Αποχωρούν τα τουρκικά γεωτρύπανα-Εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Εντός των ορίων της κυπριακής και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis, το οποίο ξεκίνησε έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Την ίδια ώρα, οι τουρκικοί σχεδιασμοί για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, φαίνεται να σκοντάφτουν στα προβλήματα που προέκυψαν αλλά και σε αναποδιές που ενδεχομένως να μην ανέμενε να έχει η Άγκυρα.
 
Όσο αφορά το Oruc Reis και τις έρευνές του, αν και αρχικά αυτές περιορίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αττάλειας, το τουρκικό σκάφος κατευθύνθηκε νοτιότερα στο σημείο όπου τέμνονται η Κυπριακή ΑΟΖ, η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η τουρκική υφαλοκρηπίδα. Το ερευνητικό σκάφος συνεχίζει και το πρωί της Παρασκευής να κινείται στην ίδια περιοχή και λίγο βορειότερα.
 
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο σημείο, τον περασμένο Οκτώβριο διενεργούσε παράνομες έρευνες το Barbaros, το οποίο μάλιστα είχε καταγγείλει παρενόχληση του από τη φρεγάτα του ελληνικού ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς».
 
Είναι πασιφανές, πλέον, πως η Τουρκία έβαλε στο μάτι το συγκεκριμένο σημείο, αφού με αυτό τον τρόπο συνεχίζει να αμφισβητεί ανοιχτά την θαλάσσια περιοχή, στην οποία τέμνεται η κυπριακή με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
Στους χάρτες που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς από την Άγκυρα και ειδικά στους χάρτες που απεικονίζουν την «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν, η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή εμφανίζεται να ανήκει στην Τουρκία και συναντά ακόμη νοτιότερα την υφαλοκρηπίδα της Αιγύπτου.
 
Την ίδια ώρα, το τουρκικό γεωτρύπανο του Πορθητή παραμένει 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου όπου πραγματοποιεί παράνομη γεώτρηση με τα αποτελέσματα, σύμφωνα με πληροφορίες από τα κατεχόμενα και την Άγκυρα, να μην είναι ενθαρρυντικά. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται από δημοσιεύματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία, το Fatih ενδέχεται να εγκαταλείψει την ανατολική Μεσόγειο και να μεταφερθεί για γεώτρηση στη Μαύρη Θάλασσα.
 
Παράλληλα το Yavuz ,έχει ήδη αποχωρήσει από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και βρίσκεται στον κόλπο της Αττάλειας. Ο πολύ λίγος χρόνος που το συγκεκριμένο γεωτρύπανο παρέμεινε στην περιοχή αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη ότι το πλοίο δεν προχώρησε σε κάποια σοβαρή εργασία ανοιχτά του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, ειδικά από τη στιγμή που από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε πρόβλημα με την απουσία διαθέσιμων βοηθητικών πλοίων που θα υποστήριζαν τη διεξαγωγή γεώτρησης.
 
Υπενθυμίζεται πως η ολλανδική εταιρία που είχε συνάψει συμφωνία με την τουρκική εταιρία πετρελαίων για να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στο Yavuz, έκανε δεύτερες σκέψεις μετά τις κυρώσεις που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας.
 
Την ίδια ώρα το Barbaros συνεχίζει ανενόχλητο τις έρευνες του νότια της Λεμεσού, όπου ποντίζει καλώδια εντός τριών οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ.

Δειτε Επισης

Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια