Η ρότα του Πορθητή δείχνει τα επόμενα του βήματα

Εκτός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από τα μεσάνυχτα το τουρκικό γεωτρύπανο Πορθητής, αφού ολοκλήρωσε τις παράνομες γεωτρήσεις του ανοιχτά της Πάφου.
 
Ο Πορθητής κατευθύνεται προς το λιμάνι της Τασούτσου όπου αναμένεται να τύχει τις απαιτούμενης συντήρησης, και ακολούθως να επανέλθει για μια νέα γεώτρηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο τους τελευταίους μήνες διεξήγαγε δύο γεωτρήσεις σε απόσταση 71 χιλιομέτρων από τις ακτές της Πάφου, οι οποίες, αν και δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα αποτελέσματα, θεωρούνται αποτυχημένες.
 
Κι αυτό επειδή ειδικά στο δεύτερο μισό της παρουσίας του εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας το τεχνικό προσωπικό του γεωτρύπανου αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα, όσον αφορά τον ανεφοδιασμό της γεώτρησης με τα κατάλληλα υλικά, αφού μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά των εταιρειών που υπέγραψαν υπεργολαβία με την τουρκική εταιρεία πετρελαίων, αυτές αποχώρησαν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταρρέει και αυτή η προσπάθεια έλευσης φυσικού αερίου;

Παρά τις επενδύσεις μαμούθ που έκανε η Άγκυρα για αγορά γεωτρύπανων και ερευνητικών σκαφών η έλλειψη εμπειρίας από το τεχνικό προσωπικό του γεωτρύπανου κάνει την διεξαγωγή γεώτρησης από τους Τούρκους ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.
 
Με δεδομένο το πιο πάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι παράνομες γεωτρήσεις της Άγκυρας εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας καθώς και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αποτελούν ακόμα μια καλοστημένη παράσταση από την Άγκυρα που θέλει να δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι πληροφορίες πάντως το προηγούμενο διάστημα, ήθελαν τον Πορθητή, μετά την ολοκλήρωση των παράνομων γεωτρήσεων, να αποχωρεί από την ανατολική Μεσόγειο και να μεταβαίνει βόρεια, προς τη Μαύρη Θάλασσα για διεξαγωγή γεώτρησης.
 
Η ρότα του όμως αυτή τη στιγμή, δηλαδή η πορεία του προς το λιμάνι της Τασούτσου ενδεχομένως να δείχνει την αλλαγή σχεδίων της Άγκυρας, για παραμονή και του δεύτερου γεωτρύπανου της χώρας στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Υπενθυμίζεται πως το  Yavuz παραμένει εντός του οικοπέδου επτά της κυπριακής ΑΟΖ, όπου διενεργεί παράνομη γεώτρηση η οποία επίσης χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως αποτυχημένη, λόγω της προβληματικής του υποστήριξης με βοηθητικά πλοία, αλλά και λόγω των τεχνικών αδυναμιών των στελεχών του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σήκωσε άγκυρα και αποχωρεί άπραγος από τα ανοιχτά της Πάφου ο Πορθητής
 

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς