Στην αντεπίθεση Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Πλήρη ενημέρωση από τον επιτετραμμένο της λιβυκής κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λευκωσία αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά με το μνημόνιο συνεργασίας για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο  Φαγιέντ αλ Σαράζ.
 
Ο υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε από την αντιπροσωπεία της Λιβύης στην Κύπρο, πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις λεπτομέρειες του μνημονίου, την υπογραφή του οποίου από την πρώτη στιγμή καταδίκασαν τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
 
Πάντως σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, η κυβέρνηση της Τρίπολης ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία, να αποστείλει κλιμάκιο τεχνοκρατών και διπλωματών στην Κύπρο για να εξηγήσουν στον ΥΠΕΞ τις λεπτομέρειες του μνημονίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνει ψήγματα νομιμότητας μέσω της συμφωνίας με τη Λιβύη ο Ερντογάν
 
Ξεκινούν διαδικασίες για κήρυξη ΑΟΖ
Η έντονη αντίδραση που υπήρξε και από πλευράς Καϊρου για την εν λόγω συμφωνία συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι και του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Δένδια, όπου οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να επιταχύνουν τις συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων των δύο χωρών για οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.
 
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη δεδομένη στιγμή θα ήταν ιδανικό, αφού θα χτυπούσε στη ρίζα τους, τις όποιες προσπάθειες της Άγκυρας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Δένδιας μετά τη συνάντηση με την Αίγυπτο, υπάρχει κοινή γωνία θεώρησης των περισσοτέρων προβλημάτων.
 
Η τουρκική αντίδραση
Η τουρκική αντίδραση στις εξαγγελίες του Νίκου Δένδια για κηρυξη ΑΟΖ με την Αίγυπτο δεν άργησε να έρθει. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επανέλαβε την ακραία θέση της Άγκυρας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ, ενώ προειδοποίησε παράλληλα την Αθήνα και το Κάιρο ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουν τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «με τη συμφωνία που υπεγράφη με τη Λιβύη καθορίστηκε ένα μέρος των δυτικών συνόρων των περιοχών θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην ανατ. Μεσόγειο. Πρόκειται για μια συμφωνία που υπογράφηκε με βάση τις δικαστικές αποφάσεις, που θεσπίζουν διεθνή νομολογία, και του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών άρθρων της Συνθήκης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
 
Η Άγκυρα, μέσω της ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, απορρίπτει με τον πιο επίσημο τρόπο πλέον ότι τα νησιά διαθέτουν υφαλοκρηπίδα, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως το Καστελόριζο.
 
«Ουσιαστικά, όλες οι πλευρές γνωρίζουν ότι τα νησιά δεν μπορούν να αποκόπτουν την παράκτια προβολή της Τουρκίας, που είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην ανατ. Μεσόγειο, ότι τα νησιά που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά της διάμεσης γραμμής μεταξύ δύο ηπειρωτικών χωρών δεν μπορούν να διαθέτουν άλλη ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας πέραν των χωρικών τους υδάτων και ότι το μήκος και η κατεύθυνση των ακτών τους πρέπει να συνυπολογίζονται στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών αρμοδιοτήτων. Η Τουρκία, πριν υπογραφεί αυτή η συμφωνία, είχε απευθύνει έκκληση για συνομιλίες προς όλες τις πλευρές, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση στο πλαίσιο του δικαίου και ακόμη παραμένει έτοιμη για συνομιλίες. Ωστόσο, αντί να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη που προβάλλει η Τουρκία, τα μέρη προτίμησαν να προβούν σε μονομερή βήματα και να ρίξουν την ευθύνη στην Τουρκία.
 
Πίσω από αυτή την αντίληψη βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές και χωρίς διάθεση συμβιβασμού ελληνικές και ελληνοκυπριακές θέσεις, που προσπαθούν να δημιουργήσουν, για παράδειγμα στο Καστελόριζο, ένα μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την ηπειρωτική Τουρκία, μία ζώνη θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σχεδόν τετραπλάσια από την επιφάνεια του. Η ίδια αντίληψη έκανε κάποτε και την Αίγυπτο να χάσει μία περιοχή 40 τ.χλμ.».
 
 Κι η ανακοίνωση καταλήγει με προειδοποίηση προς την Ελλάδα για την ανατ. Μεσόγειο.Μέσω αυτής της συμφωνίας, που υπογράφηκε με τη Λιβύη, καθίσταται σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον