Ενημερώνει την Κυβέρνηση για τα όσα μετέφερε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ο Ν. Δένδιας

Στην Κύπρο έρχεται σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας για σκοπούς ενημέρωσης και συντονισμού με την κυπριακή Κυβέρνηση.
 
Η μη προγραμματισμένη έλευση του κ. Δένδια σχετίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, κατά την οποία είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας. Ανάμεσα στα αντικείμενα συζήτησης ήταν και οι τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς και το Κυπριακό.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο με σκοπό το συντονισμό ο Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας
 
Όπως δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι θετικές για τις κυπριακές θέσεις δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Πομπέο στην Αθήνα «είναι ένα ισχυρό μήνυμα και είναι ένα αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Ελλάδας βεβαίως».
 
Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ δήλωσαν δημόσια ότι καταβάλλουν προσπάθειες διά μέσου της διπλωματικής οδού για το ζήτημα της ΑΟΖ, είναι προφανές πως ο κ. Δένδιας φέρνει στις βαλίτσες του τις σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και το περιεχόμενο των συζητήσεων που έγιναν για το Κυπριακό, για τις οποίες δεν υπήρξαν δημόσια σχόλια.
 
Πέραν, όμως, της επίσκεψης Πομπέο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έρχεται στην Κύπρο για σκοπούς συντονισμού, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 14 Οκτωβρίου, όπου θα ξανανοίξει το ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων.
 
Οι συναντήσεις έχουν καθοριστεί με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 4:30 το απόγευμα και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στις 6:30.
 
Συντονισμός και με Γαλλία
Πέραν από την Ελλάδα, που στέκεται στο πλευρό της Κύπρου από την πρώτη στιγμή, η Λευκωσία φαίνεται να ποντάρει αρκετά και στη βοήθεια της Γαλλίας. Το Παρίσι ήταν από τις πρώτες πρωτεύουσες που έσπευσαν να αντιδράσουν στις νέες τουρκικές παρανομίες, καθώς έχει και ειδικό ενδιαφέρον, δεδομένου του ρόλου που διαδραματίζει ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός Total στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε συνεχή επαφή Κύπρος και Γαλλία για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας
 
Χθες, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Νίκος Αναστασιάδης με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, συμφωνήθηκε όπως Κύπρος και Γαλλία βρίσκονται σε συνεχή επαφή τις επόμενες ημέρες, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος Μακρόν επανέλαβε τη γαλλική θέση, καταδικάζοντας τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και εκφράζοντας τη θέση ότι αυτές οι επεμβάσεις, που εκφεύγουν του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, πρέπει να τερματιστούν».
 
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Οι διπλωματικές προσπάθειες της Λευκωσίας συνεχίζονται προς πάσα κατεύθυνση, με αποτέλεσμα σημαντικές δημόσιες τοποθετήσεις, πέραν των παρασκηνιακών κινήσεων. Χθες εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση το Κάιρο, ενώ τοποθετήθηκε και η Μόσχα εκφράζοντας την ανησυχία της για τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυστηρό μήνυμα και από το Κάιρο για τις τουρκικές προκλήσεις-Προειδοποιεί για συνέπειες
 
Επανήλθε, επίσης, η αμερικανική πλευρά, με την Πρέσβειρα της χώρας να δηλώνει ότι οι δραστηριότητες στη θάλασσα διέπονται από κανόνες και έχουν καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι τέτοιές ενέργειες δεν γίνονται αποδεκτές.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δειτε Επισης

Οι παλαιστινιακές αρχές ζητούν έρευνα για τους ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Δύο εκατομμύρια Βρετανοί υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid-Όσα δείχνει έρευνα
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Διατάχθηκαν επιχειρήσεις αυξημένων ελέγχων για τις λαμπρατζιές-Έκκληση σε γονείς για να λάβουν μέτρα
«Θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα»-H απάντηση του Κρεμλίνου για τους πυραύλους από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία
Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους