Ανοίγει τα χαρτιά του ο Πρόεδρος-Μισή ντουζίνα αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα

Τις τελικές του αποφάσεις αναφορικά με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αναμένεται να ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Ο Πρόεδρος, ενημέρωσε ήδη τους υπουργούς που αποχωρούν, ανάμεσα στους οποίους, όπως όλα δείχνουν, πέραν του Χάρη Γεωργιάδη θα είναι και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης καθώς και η υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου.
 
Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται, αφού πέραν της δεδομένης αλλαγής σκυτάλης στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αναλάβει ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, δεδομένος πρέπει να θεωρείται και ο διορισμός του βουλευτή Λευκωσίας και εκ των αντιπροέδρων του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Νουρή στο Υπουργείο Εσωτερικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό, άρχισε τα τηλέφωνα ο Αναστασιάδης

Τα ίδια σενάρια θέλουν το Υπουργείο Μεταφορών να παραμένει γυναικεία υπόθεση, αφού φαβορί για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζεται η Βασιλική Αναστασιάδου, είναι η νομικός, Έμιλυ Γιολίτη. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Γιολίτη ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2019 ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ και παραιτήθηκε τον Ιούλιο, στον απόηχο πορίσματος της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, βάσει του οποίου προέκυψε θέμα ασυμβιβάστου στην ιδιότητα της ως μέλος συγκεκριμένου δικηγορικού γραφείου και της ιδιότητας της ως Προέδρου του ΔΣ της Αρχής Ηλεκτρισμού.
 
Εξίσωση για δυνατούς λύτες, μοιάζει να είναι το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Παιδείας. Αποτελεί δεδομένο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έλαβε την απόφαση για απομάκρυνση του Κώστα Χαμπιαούρη με τον Πρόδρομο Προδρόμου να θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για να τον διαδεχθεί. Άλλωστε, ο Πρόδρομος Προδρόμου είναι γνώστης των θεμάτων του Υπουργείου, αφού διετέλεσε για σειρά ετών πρόεδρος της αντίστοιχης Επιτροπής της Βουλής.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το restart του ΔΗΣΥ, το φρεσκάρισμα της εικόνας και οι προθέσεις Χάρη
 
Οι πληροφορίες ωστόσο των τελευταίων ημερών ήθελαν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να προσανατολίζεται σε παραμονή του κ. Προδρόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η δυστοκία όμως για εξεύρεση αντικαταστάτη του Κώστα Χαμπιαούρη, ενδεχομένως να στείλει τελικά τον κ. Προδρόμου στο Υπουργείο Παιδείας.
 
Πέραν των δύο αποχωρήσεων, ο Πρόεδρος αναμένεται να προβεί και σε εσωτερικές ανακατατάξεις, με στενούς του συνεργάτες να μεταφέρονται σε άλλα πόστα. Αυτό αναμένεται να συμβεί με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Κλέλια Βασιλείου η οποία θα διαδεχθεί την απερχόμενη Επίτροπο Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου.
 
Το κενό που δημιουργείται στο Προεδρικό με την ενδεχόμενη αποχώρηση, τόσο του Πρόδρομου Προδρόμου όσο και της Κλέλιας Βασιλείου, δεν έχει ξεκαθαρίσει μέχρι στιγμής πώς θα καλυφθεί. Θεωρείται δεδομένη η ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας και υποψήφιου στις τελευταίες Ευρωεκλογές με τον ΔΗΣΥ, Παναγιώτη Σεντώνα. Οι σχετικές πληροφορίες θέλουν τον κ. Σεντώνα να αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει διαρρεύσει το όνομα του αντικαταστάτη του Πρόδρομου Προδρόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι αλλαγές αξιωμάτων φέρνουν ανακατατάξεις στον ΔΗΣΥ
 
Την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανακοινώσει σήμερα τον μίνι ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, αποκάλυψε χθες σε δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος κλείδωσε στα ονόματα και οι όποιες ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, ή το αργότερο τη Δευτέρα.
 
Τούτων λεχθέντων, θεωρείται δεδομένο πως η τελετή διαβεβαίωσης των νέων υπουργών καθώς και οι τελετές παράδοσης παραλαβής στα Υπουργεία, τοποθετούνται χρονικά την ερχόμενη Τρίτη, αφού στο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, αναμένεται να παρακαθίσει για πρώτη φορά το νέο κυβερνητικό σχήμα.
 
Υπενθυμίζεται πως αύριο ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, λίγες ώρες πριν αποχωρήσει από το Υπουργείο, θα παρουσιάσει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά από μακρά διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, ώστε αυτή να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Δειτε Επισης

Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα
BINTEO: Αναστάτωση στο Λονδίνο-Άλογα κάλπαζαν ελεύθερα στο κέντρο της πόλης
Στηρίζουν Νίκο Νικολαΐδη οι «Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένοι Κύπριοι Κυνηγοί» στη Λεμεσό
Ανησυχία της Κυβέρνησης για τη νέα εγκληματική ενέργεια-«Αξιολογούμε διαρκώς τα μέτρα»
Ηχηρά ονόματα στους προτείνοντες και υποστηρίζοντες των υποψηφίων-Στηρίζει Γεάδη και Πελεκάνο η Παρισινού
Γερμανός σέρφερ έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες στην Πορτογαλία-Δάμασε κύμα 28 μέτρων
Κύμα ακραίου καύσωνα στις Φιλιππίνες-Συστάσεις για αποφυγή μετακινήσεων