Η ενορχηστρωμένη αντεπίθεση κατά του ΑΚΕΛ και ο δρόμος της σιωπής του Άντρου

Η χθεσινή ημέρα ξημέρωσε με τα φόντα να αποτελέσει κάποιας μορφής επίλογο στην πολύκροτη υπόθεση με το κατασκοπευτικό βαν. Ο Άντρος Κυπριανού, μετά από τις εντονότατες επικρίσεις και κατηγορίες, θα πήγαινε στο Προεδρικό, θα έδινε τα στοιχεία του, θα λάμβανε εξηγήσεις και οι τόνοι θα έπεφταν. Αν και τα πράγματα πήγαν βάσει προγράμματος, οι τόνοι όχι απλώς δεν έπεσαν αλλά βγήκε μια γενική αντεπίθεση, μετατρέποντας το ΑΚΕΛ από κατήγορο σε κατηγορούμενο.
 
Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ έστειλε το μήνυμα πως «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια αλλά και να φαίνεται», αναφερόμενος στην συνεργασία που υπήρξε με την Αστυνομία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλαβε εξηγήσεις και αναμένει ολοκλήρωση της έρευνας ο Άντρος
 
«Θα επιμένουμε ότι πρέπει η διερεύνηση να πάει μέχρι τέλους, πρέπει να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και βέβαια μας προβληματίζει το κατά πόσον θα πρέπει ο Γενικός Εισαγγελέας να διορίσει μία ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία θα πρέπει να βοηθηθεί από εμπειρογνώμονες, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρχε κάποιου είδους συνεργασία της Αστυνομίας και της συγκεκριμένης εταιρείας», είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν αμφισβητεί την αντικειμενικότητα της Αστυνομίας.
 
Ο Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε την ενημέρωση που έλαβε ειλικρινή και ολοκληρωμένη και επιφυλάχθηκε να κρίνει το αποτέλεσμα στο τέλος.
 
Ο Αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης δήλωσε, από πλευράς του, ότι ενημέρωσε τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ για την πορεία των ερευνών και εξέφρασε τη δική του θέση πως «η σχέση της Αστυνομίας είναι τέτοια που δεν εμποδίζει τις έρευνές της».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι όροι του «deal» Αστυνομίας- Ισραηλινών, οι αμοιβές και το πράσινο φως Κληρίδη
 
Οι αναφορές αυτές του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ως κάποιου είδους ανακωχή. Αφενός ο Άντρος Κυπριανού εξασφάλισε τη δημόσια παραδοχή του Αρχηγού Αστυνομίας ότι υπήρχε κάποιου είδους προηγούμενη επαφή μεταξύ της Αστυνομίας και της εταιρείας του κατασκοπευτικού βαν και αφετέρου έδωσε πίστωση χρόνου για ολοκλήρωση των ερευνών. Αυτές είναι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στο θέμα να ξεκινήσει σιγά σιγά να ξεφουσκώνει.
 
Τα πράγματα, όμως, δεν έγιναν έτσι, καθώς, τις επόμενες ώρες, όλοι όσοι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, βρέθηκαν στο στόχαστρο του ΑΚΕΛ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, βγήκαν ο ένας μετά τον άλλο και αντέκρουσαν πυρά και ισχυρισμούς του κόμματος, σε μία αντεπίθεση που φαίνεται πως, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, ήταν οργανωμένη.
 
Βροχή οι απαντήσεις
Πρώτος τοποθετήθηκε και ο Γενικός Εισαγγελέας, ανακοινώνοντας ότι, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων που προέκυψαν από τις ανακρίσεις, τα οποία κατά τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνδέουν την Αστυνομία με τις υπό διερεύνηση εταιρείες ή πρόσωπα, που του κοινοποιήθηκαν από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, «δεν προκύπτει κανένας λόγος, ο οποίος θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει κώλυμα για την Αστυνομία όπως συνεχίσει η ίδια τις έρευνες τις οποίες έχει αρχίσει».  
 
Η δήλωση αυτή του Κώστα Κληρίδη μπορεί να εκληφθεί ως μία κίνηση για να εξανεμιστούν τα σύννεφα που δημιουργήθηκαν πάνω από την Αστυνομία, εν μέρει λόγω της στάσης του ΑΚΕΛ, καθώς έκρινε πως δεν τίθεται εν αμφιβόλω η αντικειμενικότητά της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώθηκε και ο Κληρίδης για τη συνεργασία Αστυνομίας και Ισραηλινών-«Κανένα κώλυμα»
 
Το επόμενο χτύπημα, που αποτέλεσε και την πιο ξεκάθαρη… επίθεση στον στόχο, προήλθε από τον ΔΗΣΥ. Με αφορμή δημοσίευμα της «Χαραυγής», την οποία φρόντισε να διασυνδέσει ουκ ολίγες φορές με το ΑΚΕΛ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, κατηγορήθηκε το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης για «κρεσέντο παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων».
 
Το δημοσίευμα κατηγορούσε τον ΔΗΣΥ ότι ψευδώς ανέφερε ότι Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Shahak Avni υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Κύπρου, καθώς ο επικεφαλής της είναι ο αρχιραβίνος Arie Zeev Raskin.
 
«Είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογική και μη θεμιτή η κατά τη γνώμη μας εσκεμμένη σύγχυση του επικεφαλής ραβίνου της Κύπρου κ. Raskin με τον Πρόεδρο της εβραϊκής κοινότητας της Κύπρου», δήλωσε ο Δημήτρης Δημητρίου, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα δύο προσκλήσεις που έλαβε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ από την Εβραϊκή Κοινότητα, τις οποίες συνυπογράφουν ο Ραβίνος Raskin ως επικεφαλής ραβίνος και ο Shahak Avni ως Πρόεδρος.
 
Ο κ. Δημητρίου κατηγόρησε το ΑΚΕΛ ότι «με τις εσκεμμένες αυτές, στρεβλές πράξεις τους, δεν μετέτρεψαν απλώς την πολιτική σε πολιτικό, κακόβουλο κουτσομπολιό. Με τη συνεχή, εσκεμμένη και κακοπροαίρετη τακτική τους, που στηρίζεται στα ψέματα και στη λάσπη, προσπαθούν να πλήξουν πολιτικούς αντιπάλους». Κάλεσε, παράλληλα, την ηγεσία του ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί για το δημοσίευμα της «Χαραυγής», λέγοντας πως «διαφορετικά δικαιούμαστε να πούμε δημόσια ότι αυτή η πολιτική λάσπη ξεκινά από την Εζεκία Παπαϊωάννου».
 
Αυτή ήταν μία ξεκάθαρη απόπειρα του ΔΗΣΥ να εκθέσει το ΑΚΕΛ, αφήνοντας να νοηθεί ότι κατασκεύασε κατηγορίες, εκμεταλλευόμενο πολιτικά την υπόθεση του βαν, με στόχο να πλήξει το κυβερνών κόμμα. Προφανώς ο ΔΗΣΥ αποσκοπούσε να αφήσει σκιές για την εγκυρότητα των ισχυρισμών του ΑΚΕΛ ευρύτερα, που είναι και ο μεγαλύτερος επικριτής της Κυβέρνησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απασφάλισε κατά του ΑΚΕΛ ο ΔΗΣΥ-Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα
 
Στην συνέχεια στον χορό των ανακοινώσεων μπήκε και η εταιρεία WiSpear, η οποία, διέψευσε εκ νέου τα όσα της καταλογίζονται για τις δραστηριότητές της στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας τα «κυνήγι μαγισσών, με ασαφή κίνητρα και επιδιώξεις».
 
Υπενθυμίζεται ότι, όπως μετέδωσε ο REPORTER, οι Ισραηλινοί εξετάζουν νομικά μέτρα εναντίον προσώπων που προέβησαν σε δηλώσεις, καθώς και δημοσιεύματα. Η εταιρεία ζήτησε από την Αστυνομία την έρευνα και τον εντοπισμό όσων βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς κατηγορίες σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητές της. «Δεδομένου του γεγονότος ότι η WiSpear θεωρείται μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τομέα της παγκοσμίως, η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αναζητήσει μέσω της νομικής οδού την αποκατάσταση για τη ζημία που προκαλούν στη φήμη της και στην επιχειρηματική της δραστηριότητα εσκεμμένες απόπειρες αμαύρωσής της», ανέφερε.
 
Από τη στιγμή που ένας από τους βασικούς κατήγορους ήταν το ΑΚΕΛ, καθίσταται σαφές ότι απειλείται με νομικά μέτρα από την WiSpear.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανταποδίδουν ομαδικά τα πυρά-Επανήλθε η εταιρεία, ζητά έρευνα κατά των… μαγισσών
 
Την σκυτάλη πήρε η Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου, η οποία σε ανακοίνωσή της επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, πλήρως τα όσα ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι «Πρόεδρος του Σωματείου «Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου», από το 2014, είναι ο επιχειρηματίας κ. Shahak Avraham Avni και θρησκευτικός εκπρόσωπος της Εβραϊκής Κοινότητας είναι ο ραβίνος Arie Zeev Raskin, οι οποίοι τυγχάνουν του σεβασμού και της εκτίμησης όλων των μελών της κοινότητας».
 
Ανέφερε, ακόμη, ότι σέβεται και τηρεί ευλαβικά τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνεργάζεται πάντοτε με τις Αρχές. «Τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί και γραφτεί πολλές ανακρίβειες και διαδόσεις γύρω από το ονόματα που έχουν προαναφερθεί, γεγονός που προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στα μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κύπρο», σημείωσε περαιτέρω, λέγοντας ότι επιφυλάσσεται όλα της τα νόμιμα δικαιώματα.
 
Η ανακοίνωση αυτή, εκ των πραγμάτων αποτελεί πλήγμα για το ΑΚΕΛ, καθώς ενισχύει την επιχειρηματολογία του ΔΗΣΥ εναντίον του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πήρε σκυτάλη η Εβραϊκή Κοινότητα και επιβεβαίωσε τον ΔΗΣΥ
 
Τελευταίος έλυσε τη σιωπή του ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος εξέδωσε ανακοίνωση εξηγώντας πώς και γιατί δόθηκε η άδεια οπλοφορίας στον Shahak Avni. «Η έγκριση παραχωρήθηκε νόμιμα και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που παραχωρούνται από τον σχετικό Νόμο», τόνισε.
 
Ακολούθως ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι η άδεια παραχωρήθηκε «λόγω των αυξημένων κινδύνων, συνεπεία τρομοκρατικής απειλής, που διέτρεχαν πρόσωπα και συμφέροντα προσώπων εβραϊκής καταγωγής, όπως ρητά αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Αστυνομίας και οι οποίοι αξιολογούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας, για σκοπούς λήψης αυξημένων μέτρων». Υπενθυμίζεται ότι την εκδοχή αυτή είχε δώσει και η Εβραϊκή Κοινότητα σε προηγούμενη ανακοίνωσή της και, ως εκ τούτου, υπάρχει συνοχή στα όσα υποστηρίζει ο τέως Υπουργός.
 
Ο Ιωνάς Νικολάου δήλωσε, περαιτέρω, ότι «η αρμοδιότητα να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο την παραχώρηση άδειας οπλοφορίας έχει εκχωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και συνεπώς δεν χρειαζόταν να ληφθεί οποιαδήποτε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».
 
Η τελευταία αναφορά αποσκοπούσε ξεκάθαρα να ανατρέψει την κατηγορία ότι παρακάμφθηκαν οι διαδικασίες και έτυχε ο κ. Avni ευνοϊκής μεταχείρισης από την Κυβέρνηση, λόγω των ιδιαίτερων σχέσεων που είχε μαζί της ή με τον ΔΗΣΥ και ένας από τους αποδέκτες ήταν και το ΑΚΕΛ. Ο χρόνος που επέλεξε ο κ. Νικολάου να παρέμβει μάλλον δείχνει προς την κατεύθυνση της οργανωμένης επίθεσης, καθώς το θέμα της οπλοφορίας απασχολεί την επικαιρότητα εδώ και αρκετές ημέρες, αλλά ο τέως Υπουργός ήταν άφαντος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έλυσε τη σιωπή του και ο Ιωνάς για την άδεια οπλοφορίας στον Ισραηλινό
 
Θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά τις… απανωτές επισκέψεις στα καρέ του, το ΑΚΕΛ επέλεξε χθες τον δρόμο της σιωπής και δεν επανήλθε στο θέμα, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί σήμερα.  
 

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης