Η τρύπια ευρωπαϊκή ομπρέλα απέναντι στην τουρκική πειρατεία

Η άνευ προηγουμένου κίνηση της Άγκυρας, να στείλει στην το γεωτρύπανο Yavuz στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έθεσε σε κόκκινο συναγερμό τη Λευκωσία που έβαλε  σε εφαρμογή σειρά μέτρων, ως μια ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης των τουρκικών σχεδιασμών στην προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.
 
Σε μια χρονική συγκυρία που μπορεί να τύχει διαφόρων ερμηνειών, η Άγκυρα έστειλε το Yavuz στην καρδιά της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αμφισβητώντας πλέον όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη, τις διακρατικές συμφωνίες οριοθέτησης της αλλά και την γαλλο-ιταλικό άξονα συνεργασίας με την ΚΔ μέσω των εταιριών TOTAL και ΕΝΙ στα μισά οικόπεδα της ΑΟΖ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εισέβαλε στην ΑΟΖ το Yavuz-Άνευ προηγουμένου πρόκληση της Άγκυρας
 
Η Λευκωσία έχοντας επί της ουσίας ελάχιστα μέσα αντίδρασης, επενδύει όλες της τις δυνάμεις στην αντίδραση που ενδεχομένως να υπάρξει από τις δύο χώρες, την Γαλλία και την Ιταλία δηλαδή, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών των υπουργείων Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας, καταρτίστηκε σχετικός κατάλογος με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν και που αποσκοπούν σε αυστηρότερα μέτρα από την Ε.Ε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναγερμός στη Λευκωσία για τις πειρατικές ενέργειες της Άγκυρας-Έκτακτη σύσκεψη στο Προεδρικό
 
Μέτρα πάντως που στην πρώτη τους έκδοση δεν φάνηκαν ικανά να αναχαιτίσουν ή έστω να εκφοβίσουν στο ελάχιστο τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Μελβούτ Τσαβούσογλου, τον Φατίχ Ντονμέζ και την παρέα τους.
 
Αναντίρρητα η Ευρωπαϊκή Ένωση στην προκειμένη περίπτωση φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και με νερόβραστα μέτρα έριξε νερό στον μύλο της αμφισβήτησης των ικανοτήτων της για υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου που καταπατάτε σε στεριά, αέρα και θάλασσα της Κύπρου.

Η anti-NAVTEX
Η πρώτη ενέργεια της Λευκωσίας ήταν η έκδοση anti-NAVTEX, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειες του Yavuz παράνομες σε μη εξουσιοδοτημένη περιοχή. Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο Yavuz και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Yavuz παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται. Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά άμεσο τερματισμό των παράνομων ενεργειών του Yavuz η Κυπριακή Δημοκρατία
 
Εν αναμονή δυναμικής
αντίδρασης από την Γαλλία

Πέραν τούτου η Λευκωσία αποφάσισε να προχωρήσει σε ενημέρωση των κυβερνήσεων γειτονικών χωρών, μεταξύ των οποίων και του Ισραήλ και της Αιγύπτου για τις νέες προκλήσεις καθώς και ενημέρωση των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες ειδικά η Γαλλία, διαμήνυσε στη Λευκωσία πως δεν θα επιτρέψει ενέργειες που θα επηρεάσουν τις εργασίες της TOTAL στην περιοχή, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για ενδεχόμενη αντίδραση του Παρισιού.
 
Παράλληλα η Λευκωσία βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα, ώστε το θέμα να τεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα το Σάββατο, έχοντας τα ενεργειακά στην ατζέντα του.
 
Οι πειρατικές ενέργειες επηρεάζουν
τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Η πρόθεση της Άγκυρας για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης γεώτρησης δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη Λευκωσία. Πληροφορίες των τελευταίων ημερών ήθελαν την Άγκυρα να προετοίμαζε την νέα πρόκληση της.
 
Μάλιστα οι Τούρκοι δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους και προειδοποίησαν διπλωμάτες τρίτων χωρών στο περιθώρια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Οι απειλές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, δεν περιορίστηκαν μόνο σε διπλωμάτες τρίτων χωρών, αλλά διαβιβάστηκα, εν είδει προθέσεων και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Μάλιστα οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν οι αποφάσεις του κ. Γκουτέρες για το πως θα συνεχιστεί προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς και επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, να επηρεαστούν από τις ενέργειες της Άγκυρας την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την πειρατεία στην Κυπριακή ΑΟΖ.
 
Στο μεταξύ η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ξεκίνησε στις 10 και 30 και στη διάρκεηα της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία να ενημερώσει πολιτικούς αρχηγούς, για να διαμειφθέντα στη Νέα Υόρκη κατά τις συναντήσεις του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αλλά για τις τελευταίες εξελίξεις με την εισβολή του Yavuz εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.
 
Στη συνεδρία συμμετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν.

Από κυβερνητικής πλευράς συμμετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος.

Δειτε Επισης

Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου
Έδωσε το σύνθημα για αλλαγή σελίδας στον Στρόβολο ο Τσίγκης-«Με μέθοδο και όραμα για όλους τους πολίτες»
Η Τουρκία δεν θα παραστεί σε εκδήλωση για την επέτειο των 20 χρόνων διεύρυνση