία για να μην δημιουργηθούν γενιές που θα συντηρούνται από το ΕΕΕ
 
Για το ΓΕΣΥ είπε πως αποτελεί μεταρρύθμιση κοινωνικού φιλελευθερισμού, στο πλαίσιο του οποίου, για πρώτη φορά ο ασθενής έχει το δικαίωμα να πηγαίνει στον οποιοδήποτε γιατρό ή κλινική.
 
«Με το ΓΕΣΥ ψηφίστηκε η μη μονιμότητα στον τομέα της υγείας», είπε προσθέτοντας ότι το ψήφισε και η αριστερά την οποία συνεχάρη, ζητώντας ταυτόχρονα να μην τορπιλίσει την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
 
Αναφερόμενος στις στρεβλώσεις του ΓΕΣΥ είπε πως οι προσωπικοί γιατροί χρήζουν διόρθωσης καθώς όποιος κατάφερε και έγραψε περισσοτέρους πολίτες, πληρώνεται χωρίς να προσφέρει υπηρεσίες. «Κάποιοι παίρνουν μηνιαίο μισθό μεγαλύτερο από το εισόδημα που έπαιρναν  ένα χρόνο», συνέχισε και κάλεσε σε συνεργασία για να ρυθμιστούν οι στρεβλώσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, είπε ότι θα έχει πολιτικό κόστος στον ΔΗΣΥ όμως θα την υπερψηφίσει καθώς είναι προς όφελος του τόπου και του πολίτη.

Δικαιοσύνη που καθυστερεί δεν είναι δικαιοσύνη, είπε στη συνέχεια και ανέφερε πως χρειάζεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός για αυτό και θα θεσμοθετηθεί το Υφυπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης.
 
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Παιδείας είπε ότι η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι στην παιδεία. Πρόσθεσε ότι οι πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο είναι αυτές που έχουν τα πιο δυνατά μυαλά στην έρευνα και την τεχνολογία.
 
Απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών είπε ότι χρειάζεται φορολογική μεταρρύθμιση, διατυπώνοντας τη θέση ότι πρέπει να βρεθεί ενιαίος συντελεστής και ότι πρέπει αι να εξεταστεί η φορολόγηση του οικογενειακού εισοδήματος.
 
Περαιτέρω ανέφερε ότι ο μεσοπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι να αρθούν σταδιακά οι δύο κόσμοι των συντάξεων.
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως για τη στιβαρή οικονομία του μέλλοντος το ζητούμενο είναι να δοθούν κίνητρα στα δυνατά μυαλά να στήσουν τη δική τους μικρομεσαία επιχείρηση. Κάλεσε ακολούθως τους βουλευτές του ΔΗΣΥ να μην αμύνονται όταν δαιμονοποιείται το κέρδος, κατάρα είναι η ζημιά, συμπλήρωσε.
 
Το ζητούμενο είναι ανάπτυξη για όλους, για τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις,  τη μεσαία τάξη που έχει συρρικνωθεί και είναι αυτή που πληρώνει το κόστος όλων των λαθών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον