Συνεχής επαναξιολόγηση του στόχου υπό το βάρος των αποτυχιών στο Κυπριακό

Ήταν Ιούλιος του 2018 όταν η Τζέιν Χολ Λουτ έμπαινε στο αεροπλάνο με προορισμό την Κύπρο και στόχο να αναγνώσει τις προθέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί μετά το ναυάγιο του Κρανς Μοντάνα.
 
Από τότε η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό ταξίδεψε αρκετές φορές στην Κύπρο, είχε μαραθώνιες συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, μίλησε ουκ ολίγες φορές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, έχοντας ένα στόχο: Να συνομολογηθούν οι Όροι Αναφοράς που θα αποτελούσαν το κλειδί για να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
 
Ένας στόχος που δεν επιτεύχθηκε, κυρίως, λόγω των συνεχών αναδιπλώσεων της άλλης πλευράς, η οποία, εγείροντας συνεχώς νέες αξιώσεις, επιχειρούσε επί της ουσίας, να συμπεριλάβει απτά ζητήματα των διαπραγματεύσεων, όπως για παράδειγμα η δική της ερμηνεία της πολιτικής ισότητας, στους Όρους Αναφοράς, πράγμα που θα καταδίκαζε τις συνομιλίες και θα έδενε τα χέρια της δικής μας πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
 
Οι όροι εντολής που έλαβε η Τζέιν Χολ Λουτ από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχαν ως βασικό στόχο να βρεθούν εκείνοι οι τρόποι για την επανέναρξη των συνομιλιών. Αυτό μετεξελίχθηκε σε αυτό που ονομάστηκε «Όροι Αναφοράς» και με βάση το πλάνο του ΟΗΕ, μετά τη συνομολόγησή τους θα άνοιγε ο δρόμος για μια τριμερή αρχικά και ακολούθως για μια νέα πενταμερή με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών για το Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ρητορική μάχη Προέδρου και Ακιντζί στα σημειώματά τους
 
Το περασμένο Σεπτέμβριο, όλοι οι εμπλεκόμενοι και ενδεχόμενα και η ίδια η κ. Λουτ, θεωρούσαν ότι θα ερχόταν στην Κύπρο, απλά για να καταγράψει σε μισή σελίδα χαρτί τους Όρους και να φύγει. Τελικά έμεινε στην Κύπρο πάνω από μια εβδομάδα παρακολουθώντας τον Μουσταφά Ακιντζί να εμφανίζεται αδιάλλακτος, να μετακινείται από τα όσα συμφώνησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις εννέα Αυγούστου και να  επαναλαμβάνει την επιθυμία του για λεπτομερή καταγραφή των όρων, μεταξύ των οποίων τοποθετούσε συνεχώς νέες αξιώσεις.
 
Η αποτυχία συνομολόγησης των Όρων, ανάγκασε τον Γενικό Γραμματέα να προσκαλέσει τους δύο ηγέτες σε μια τριμερή με στόχο την συνομολόγηση τους στο Βερολίνο. Με βάση τα δεδομένα αλλά και τις δεδηλωμένες προθέσεις, ειδικά της τουρκικής πλευράς, δεν θεωρείται καθόλου απομακρυσμένο το σενάριο, τελικά να μην συμφωνηθούν  ούτε στο Βερολίνο και ο στόχος αυτός να μετατεθεί για την άτυπη πενταμερή, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες τοποθετείται εντός Δεκεμβρίου.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, δηλαδή, προβαίνει σε μια συνεχή επαναξιολόγηση του στόχου υπό το βάρος των αποτυχιών και αναγκάζεται να αναπροσαρμόζει τις προσδοκίες του, οι οποίες άλλωστε, καταγράφηκαν, εμμέσως πλην σαφώς, με αμφιβολίες στη έκθεση καλών υπηρεσιών για το Κυπριακό, που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαισιόδοξος, με χαμηλές προσδοκίες πάει και ο Γκουτέρες στο Βερολίνο
 
Εξάλλου και η Κυβέρνηση κρατά μικρό καλάθι ως προς τα αποτελέσματα της τριμερούς στις 25 του μήνα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αποφεύγει χθες να τοποθετηθεί ως προς την ουσία των συζητήσεων που είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Τζέιν Χολ Λουτ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιχειρεί να ξεκαθαρίσει το σκηνικό ενόψει Βερολίνου η Λουτ
 
Ο κ. Προδρόμου αφού επεσήμανε πως ο Πρόεδρος είχε μια καλή συνάντηση με την κ. Λουτ, υπέδειξε πως, «ενόψει της συνάντησης της 25ης του μήνα θα ήταν καλύτερα να μην επεκταθούμε αυτή την ώρα. Η προσοχή είναι στραμμένη στη συνάντηση με τον Γ.Γ.», είπε.
 
Οι συναντήσεις της Τζέιν Χολ Λουτ πάντως με τους δύο ηγέτες χθες Σάββατο, είχαν ως στόχο την καλύτερη προετοιμασία της επικείμενης τριμερούς, με τις πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τα όσα συζητήθηκαν, αλλά και τις προθέσεις τους ενώπιον του Γενικού Γραμματέα.

Δειτε Επισης

Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»
Με σπόντες για αποπροσανατολισμό απαντά η Κυβέρνηση για τα περί επιδόματος εξωτερικού του ΠτΔ
Ξεκαθαρίζει για πυραύλους στο Ισραήλ μέσω Κύπρου η Κυβέρνηση-«Δεν δόθηκε ποτέ τέτοια άδεια»
Προετοιμάζεται για την επόμενη επίσκεψη Ολγκίν η Λευκωσία-«Αταλάντευτη προσήλωση στις προσπάθειες»
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών