Ζητούν απόδοση ευθυνών για τις πολιτογραφήσεις τα κόμματα

Ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν τα κόμματα με ανακοινώσεις τους την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για έναρξη της διαδικασίας αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακή Δημοκρατίας, από 26 πρόσωπα που έχουν πολιτογραφηθεί κατ` εξαίρεση.
 
Την ίδια ώρα ωστόσο ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ τονίζουν πως θα πρέπει, αν υπάρχουν, να αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφάσισε την αφαίρεση 26 χρυσών διαβατηρίων το Υπουργικό Συμβούλιο
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε τη λύπη του γιατί, όπως είπε, έπρεπε να βγει στο φως της δημοσιότητας και μετά η κυβέρνηση να πάρει μέτρα.
 
«Χρειάστηκε να υπάρχει αυτή η τόσο έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό, να βγουν στην επιφάνεια τόσες και πολλές παρατυπίες και παρανομίες που έγιναν ηθελημένα ή άθελα, για να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα και να πάρει αποφάσεις».
 
Την ώρα που άλλες χώρες, που τις αφορούσε το θέμα άμεσα, πήραν αποφάσεις σε χρόνο μηδέν, πρόσθεσε. «Διερωτώμαι λοιπόν γιατί η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού χρειάστηκε τόσο χρόνο για να αποφασίσει τί θα πράξει με τα συγκεκριμένα ζητήματα που είδαν το φως της δημοσιότητας.
 
Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο κλείνει το θέμα εάν η κυβέρνηση άρει σήμερα κάποιες υπηκοότητες για να απαντήσει ο ίδιος ότι δεν κλείνει. Υπάρχουν, είπε, ευθύνες, σε μικρότερο βαθμό ενδεχομένως σε υπηρεσιακό επίπεδο που ο ίδιος δεν γνωρίζει, αλλά «υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο. Κι αυτές οι ευθύνες θα πρέπει να αναληφθούν. Και οι ευθύνες αναλαμβάνονται – όπως αντιλαμβάνεστε – με συγκεκριμένο τρόπο».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά και ανάληψη πολιτικών ευθυνών για τα διαβατήρια το ΑΚΕΛ
 
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλας Παπαδόπουλος, υπέδειξε πως άν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για εκχώρηση διαβατηρίων που δεν έπρεπε να δοθούν, αυτές πρέπει να αποδοθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο.
 
«Η ανάκληση διαβατηρίων, που κακώς έχουν δοθεί, θα είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, κληθείς να σχολιάσει το θέμα εκχώρησης διαβατηρίων στο πλαίσιο του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

«Αυτά τα περιστατικά», σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, «δείχνουν τα κενά του συστήματος πολιτογράφησης που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί ή να αρκεστεί σε μια απλή διαφοροποίηση της διαδικασίας εκχώρησης αυτών των διαβατηρίων».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικών ευθυνών, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε: «Αγγίζουν όλους εκείνους που, ενδεχομένως να έχουν λάβει προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπου δεν έπρεπε να δοθούν κυπριακά διαβατήρια και τις αγνόησαν. Δεν γνωρίζω ποια είναι αυτά τα πρόσωπα αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει μια ενδελεχής έρευνα από ανεξάρτητους θεσμούς για να δούμε τι πήγε λάθος. «Αυτές οι πολιτικές ευθύνες, εάν υπάρχουν, πρέπει να αποδοθούν μέχρι το υψηλότερο επίπεδο», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από έξι χώρες οι 26 που ανακλήθηκαν οι υπηκοότητες τους
 
Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα του Υπουργικού για τις πολιτογραφήσεις αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ.
 
«Θα πρέπει τα παθήματα του παρελθόντος να αποτελέσουν μάθημα για το μέλλον. Γνώμονας όλων μας θα πρέπει να είναι η προστασία της αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποφυγή δημιουργίας οποιωνδήποτε πρόσθετων προβλημάτων στην κυπριακή οικονομία, οι επιπτώσεις στην οποία μπορεί να είναι σοβαρές», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
 
Η Αλληλεγγύη με τη σειρά της τονίζει ότι η  ανάκληση διαβατηρίων δεν απαλλάσσει κανένα από ποινικές και πολιτικές ευθύνες. «Πλην όμως, είμαστε βέβαιοι ότι ουδείς θα τιμωρηθεί ή αν κάποιοι φυλακισθούν πρόσκαιρα θα εκτίσουν την μικρή ποινή τους σε ένα ευαγές ίδρυμα».
 
Μάλιστα αναφέρεται στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη ο οποίος είχε επισημάνει πως η συνεισφορά των διαβατηρίων στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι μικρή. 

«Σε μια προσπάθεια να αποσείσει τις δικές τους βαρύτατες ευθύνες, εμφανίζεται αυτή την στιγμή επικριτικός στην μεγαλεπήβολη προσπάθεια των κυβερνώντων να «διασώσουν την οικονομία» με τις πωλήσεις της ευρωπαϊκής υπηκοότητας».

«Η δική μας θέση», αναφέρει η Αλληλεγγύη, «είναι ότι εκτός από τον διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κατοχύρωση σε αυτήν του τίτλου της «Μπανανίας», με τις μαζικές πολιτογραφήσεις ξένων κροίσων η κυβέρνηση «πέτυχε»:

– Σημαντική αύξηση του πλούτου μιας μικρής ομάδας αδίστακτων Κυπρίων πολιτών που ελέγχουν το κράτος και την οικονομία και συνιστούν την ολιγαρχία που λυμαίνεται τον εθνικό πλούτο.

– Καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον .

– Τρομακτική αύξηση στις τιμές πώλησης των ακινήτων και τα ενοίκια, με αποτέλεσμα να καταστεί απρόσιτη η απόκτηση ή ενοικίαση στέγης από την μικρομεσαία τάξη.

– Επιστροφή της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα βήμα πριν από νέο μνημόνιο.

Το Κίνημα Οικολόγων σημειώνει πως η απόφαση για τα 26 πρόσωπα έρχεται ύστερα από αρκετές μέρες μετά τον διεθνή διασυρμό μας για την υπόθεση των Καμποτιανών και του καταζητούμενου επιχειρηματία Τζο Λόου,
 
«Όμως η ζημία έχει γίνει. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, επαναλαμβάνουμε πως οι ενέργειες της Κυβέρνησης δεν είναι σε καμία περίπτωση αρκετές. Ανάμεσα στις χιλιάδες υπηκοοτήτων, που απλόχερα η Κυβέρνηση παραχώρησε, ξεχωρίζουν μόλις μερικές, οι οποίες έπρεπε ήδη να είχαν ανακληθεί από την επόμενη μέρα της δημοσιοποίησης».
 
«Η ανάκληση υπηκοοτήτων των προβληματικών και ύποπτων περιπτώσεων έπρεπε να γίνει άμεσα», προσθέτουν οι Οικολόγοι
 
«Η μόνη λύση στην κατρακύλα είναι η διαφάνεια. H Βουλή πρέπει να ψηφίσει άμεσα την πρόταση Νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών για τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα αλλά και σε ό,τι αφορά τα γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά αλλά και τις επενδύσεις».
 
«Από την ερευνά περιμένουμε να αναδειχθούν οι ποινικές ευθύνες. Οι κυβερνώντες πρέπει όμως να αναλάβουν τις πολίτικες τους ευθύνες άμεσα», καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων.
 
Σε ανακοίνωση του το ΕΛΑΜ σημειώνει ότι, «κυριαρχεί στην επικαιρότητα το θέμα των διαβατηρίων, καθώς και οι ύποπτες εως και σκανδαλώδεις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, μέχρι αυτά να αποκτηθούν και στις οποίες εμπλέκονται διάφοροι κρατικοί αξιωματούχοι και όχι μόνο».
 
«Είναι κοινώς παραδεκτό ότι αποτελεί ακόμα ένα λιθαράκι στο βουνό των σκανδάλων, όπου συμμετέχει ολόκληρο το αμαρτωλό πολιτικό κατεστημένο», προσθέτει το ΕΛΑΜ. 
 
«Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), μας ξενίζει το γεγονός ότι μεγαλύτερα σκάνδαλα έχουν εξαφανιστεί περίτεχνα από την επικαιρότητα, ακριβώς επειδή συμμετείχαν πολλά πολιτικά κόμματα (ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ), όπως υποδείκνυε το Πόρισμα του Συνεργατισμού.Ο λαός, όμως, δεν έχει ξεχάσει το κλείσιμο του Συνεργατισμού, ούτε το πάρτι εκατομμυρίων που στήθηκε στην πλάτη του για να εξυπηρετηθούν μικροκομματικά συμφέροντα, αλλά ούτε και τις διαγραφές δανείων σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα».
 
«Το Κίνημά μας απαιτεί διαφάνεια και επιτέλους τιμωρία όλων των ενόχων, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης. Μόνο έτσι θα κερδηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Η βουλευτής των Ανεξάρτητων Άννα Θεολόγου επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι η εκ πρώτης όψεως πρόθεση ανάκλησης 26 υπηκοοτήτων από το υπουργικό, «δείχνει το μέγεθος της κακοδιαχείρισης και της εσφαλμένης εφαρμογής των κριτηρίων που θεσπίστηκαν για να παρέχονται αυτές οι υπηκοότητες».
 
«Καλούμε όλους όσους έχουν εμπλοκή στην λήψη αυτών των αποφάσεων», αναφέρει η κ. Θεολόγου, «να αναλάβουν τις ευθύνες τους ουσιαστικά και όχι λεκτικά και να μην περιμένουν έρευνες επί ερευνών που παραπέμπουν το θέμα στις ελληνικές καλένδες«.
 
«Αν πράγματι μέλημα τους είναι η ενίσχυση της αξιοπιστίας της Κυπριακής Οικονομίας στο εξωτερικό και η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας τότε ας κάνουν τις τομές που ευαγγελίζεται ο υπό παραίτηση Υπουργός Οικονομικών ούτως ώστε  να μην γινόμαστε ρεζίλι διεθνώς», καταλήγει.
 
Ο ΔΗΣΥ πάντως με ανακοίνωση του αργά το απόγευμα χαιρέτησε από την πλευρά του, «την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα οκτώ μέτρα που έλαβε κυβέρνηση για πολιτογραφήσεις που επιβεβαιώνει τη βούληση για αυστηρή τήρηση κριτηρίων, όρων και προϋποθέσεων που διέπουν το κυπριακό επενδυτικό πρόγραμμα καθώς και τη διεξαγωγή ενισχυμένων ελέγχων δέουσας επιμέλειας».
 
Σημειώνει επίσης ότι, «αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να θωρακίσει το κύρος της χώρας καταδεικνύει και η απόφαση για έναρξη διαδικασίας αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη της Κυπριακή Δημοκρατίας από 26 πρόσωπα που έχουν πολιτογραφηθεί κατ` εξαίρεση και η σύσταση τριμελούς επιτροπής για εξέταση των διαδικασιών και την υποβολή συμπερασμάτων στο Υπουργικό Συμβούλιο».
 
Αναφέρουν ακόμα πως, «σημειώνουμε επίσης την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα τα οποία θα θωρακίσουν το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς και την εξουσιοδότηση προς τον υπουργό εσωτερικών να συνεχίσει τη διαδικασία ελέγχου όλων των προσώπων που έχουν πολιτογραφηθεί κατ’ εξαίρεση μέχρι το 2018 ώστε να διαπιστωθούν λάθη και παραλείψεις». 
 
Καταλήγοντας, ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι, «έχουμε την άποψη ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα βοηθήσει τα μέγιστα στην εφαρμογή ακόμα καλύτερων μηχανισμών ελέγχου και θέσπιση αυστηρών κριτηρίων, τα οποία θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας». 

Δειτε Επισης

Εγκρίθηκαν τροποποιητικοί νόμοι για ρυθμίσεις στην καταβολή διαφόρων επιδομάτων
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ψηφίστηκε πρόταση νόμου για δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από Υπ. Ενέργειας
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Ισότητα: Εκτεθειμένοι σε ψευδείς καταγγελίες οι Αστυνομικοί
Πέρασαν από την Ολομέλεια οι νέοι κανονισμοί των Δημοτικών-Ικανοποίηση ΥΠΑΝ, όσα αλλάζουν
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»