Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα της Ελλάδας και Ε/κ

  01/12/2019 21:06
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα της Ελλάδας και Ε/κ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα της Ελλάδας και Ε/κ

  01/12/2019 21:06
Για μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα κατηγορεί την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία το τουρκικό ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες αρμοδιότητες των δύο χωρών υπογράφηκε στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Κατηγορεί Ελλάδα και Κύπρο ότι προσπαθούν να κερδίσουν για το Καστελόριζο θαλάσσια ζώνη τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την έκταση του μικρού αυτού νησιού. 

Με γραπτή δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει ότι με τη συμφωνία έχει καθοριστεί ένα μέρος των δυτικών ορίων των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε με βάση το διεθνές δίκαιο συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών άρθρων της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και κυρίως των δικαστικών αποφάσεων που αποτελούνται από τη νομολογία του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, «στην πραγματικότητα, όλες οι πλευρές έχουν επίγνωση ότι η προβολή των ακτών της Τουρκίας η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή από όλες τις πλευρές στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να διακοπεί με τα νησιά, ότι τα νησιά  πίσω από την μέση γραμμή μεταξύ των δύο χερσαίων περιοχών (Τουρκίας - Λιβύης) δεν μπορούν να έχουν θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών υδάτων τους και ότι ενώ γίνεται ο υπολογισμός των θαλάσσιων ζωνών υπολογίζεται το μήκος των ακτών τους και οι πλευρές τους». 

Προστίθεται ότι «τελικά, η Τουρκία πριν υπογράψει αυτήν τη συμφωνία, προηγουμένως στο πλαίσιο τη δικαιοσύνης, απηύθυνε έκκληση για συμβιβασμό και ακόμη είναι έτοιμη για συνομιλίες».

Αλλά, υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, «αντίθετα με την προσέγγιση αυτή της Τουρκίας η οποία έχει ως βάση το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη, αντί να ξεκινήσουν συνομιλίες προτίμησαν να κάνουν μονομερή βήματα κατηγορώντας την Τουρκία».

Πίσω από αυτή την αντίληψη, σύμφωνα με το ίδιο, «βρίσκονται τα μαξιμαλιστικά και αδιάλλακτα επιχειρήματα της Ελλάδας και των Ε/Κ που προσπαθούν για παράδειγμα να κερδίσουν θαλάσσια ζώνη τέσσερις χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την δική του έκτασή για το μικρό νησί Καστελόριζο, το οποίο είναι απέναντι από την χερσαία περιοχή της Τουρκίας».  «Αυτή η αντίληψη έκανε κάποτε την Αίγυπτο να χάσει 40 τ.χλμ, θαλάσσια περιοχή», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ. 

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι με την τελευταία υπογραφή της συμφωνίας με τη Λιβύη οι δύο χώρες έθεσαν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα. 
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας