Οι φόβοι για υποκλοπές κρατικών δεδομένων και οι σκιές για πολιτικό αρχηγό

Συνεχίζεται ο σάλος σε σχέση με το κατασκοπευτικό βαν που κυκλοφορούσε ελεύθερα στη Λάρνακα και φαίνεται να εμπλέκεται σε παρακολουθήσεις, με τις αποκαλύψεις να δίνουν και να παίρνουν αναφορικά με το καθεστώς της εταιρείας στην Κύπρο καθώς και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
 
Το ΑΚΕΛ βρίσκεται με το δάκτυλο στη σκανδάλη διαμηνύοντας πως γνωρίζει πολλά, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλεί εκτάκτως στο Προεδρικό τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης.
 
Μετά τις πληροφορίες για την εμπλοκή πολιτικού αρχηγού και τις αναφορές για συνάντηση με τον ένα εκ των διευθυντών της εταιρείας, πολιτικά κόμματα με ανακοινώσεις ξεκαθαρίζουν τη θέση τους, ενώ παράλληλα την έντονη ανησυχία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεχόμενη υποκλοπή κρατικών δεδομένων και συνομιλιών εξέφρασε μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ήχοι του κατασκοπευτικού βαν στα κόμματα και η ηχώ της κάλπης
 
«Ο Πρόεδρος ανησυχεί περισσότερο για τη χώρα μας», υπέδειξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αλλά ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να είναι ο ίδιος αντικείμενο, θύμα, μιας τέτοιας πρακτικής αλλά περισσότερο ανησύχησε γιατί θεωρεί απαράδεκτο σε μια δημοκρατία, σε μια ευρωπαϊκή Δημοκρατία να έχουμε τέτοια φαινόμενα και ακριβώς εδώ είναι που πρέπει να δείξουμε τα σωστά αντανακλαστικά, εννοώ ως κράτος,. Να ερευνηθεί, εφόσον υπάρχουν στοιχεία να συγκεντρωθούν, να αξιοποιηθούν από τις ερευνητικές, ανακριτικές αρχές και εάν υπάρχουν αδικήματα να αντιμετωπιστούν αμέσως».
 
«Πρώτα από όλα», πρόσθεσε, «ανησυχεί να μην ισχύει το απόρρητο της ιδιωτικότητας των επικοινωνιών των πολιτών. Βεβαίως μια προέκταση ακόμα πιο σοβαρή είναι αυτή, για αυτό ο Πρόεδρος ανησυχεί γενικότερα για την υποκλοπή των επικοινωνιών πολιτικών προσωπικοτήτων γιατί τότε μιλάμε για ουσιαστική απειλή στη δημοκρατία».
 
Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που εμπλέκουν τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στην υπόθεση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπέδειξε πως, «δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασε τη σιωπή του ο Αβέρωφ για τη συνάντηση με Ισραηλινό-Τον είδε μεν, αλλά…
 
«Αυτό που και τις προηγούμενες ημέρες προσωπικά με ξεπερνούσε η συζήτηση που έγινε για μια φερόμενη άδεια κατοχής όπλου, η οποία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, εάν υπήρχε ή δεν υπήρχε η διαδικασία. Αλλά, τί σχέση έχει αυτό; Εδώ μιλάμε για το ενδεχόμενο παραβίασης της νομοθεσίας για το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών. Ένα πολύ σοβαρό θέμα, θέμα λειτουργίας των ατομικών ελευθεριών, θέμα που όπως σας είπα από την πρώτη στιγμή έχει αγγίξει  τον Πρόεδρο, ο Πρόεδρος είναι πολύ ευαίσθητος και αν θέλετε ήταν θορυβημένος και ένιωσε δυσφορία και ζήτησε να γίνει.
 
Υπενθυμίζεται ότι πληροφορίες ενέπλεξαν και τον τέως υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου στον έναν εκ των ισραηλινών, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Σαββίδη, να υπεραμύνεται των ενεργειών του κ. Νικολάου και να ξεκαθαρίζει ότι όλα έγιναν νομότυπα.
 
Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης έριξε το μπαλάκι στον Γενικό Εισαγγελέα αναφέροντας πως έχει τον τελευταίο λόγο στην υπό διερεύνηση υπόθεση, με τον Κώστα Κληρίδη να απαντά πως επί του παρόντος δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε παρέμβασή του.
 
«Μόνο αν προκύψουν στοιχεία από τα οποία να φαίνεται ότι η ίδια η Αστυνομία, που έχει την ευθύνη διεξαγωγής των ανακρίσεων, δεν μπορεί να έχει τα εχέγγυα αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, λόγω κάποιας δικής της εμπλοκής στα θέματα, θα παρέμβω», δήλωσε ο Κώστας Κληρίδης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γ. Εισαγγελέας: Δεν δικαιολογείται παρέμβασή μου στο θέμα του κατασκοπευτικού
 
Από την πλευρά του ο Αρχηγός Αστυνομίας, σημείωσε ότι οι έρευνες για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη. Ο Κύπρος Μιχαηλίδης, απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες, υποδεικνύοντας ότι δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις ενόσω είναι σε εξέλιξη οι έρευνες. Ο κ Μιχαηλίδης έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίσκεψη στην Αστυνομική Διεύθυνση Λευκωσίας του Υπουργού Δικαιοσύνης. 

Δειτε Επισης

Έσπασαν το φράγμα των 7.000 τα παράπονα για τους δρόμους-Αποπερατώθηκε ένα στα τέσσερα προβλήματα
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Εμπρηστές και αστυνόμοι: Πώς εξελίσσεται το παιχνίδι...
Παίρνει τις λιμουζίνες, δίνει μικρότερα ηλεκτρικά οχήματα στους αξιωματούχους η Κυβέρνηση-1.6 εκ. ευρώ το κόστος
Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση