Κλειδώνουν οι υπηκοότητες που θα αφαιρεθούν-Μονοψήφιος ο αριθμός

Εσπευσμένα στο Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσουν το θέμα που δημιουργήθηκε με τις πολιτογραφήσεις βρέθηκαν την Τρίτη οι υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης και Χάρης Γεωργιάδης.

Μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των πολιτογραφήσεων καθώς και η αφαίρεση υπηκοοτήτων από πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Jho Low, οι δύο υπουργοί προχώρησαν σε μια αξιολόγηση της κατάστασης μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος από τη Δευτέρα προανήγγειλε αφαίρεση υπηκοοτήτων όπου οι ξένοι που τις εξασφάλισαν, δεν πληρούν τα νέα κριτήρια που θέσπισε το Υπουργικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει Κυβέρνηση και αποφασίζει αν θα παρέμβει για τα διαβατήρια ο Κληρίδης
 
Πάντως αναχωρώντας από το Προεδρικό, Χάρης Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Πετρίδης δεν θέλησαν να προβούν σε δηλώσεις, αναφορικά με το περιεχόμενο της ατζέντας, της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπέδειξε πως η συνέχιση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος είναι συνυφασμένη με τους αυστηρότερους ελέγχους, τονίζοντας πως σημασία έχει η φήμη της χώρας και όχι η πώληση ακόμη μίας έπαυλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mea culpa από Χάρη για τις πολιτογραφήσεις: Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη

 Στον απόηχο των περιπτώσεων παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε αμφιλεγόμενους επενδυτές, ορισμένοι εκ των οποίων είναι καταζητούμενοι, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι έγιναν λάθη που ήταν μεμονωμένα μεν αλλά όχι ασήμαντα, όπως είπε.
 
Μεταξύ άλλων το Υπουργικό θα συζητήσει την αφαίρεση υπηκοότητας από τον Μαλαισιανό κροίσο Jho Low και τους δικτάτορες της Καμπότζης.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως όσοι πήραν υπηκοότητα κατά παράβαση των αυστηρότερων κριτηρίων που απαιτούνται σήμερα, αυτή θα τους αφαιρεθεί, ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να παραδεχθούμε λάθη αν υπήρξαν κραυγαλέες περιπτώσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να λάβουν διαβατήριο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπάει τη σιωπή του ο Αρχιεπίσκοπος για το διαβατήριο στο Low-Πήρε…εισφορά 300 χιλιάδες
 
ΑΚΕΛ: Επικρατούν η απληστία,
η κατάχρηση και η αδιαφάνεια

Το ΑΚΕΛ επανήλθε με νέα ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα των πολιτογραφήσεων προχωρώντας σε μια σειρά από διαπιστώσεις, υποδεικνύοντας πως οι νέες αποκαλύψεις εκθέτουν στον μέγιστο βαθμό την Κυβέρνηση.

  • Την ώρα που η ίδια η χώρα του, η Μαλαισία, αφαιρούσε το διαβατήριο από τον καταζητούμενο επιχειρηματία, η κυπριακή κυβέρνηση, του παραχωρούσε διαβατήριο.
  • Την ώρα που ο καταζητούμενος Μαλαισιανός επιχειρηματίας εξέδιδε επιταγές για το ταμείο της Αρχιεπισκοπής και για την αγορά της έπαυλης, η Τράπεζα Κύπρου έκλεινε τους λογαριασμούς του και υπέβαλλε έκθεση στη ΜΟΚΑΣ για τις περίεργες συναλλαγές του. Από το 2015! Η κυβέρνηση Αναστασιάδη όμως ποτέ δεν αντέδρασε.
  • Η ΜΟΚΑΣ, αρχές του 2016 υπέβαλε έκθεση για το συγκεκριμένο επιχειρηματία στο Υπουργείο Εσωτερικών. Από την κυβέρνηση καμία αντίδραση.
  • Η Ιντερπόλ ενημέρωσε την κυβέρνηση για την έκδοση διεθνούς εντάλματος για τον Low, το οποίο μάλιστα παρέλαβε η κυπριακή αστυνομία. Καμιά συγκίνηση από την κυβέρνηση.
  • Ακόμα και όταν ο πολιτογραφημένος Μαλαισιανός έγινε περιζήτητος καταζητούμενος σε όλο το πλανήτη για κολοσσιαίες απάτες, η κυβέρνηση δεν έκρινε ότι έπρεπε να πράξει το παραμικρό.

«Επί τέσσερα χρόνια, ο Λο κρατά το διαβατήριο της Κύπρου και αν δεν είχε ξεσπάσει αυτό το σκάνδαλο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα συνέχιζε να μην αντιδρά και με τη σιωπή της να συγκαλύπτει το σκάνδαλο».
 
Τα πράγματα σύμφωνα με το ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρα. «Δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε λάθος, ούτε καν ένα κενό στη διαδικασία αυτό που συνέβη με το Μαλαισιανό, με τους Καμποτζιανούς και όλους τους άλλους.
Είναι το αποτέλεσμα της επιλογής της κυβέρνησης να μεταλλάξει το επενδυτικό πρόγραμμα σε βιομηχανία ξεπουλήματος της κυπριακής και ευρωπαϊκής υπηκοότητας.Δεν είναι λοιπόν η απαίτηση της κοινωνίας για απαντήσεις που εκθέτει τη χώρα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση».

Προσθέτοντας πως «είναι η απληστία, η κατάχρηση, η αδιαφάνεια που επικρατούν στα χρόνια της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη».

  • Αυτό αποδεικνύουν τα όσα βγαίνουν στη φόρα με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων που εφαρμόζουν, το οποίο  εξευτέλισε και εξευτελίζει ακόμα τη χώρα μας διεθνώς.
  • Αυτό αποδεικνύουν οι συμπεριφορές των κυβερνώντων να χρησιμοποιούν ιδιωτικά τζετ για πανάκριβες διακοπές σε εξωτικά μέρη, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα.

Αναφορικά με τις  έρευνες το ΑΚΕΛ σημειώνει πως εξαγγέλθηκαν πολύ καθυστερημένα «και είναι προφανές πως θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως πλυντήριο των ασήκωτων ευθυνών της.»

«Αν έβαζαν το όνομα της Κύπρου, που διασύρεται διεθνώς, πάνω απ’ όλα, δεν θα τα έχωναν στην ΕΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης κι άλλους διεθνείς θεσμούς που υποδείκνυαν τα προβλήματα και ασκούσαν κριτική», σημειώνει, πως η κοινωνία απαιτεί απαντήσεις και η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να πάψει να δικαιολογείται και να δώσει ειλικρινείς και ξεκάθαρες απαντήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πληροφορίες ότι άλλαξε πρόσωπο o Κύπριος Low και «μοιάζει με αρκούδα»
 
Να τιμωρηθούν όσοι διαπιστωθεί
ότι παραπλανούσαν τις Αρχές

Αν διαπιστωθεί ότι αυτοί που έπαιρναν 50 και 100 χιλιάδες ευρώ για κάθε αίτηση για παραχώρηση διαβατηρίου παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία ή παραπλανούσαν τις αρχές θα πρέπει να τιμωρηθούν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι «δεν μπορούν για το εύκολο κέρδος να θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας».

Σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στους Συνοικισμούς του Αγίου Ανδρέα και Αγίου Ελευθερίου στα Λατσιά και κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει το γεγονός ότι συνεχίζεται ο σάλος γύρω από την υπόθεση με τα διαβατήρια, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «οικονομίες όπως είναι της Κύπρου για να μπορούν να κρατηθούν, χρειάζεται να υπάρχουν αναπτυξιακά κίνητρα».

«Χωρίς κίνητρα μια οικονομία δεν μπορεί να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» είπε, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα όμως, καμία οικονομία στον κόσμο, όσα κίνητρα και να δώσει, εάν δεν έχει την αξιοπιστία και το καλό όνομα, δεν μπορεί να περιμένει θετικά αποτελέσματα».

«Άρα ναι, στηρίζω τα κίνητρα για όλους τους τομείς της οικονομίας. Την ίδια ώρα χρειάζεται ένας έλεγχος και αυτοέλεγχος εκεί που παρατηρήθηκαν αδυναμίες να υπάρξουν το γρηγορότερο δυνατόν διορθωτικά μέτρα», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι «ύψιστη εθνική προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε την αξιοπιστία της χώρας και ας μπουν - και πρέπει να μπουν - σε δεύτερη μοίρα τα υπόλοιπα».

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ χαρακτήρισε σωστή τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για ανάκληση διαβατηρίων εκεί και όπου έχουν παρατηρηθεί αδυναμίες «δεδομένου όμως ότι θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για να μην έρθει ένα δεύτερο λάθος μεγαλύτερο από το πρώτο».

«Αν διαπιστωθεί ότι οι introducers, αυτοί που έπαιρναν και 50 και 100 χιλιάδες για κάθε αίτηση, παρουσίαζαν ψευδή στοιχεία ή παραπλανούσαν τις αρχές, εγώ δεν θα μείνω μόνο στο αν μπορεί να ανακληθεί  ένα διαβατήριο. Θέλω να δω αυτή την πολιτεία να τιμωρεί αυτούς τους ανθρώπους, να τους πάρει τις άδειες. Γιατί δεν μπορούν για το εύκολο κέρδος να θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας. Μόνο έτσι θα στείλουμε τα σωστά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Ξέρετε είμαι υπέρ του ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά πρέπει να σέβεται και ο ιδιωτικός τομέας και η ιδιωτική πρωτοβουλία το κράτος και την αξιοπιστία της χώρας», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την ίδια μέρα που έγινε Κύπριος... έδωσε τις 300 χιλιάδες στον Αρχιεπίσκοπο ο Lοw

Να σταματήσει η αμαύρωση
του ονόματος της Κύπρου

Την κατάθεση στη Βουλή, των κανονισμών που θα περιλαμβάνουν τα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, μέσα από τα οποία θα εκχωρούνται υπηκοότητες, ζητά ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Οφείλουμε να τονίσουμε», σημειώνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, «ότι, ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν θέλουμε να δούμε απλά μικρές διαδικαστικές διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά τη διαδικασία εκχώρησης υπηκοοτήτων.Συμφωνούμε ότι είναι ένα πρόγραμμα, που πρέπει να προχωρήσει, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας».

«Όμως», συνεχίζει «εμείς έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η οποία προνοεί και απαιτεί, όπως η κυβέρνηση παρουσιάσει μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, σχετικούς κανονισμούς, που θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αυτοί οι κανονισμοί θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια, μέσα από τα οποία θα εκχωρούνται αυτές οι υπηκοότητες».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τονίζει παράλληλα «ότι το πρόγραμμα, ναι μεν πρέπει να συνεχίσει, γιατί βοηθά την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, αλλά η αμαύρωση του ονόματος της Κύπρου στο εξωτερικό, πρέπει να σταματήσει.Γιατί, κακοθελητές, χρησιμοποιούν τα περιστατικά διαφθοράς και διαπλοκής, ως στοιχεία που πλήττουν την αξιοπιστία και το κύρος των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας».


«Φυσικά και θα πρέπει να ανακληθούν οι υπηκοότητες, που έχουν δοθεί, είτε στη βάση λανθασμένων πληροφοριών, είτε για την προώθηση απάτης, όπως έγινε τουλάχιστον σε μία από τις περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Φυσικά πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες έρευνες, για  να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά τα στοιχεία είναι αληθή, αλλά εάν διαπιστωθεί ότι οι υπηκοότητες είχαν δοθεί, έτσι ώστε συγκεκριμένα άτομα να ξεφύγουν από νομικές και ποινικές διαδικασίες στο εξωτερικό, τότε αυτός είναι ακόμα ένας λόγος, γιατί η ανάκληση πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό».

«Καταλήγοντας, θέλω να πω, ότι εάν υπήρξαν προειδοποιήσεις από αρμόδιες υπηρεσίες και αυτές αγνοήθηκαν, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες και θα πρέπει να επιζητηθεί αυτή η ευθύνη στα άτομα που επέλεξαν να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις».  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή