Δευτέρα 24 Ιαν, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αρχιεπίσκοπος: Ζήτησα πολιτογράφηση Ελλαδίτη και τον απέρριψαν γιατί ήταν της ΕΟΚΑ Β

  05/11/2019 11:19
Αρχιεπίσκοπος: Ζήτησα πολιτογράφηση Ελλαδίτη και τον απέρριψαν γιατί ήταν της ΕΟΚΑ Β

Αρχιεπίσκοπος: Ζήτησα πολιτογράφηση Ελλαδίτη και τον απέρριψαν γιατί ήταν της ΕΟΚΑ Β

  05/11/2019 11:19
Νέα συνέντευξη, αυτή τη φορά στο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων romfea.gr παραχώρησε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε πως δεν είναι η πρώτη φορά που είτε ως Αρχιεπίσκοπος, είτε ως Μητροπολίτης Πάφου, δεν ήταν η πρώτη φορά που ζήτησε να βοηθηθούν κάποιοι για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα. «Το Υπουργείο αφού έκανε την έρευνά του, πολλές φορές έδιδε υπηκοότητα, άλλες φορές απέρριπτε τα αιτήματα».
 
Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό όταν ήταν ακόμη Μητροπολίτης Πάφου. «Ζήτησα να δοθεί υπηκοότητα σε κάποιον Ελλαδίτη που ήταν παντρεμένος με Κυπρία και όμως μού απέρριψαν την εισήγηση. Κι όταν χαριτολογώντας ρώτησα τον Υπουργό τον λόγο της απόρριψης, μού απάντησε «Επειδή ήταν της ΕΟΚΑ Β΄ δεν τού έδωσα!». Κι εγώ χαμογέλασα και του είπα: «Δικαίωμά σου, καλά έκανες!» Και δεν μου κακοφάνηκε. Έτσι έκρινε ο τότε Υπουργός, δικαίωμά του. Και παρόλο που δεν έκανε το θέλημά μου, δεν μου κακοφάνηκε. Δεν σημαίνει πως ό,τι ζητήσω πρέπει να γίνεται» - πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Mea culpa από Χάρη για τις πολιτογραφήσεις: Παραδέχεται ότι έγιναν λάθη
 
«Εμείς κάναμε το καθήκον μας, κι έκανε ο Υπουργός το δικό του καθήκον. Για αυτό κάποτε έδιναν την υπηκοότητα, άλλοτε όταν δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις οι υποψήφιοι, δεν έδιδαν την υπηκοότητα. Κι αυτό συνέβη πολλές φορές. Δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά. Εμείς πάντοτε το κάνουμε για να βοηθήσουμε τον τόπο μας».
 
Αναφορικά με την εισφορά που έκανε ο Jho Low στη Θεολογική Σχολή ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας υπέδειξε πως ο ίδιος δεν είχε κάποιο όφελος, «απλώς προσπαθώ να βοηθήσω κάποιους ανθρώπους. Αυτός που έχει την εκτελεστική εξουσία είναι η Κυβέρνηση, ο Υπουργός των Εσωτερικών. Δεν είναι η Εκκλησία, ούτε ο Μητροπολίτης, ούτε ο Αρχιεπίσκοπος. Κάναμε το καθήκον μας. Από εκεί και πέρα αρμοδία Αρχή είναι το Κράτος».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η παραδοχή του Προέδρου για τις πολιτογραφήσεις και η άμεση ανάκληση υπηκοοτήτων
 
«Ο εν λόγω κύριος που πήρε καταχρηστικώς την υπηκοότητα, τον εξέτασε η Κυβέρνηση, δεν έφερε ένσταση κανείς, εκ των υστέρων όμως πληροφορήθηκαν ότι ήταν ακατάλληλος για να πάρει την υπηκοότητα. Σε μας μάλιστα είπε, επειδή ήταν αρκετά πλούσιος, ότι θέλει να κάνει κάποια εισφορά στην Αρχιεπισκοπή. Κι επειδή τότε, μόλις είχαμε ιδρύσει τη Θεολογική μας Σχολή, του είπαμε πως ως Αρχιεπισκοπή δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε δωρεά, αλλά αν θέλει να κάνει κάποια εισφορά, να την κάνει για τη Θεολογική Σχολή. Κι ο άνθρωπος έκανε την εισφορά του προς τη Θεολογική, όπως έκαναν και πολλοί άλλοι. Δεν ήταν ο πρώτος, ούτε θα είναι ο τελευταίος που κάνει δωρεά προς τη Θεολογική Σχολή», συμπλήρωσε μιλώντας στην Romfea.gr ο κ. Χρυσόστομος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σπάει τη σιωπή του ο Αρχιεπίσκοπος για το διαβατήριο στο Low-Πήρε…εισφορά 300 χιλιάδες
 
«Η Σχολή μας ανήκει σε όλη την Εκκλησία Κύπρου», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος, «δεν είναι κερδοσκοπικός οργανισμός, γι’ αυτό όποιος θέλει να κάνει οποιαδήποτε δωρεά, εμείς τον σεβόμαστε, τον δεχόμαστε, δίνει την εισφορά του και παίρνει την ανάλογη απόδειξη, τον ευχαριστούμε δια ευχαριστήριας επιστολής και δεν έχουμε προσωπικό όφελος. Δεν τα βάζουμε στην τζέπη μας. Τα παίρνει η Θεολογική Σχολή. Τα βιβλία μας είναι ανοικτά, αλλά επειδή υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, δεν τα δίνουμε στη δημοσιότητα. Αλλά όποιος θέλει να ενημερωθεί, τα βιβλία μας είναι ανοικτά. Δουλεύουμε με ανοικτά βιβλία, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα!»
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας