Το Όσκαρ του Ντι Κάπριο, τα 8 εκ. στην Κερ και οι 300 χιλιάδες του Αρχιεπισκόπου

Την ώρα που στην Κύπρο ο σάλος γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων συνεχίζεται, με την Κυβέρνηση να προβαίνει σε ανάκληση 26 διαβατηρίων που δόθηκαν μέσω του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Jho Low, οι μαλαισιανές αρχές ανακοίνωσαν την κορύφωση των προσπαθειών του για την έκδοση του στη χώρα.
 
Οι προσπάθειες των Αρχών της Μαλαισίας γίνονται σε δύο επίπεδα.
 
Πρώτον, στην προσπάθεια για έκδοση του τοπ καταζητούμενου και την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης για υπεξαίρεση ποσού άνω των δύο δις,
 
και δεύτερον, στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Jho Low στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη με στόχο τα χρήματα να επιστρέψουν στη χώρα και να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που άφησε πίσω του ο Low, σε συνεργασία με την οικογένεια του πρώην Πρωθυπουργού στο ταμείο του 1MDB.
 
Όσον αφορά στον πρώτο στόχο των Μαλαισιανών Αρχών, ο επικεφαλής της υπόθεσης στην Κουάλα Λουμπούρ, παραδέχθηκε πως η χώρα χρησιμοποιεί επίσημες και ανεπίσημες οδούς για να πετύχει την επιστροφή του Low στη Μαλαισία. Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν το Low να κρύβεται στην Κύπρο, αφού όπως είπε, στη χώρα μας, λόγω της εμφάνισης του θα ξεχώριζε και θα ήταν πολύ πιο εύκολος ο εντοπισμός του.

Με βάση τα δημοσιεύματα του μαλαισιανού Τύπου, οι Αρχές της χώρας δίνουν εξίσου την ίδια σημασία στους δύο στόχους που έχουν θέσει. 

Ήδη, η προσπάθεια για κατάσχεση της περιουσίας του Jho Low αλλά και του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας που κατηγορείται συνολικά για 25 κατηγορίες που αφορούν σε κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά την κατάσχεση, ακολουθεί η πώληση με στόχο την επανάκτηση του υπέρογκου ποσού που υπολείπεται από τα κρατικά ταμεία και συγκεκριμένα από το ταμείο 1MDB.

Έρευνες σε πέντε χώρες
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας που βρίσκεται προς το τέλος, αφού μεγάλο μέρος της περιουσίας των δύο έχει ανακτηθεί, διασημότητες οι οποίες έλαβαν δώρα από τον Jho Low, επέστρεψαν πίσω τα δώρα που έλαβαν από τον Μαλαισιανό επενδυτή.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν δεκάδες ανακριτές, εισαγγελικές αρχές και πράκτορες σε διάφορες χώρες, όπως η Ελβετία, οι ΗΠΑ, το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία και η Μαλαισία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα χνάρια του Low-Οι σκοτεινές σχέσεις, οι διαδρομές των δις και οι... Λύκοι
 
Τα κατασχεμένα του Low
Μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο των Αρχών περιλαμβάνονται ιδιοκτησίες στη Νέα Υόρκη, την Καλιφόρνια και το Λονδίνο. Μόνο στις ΗΠΑ ο Jho Low είχε αγοράσει ένα συγκρότημα κατοικιών στο Time Warner Center στο Μανχάταν, ένα ξενοδοχείο στο Beverly Hills καθώς και μια έπαυλη αξίας 17,5 εκ. δολαρίων, επίσης στο Beverly Hills.

Επίσης, κατασχέθηκε το τεράστιο γιοτ του, που αγόρασε στην τιμή των 250 εκ. δολαρίων το οποίο εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στο Μπαλί. Το ίδιο συνέβη και με το ιδιωτικό του αεροσκάφος του, αξίας 35 εκ.

Όμως οι Αρχές των χωρών που εμπλέκονται στην προσπάθεια ανάκτησης της κλεμμένης περιουσίας του Low, δεν περιορίστηκαν μόνο στα σπίτια, τα πλοία και τα αεροπλάνα του Μαλαισιανού τοπ καταζητούμενου, αλλά και στα αντικείμενα αξίας, μερικά εκ των οποίων δώρισε κατά καιρούς σε διασημότητες.


Μεταξύ αυτών, ένας πίνακας του van Gogh και του Monet, ένα αγαλματίδιο Όσκαρ που κάποτε κέρδισε ο Μάρλον Μπράντο, περιδέραια, κοσμήματα και ένα πιάνο, οι κατασχέσεις των οποίων ξεκίνησαν από το 2017 και συνεχίστηκαν πέρυσι. Βασικοί παραλήπτες των δώρων του, ήταν ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο και η Αυστραλιανή super model Μιράντα Κερ. Υπολογίζεται πως μόνο στη Κερ, ο Jho Low έκανε δώρα αξίας οκτώ εκ. δολαρίων. Αμφότεροι όταν κλήθηκαν να επιστρέψουν τα κλεμμένα του Low, συνεργάστηκαν πλήρως με τις Αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι ανακλήσεις διαβατηρίων έφτασαν μέχρι την κυβέρνηση Χριστόφια

Το πιάνο της Κερ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ιστορία του πιάνου που ο Low έκανε δώρο στην Κερ.

Επρόκειτο για ένα σπάνιο και τεράστιο πιάνο από ακρυλικό το οποίο παραγγέλθηκε από τις Κάτω Χώρες και τοποθετήθηκε στην έπαυλη της Κερ στο Μάλιμπου. Όμως, επειδή δεν χωρούσε να μπει εντός της έπαυλης η Κερ το τοποθέτησε εκτός. Ο αρχιτέκτονας της έπαυλης όταν το είδε έξω, έπεισε την Κερ να κτίσουν τοίχους γύρω από το πιάνο για να μην καταστραφεί.

Όταν οι αμερικανικές αρχές, όμως, πήγαν μετά από τρία χρόνια (σ.σ. ο Low το δώρισε το 2014) να το κατασχέσουν δεν μπορούσαν να το βγάλουν από το δωμάτιο που έφτιαξε η Κερ, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να ρίξουν τους τοίχους για να το μετακινήσουν και ακολούθως να τους ξανακτίσουν.

Στο μεταξύ, η Μιράντα Κερ επέστρεψε διάφορα πανάκριβα κοσμήματα που της έκανε δώρο ο Low, μεταξύ των οποίων ένα ζευγάρι διαμαντένια σκουλαρίκια 11 καρατιών και ένα διαμάντι 11.7 καρατιών σε σχήμα καρδιάς.
 
Τι συμβαίνει με την περιουσία του στην Κύπρο
Πάντως, όσον αφορά την περιουσία που απέκτησε ο Jho Low στην Κύπρο, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα επίσημο αίτημα από τις Αρχές της Μαλαισίας για ανάκτηση της περιουσίας, που αγόρασε στην Αγία Νάπα και η οποία επί της ουσίας αποτέλεσε το όχημα για να λάβει το κυπριακό διαβατήριο.
 
Πάντως, όπως ανάφερε την Πέμπτη στον REPORTER ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, δεν υπάρχει δυνατότητα κατάσχεσης της περιουσίας τους από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 

Οι 300 χιλιάδες του Αρχιεπισκόπου
Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει αν σε περίπτωση που προκύψει αίτημα από τη Μαλαισία για κατάσχεση της περιουσίας του Jho Low, στα κατασχεθέντα θα συμπεριληφθούν και οι 300 χιλιάδες ευρώ που ο Μαλαισιανός τοπ καταζητούμενος δώρισε στη θεολογική σχολή, από τα λεφτά που υπεξαίρεσε από τον μαλαισιανό λαό. Δωρεά, που όπως ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος παραδέχθηκε, έγινε μετά από δική του υπόδειξη, αφού ο Μαλαισιανός επιχειρηματίας εξέφρασε την επιθυμία να βοηθήσει την Εκκλησία της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος ρωτήθηκε σε διάφορες τηλεοπτικές του παρεμβάσεις για το αν θα επιστρέψει τα χρήματα τώρα που γνωρίζει την προέλευση τους και διερωτήθηκε αν είναι αμαρτωλά και τα χρήματα.

«Αν τα ζητήσει πίσω, θα του τα δώσω. Δεν μου χρειάζονται. Όμως, τα χρήματα αυτά μπορώ να τα δώσω και υποτροφία στους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξαναχτύπησε ο Αρχιεπίσκοπος-«Όποιου δεν του αρέσκει να πέσει χώρκα του»

Δειτε Επισης

Ζητά να μάθει ποιοι κρατικοί αξιωματούχοι λαμβάνουν και σύνταξη η Χαραλαμπίδου
Σκότλαντ: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας να ηγηθούν την προσπάθεια για προστασία των Ωκεανών
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Α. Δημητρίου: Τα δύσκολα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΤΑ ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά
Λουκαΐδης στην ΚΣΣΕ-«Συνενοχή η σιωπή για όσα διαπράττονται στη Γάζα»
Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου