Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα-Δέσμευσε περιοχή του «επτά» για το Yavuz

Νέο γύρο προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ εγκαινίασε σήμερα η Άγκυρα με το γεωτρύπανο Yavuz να εισέρχεται εκ νέου στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα για παράνομες γεωτρήσεις και τον σταθμό της Αττάλειας να ανακοινώνει νέα παράνομη NAVTEX που δεσμεύει μέρος του οικοπέδου επτά της ΑΟΖ.
 
Η νέα τουρκική πρόκληση χαρακτηρίζεται ως άνευ προηγουμένου, αφού θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα επιχειρήση γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα οι τουρκικές γεωτρήσεις περιορίσθηκαν εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας. 
 
Συγκεκριμένα, το Yavuz πλέει ανοιχτά της Πάφου και κατευθύνεται Νότια προς την Κύπρο την ίδια ώρα πάντα που το Fatih βρίσκεται για τους σκοπούς παράνομης γεώτρησης του 72 χιλιόμετρα, ανοιχτά της Πάφου. Παράλληλα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου διακρίνεται και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».
 
Η Λευκωσία παρακολουθεί στενά την πορεία του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Yavuz» εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (AOZ), τηρώντας προς το παρόν στάση αναμονής.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη νέα τουρκική NAVTEX στο οικόπεδο 7 και για το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο που έχει φτάσει στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το έχουμε υπόψη μας και λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα με βάση το διεθνές δίκαιο, μέτρα».
 
Σε δηλώσεις του στο Α Χαμπέρ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι ‘δεν έχει καμιά σημασία” που συναντήθηκαν Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος στην Νέα Υόρκη.

«Όσον αφορά το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο δεν ισχύ καμιά συμφωνία ή απόφαση στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο, εμείς έχουμε μοιραστεί με ολόκληρη την κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινή γνώμη και με τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ όλα τα στοιχεία για τους λόγους των δραστηριοτήτων μας που εξηγούν ότι έχουμε δίκιο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Κάναμε και ενημερώσεις. Με αυτό δεν δώσαμε λογαριασμό. Αλλά μετά από τόση φασαρία που έγινε για τις δραστηριότητές μας εξηγήσαμε τί έγινε και στο πλαίσιο ποιου διεθνούς δικαίου τις πραγματοποιήσαμε», ανέφερε. 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι διεξάγουν τις δραστηριότητες στη δική τους υφαλοκρηπίδα. «Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανένα. Είναι ένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και όποιος θέλει ας πει ό,τι θέλει”, ανέφερε. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία είναι “υπέρ του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο, μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, των δύο κοινοτήτων στο νησί».

«Ενόσω δεν γίνεται αυτό εμείς θα συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας εκεί. Ευχόμαστε να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν τα δικαιώματά τους και να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό εμείς θα κάνουμε τα δικά μας βήματα. Προτιμούμε να βρεθεί μια κοινή οδός», ανέφερε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις
Στα 40 εκ. ευρώ της Κύπρου οι δαπάνες για φιλοξενία των Ουκρανών προσφύγων-Όσα δείχνει έκθεση της Ε.Υ.
Εγκρίθηκε από Ευρωκοινοβούλιο η αναθεώρηση κανόνων για καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων