Τρίτη 13 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ξεκινά τον Ιανουάριο η γεώτρηση στο επτά, ζητά εξηγήσεις από ΕΝΙ ο Λακκοτρύπης

  11/10/2019 09:12
Ξεκινά τον Ιανουάριο η γεώτρηση στο επτά, ζητά εξηγήσεις από ΕΝΙ ο Λακκοτρύπης

Ξεκινά τον Ιανουάριο η γεώτρηση στο επτά, ζητά εξηγήσεις από ΕΝΙ ο Λακκοτρύπης

  11/10/2019 09:12
Πονοκέφαλο στο υπουργείο Ενέργειας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του CEO της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος δήλωσε πως «δεν θα κάνει γεωτρήσεις με πολεμικά πλοία στην ΑΟΖ», με τον Γιώργο Λακκοτρύπη να καλεί στο Υπουργείου τους εκπροσώπους της εταιρείας για εξηγήσεις.
 
Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε πως θέλει να ακούσει από τους εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας τι ακριβώς ρωτήθηκε και τι απάντησε ο CEO της ΕΝΙ, αναφορικά με τη γεώτρηση στο οικόπεδο επτά.
 
Την ίδια ώρα εξέφρασε την θέση πως το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κύπρου συνεχίζεται κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται από τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ. Μάλιστα αποκάλυψε πως οι δύο εταιρείες που αδειοδοτήθηκαν για το οικόπεδο επτά της ΑΟΖ, βρήκαν ήδη το γεωτρύπανο που θα προχωρήσει στην πρώτη γεώτρηση εντός του οικοπέδου επτά.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: CEO ENI: Δεν κάνω γεωτρήσεις, αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία
 
Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός, ήδη υπεγράφησαν τα συμβόλαια με την εταιρεία πριν από δυόμιση εβδομάδες και στις αρχές του επόμενου χρόνου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ετοιμάστηκε, θα ξεκινήσει η πρώτη γεώτρηση εντός του οικοπέδου 7.
 
Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος , επισκέφθηκε χθες το Παρίσι και σύμφωνα με τα ελλαδικά μέσα η συζήτηση με την Γαλλίδα ομόλογο του επικεντρώθηκε στο θέμα των πειρατικών ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική μεσόγειο.
 
Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός «μιλήσαμε για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου και την παρουσία κοντά στα τουρκικά πλοία επιφανείας που συνοδεύουν το σκάφος, το οποίο πραγματοποιεί έρευνες και γεωτρήσεις εκεί, γαλλικών και ιταλικών πλοίων, έτσι ώστε να καταγραφεί και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της παραβατικής αυτής συμπεριφοράς για μία ακόμα φορά από την Τουρκία». 
 
 
Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, δεν θέλησε να τοποθετηθεί τόσο για τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτόπουλου, όσο και για το αίτημα που αυτός κατέθεσε στην Γαλλία για παρουσία γαλλικών φρεγατών στο οικόπεδο επτά.
 
Αυτό που γίνεται, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, γίνεται πάντα πριν από κάποια γεώτρηση στα πλαίσια του προγραμματισμού για συνεννόηση τόσο με τις εταιρείες, όσο και με τα κράτη από τα οποία προέρχονται.
 
«Γίνεται μια ολιστική συζήτηση για να προχωρήσουμε απρόσκοπτα στο ενεργειακό μας πρόγραμμα. Αυτό κάνουμε τόσο με τις εταιρείες όσο και με τα κράτη από τα οποία προέρχονται. Εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία αποδείξαμε , ότι θέλουμε να αποφεύγουμε τέτοιου είδους εντάσεις», επεσήμανε ο υπουργός.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας