Έδωσε… συνταγή σε γιατρούς και νοσηλευτήρια για το ΓΕΣΥ ο Αναστασιάδης

Ξεκάθαρος και απόλυτα σαφής εμφανίστηκε ενώπιον των ηγεσιών του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου(ΠΙΣ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ) κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί για το Γενικό Σύστημα Υγείας(ΓΕΣΥ), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
 
Όπως πληροφορείται ο REPORTER, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές προς τους φορείς ιδιωτικής ιατρικής πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται ν’ αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για αλλαγές στο ΓΕΣΥ, οι οποίες προϋποθέτουν τροποποιήσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία και συνεπώς αλλάζουν την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του Συστήματος.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε στους εκπροσώπους του ΠΙΣ και του ΠΑΣΙΝ, πως η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση του ΓΕΣΥ όπως αυτό ομόφωνα ψηφίστηκε από τη Βουλή και πώς αν επιθυμούν και επιμένουν σε τροποποιήσεις επί της σχετικής νομοθεσίας(σ.σ. αλλάζοντας τη φιλοσοφία του Συστήματος και ουσιαστικά τη δομή του ως μονοασφαλιστικό), θα πρέπει ν’ απευθύνουν και να πείσουν τα κόμματα, με τα οποία ήδη κατά καιρούς συναντιόνται ζητώντας στήριξη των αιτημάτων τους, ώστε ν’ αναλάβουν μια τέτοια πρωτοβουλία, η οποία εν συνεχεία να συζητηθεί σε πολιτικό επιπέδο στο πλαίσιο μιας νέας σύσκεψης, υπό τον ίδιο, των αρχηγών των κομμάτων.  
 
Την ίδια ώρα, πάντως,, η Κυβέρνηση δεν εμφανίζεται αρνητική σε αλλαγές οι οποίες θα κινούνται στη βάση της υφιστάμενης νομοθεσίας, εξ’ ου και η κατάληξη της σημερινής συνάντησης στο Προεδρικό για άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ των φορέων ιδιωτικής ιατρικής με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), προκειμένου, εκεί και όπου βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας μπορεί να βελτιωθεί το ΓΕΣΥ, ή υπάρχουν εισηγήσεις για βελτίωση, να προχωρήσουν τάχιστα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξανά στο τραπέζι του διαλόγου για το ΓΕΣΥ, ΟΑΥ και φορείς ιδιωτικής ιατρικής
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή τις θέσεις και τις τοποθετήσεις των διαφόρων οργανώσεων των γιατρών.
 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφέστατος ότι υπάρχει νομοθεσία, οφείλουμε να τηρήσουμε τη νομοθεσία και ο διάλογος που θα διεξαχθεί και πρέπει να είναι εντατικός με τον ΟΑΥ, που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος Οργανισμός να εφαρμόσει το ΓΕΣΥ και όχι οποιοσδήποτε άλλος -άκουσα και τις δηλώσεις πριν ότι θα μπουν σε διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς. Ένας είναι ο αρμόδιος φορέας και αυτός είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Αυτό τονίστηκε και στη συνάντηση, και θέλω να το ξεκαθαρίσω προς αποφυγήν οποιωνδήποτε παρερμηνειών ή παρεξηγήσεων», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
 
Ο κ. Ιωάννου χαιρέτισε τη στάση των γιατρών για έναρξη διαλόγου, σημειώνοντας πως η διεξαγωγή διαβούλευσης είναι κάτι για το οποίο «και εμείς οι ίδιοι προτρέπαμε την ιατρική κοινότητα ως βασικό πυλώνα της εφαρμογής του ΓΕΣΥ, να έρθουν να μπουν σε διάλογο με τον ΟΑΥ και χαίρομαι που επιτέλους, έστω και τώρα έχει παρθεί η απόφαση όπως ξεκινήσει εντατικός διάλογος με τον ΟΑΥ για βελτίωση των υφιστάμενων σχεδιασμών εκεί και όπου μπορεί να επέλθει βελτίωση».
 
Κληθείς να πει εάν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση του διαλόγου, ο υπουργός Υγείας υπέδειξε πως η έναρξη και ο ρυθμός πραγματοποίησης του διαλόγου εξαρτάται από τους φορείς των ιατρών και τον ΟΑΥ.
 
«Οι πόρτες του ΟΑΥ εδώ και μήνες είναι ορθάνοιχτες με οποιονδήποτε επιθυμεί να συζητήσει μαζί του. Απλώς δεν υπήρχε αυτή η πρόθεση μέχρι σήμερα δυστυχώς. Οι ίδιοι είχαν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν άμεσα και η επόμενη μου κίνηση θα είναι να ενημερώσω τον ΟΑΥ, όπως αποστείλει άμεσα επιστολή σε όλους τους ενδιαφερόμενους που ήρθαν σήμερα για να συζητήσουν τάχιστα τα διάφορα θέματα για να προκύψει εκεί και όπου μπορεί να προκύψει βελτίωση στο υφιστάμενο Σχέδιο Υγείας.
 
Ο ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας δεν παύουμε να προχωρούμε με τους σχεδιασμούς μας, διότι όπως γνωρίζετε έχουμε να κάνουμε και με την υγεία του κόσμου. Το Σχέδιο ξεκίνησε και προχωρεί, οι σχεδιασμοί χρονικά του ΟΑΥ δεν διαφοροποιούνται. Εάν μέσω του διαλόγου προκύψει βελτίωση, θα υιοθετηθεί και θα προχωρήσουμε», υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς εάν η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ιατρών και ΟΑΥ ή εάν το Υπουργείο Υγείας θα έχει συμμετοχή, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι το Υπουργείο θα εμπλακεί εάν του ζητηθεί, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αρμόδιος για τη διαβούλευση είναι ο ΟΑΥ.
 
«Ο ΟΑΥ είναι εκείνος που επιζητούσε τον διάλογο και για ακόμα μια φορά χαίρομαι για αυτή την αλλαγή στάσης της ηγεσίας των γιατρών, αν και οφείλω να παρατηρήσω ότι τους τελευταίους μήνες αρκετοί έχουν προσέλθει στον διάλογο και έχουν δημιουργηθεί και διάφορες άλλες ομάδες, όπως είναι ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓΕΣΥ, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει ήδη ομάδες εργασίας και διαβουλεύονται με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εδώ και δύο μήνες και έχουν έρθει και με συγκεκριμένες εισηγήσεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν υιοθετηθεί, και έχουν φέρει τους προβληματισμούς τους και τα προβλήματα για βελτίωση του Σχεδίου Υγείας. Άρα, η επιπλέον αυτή προσπάθεια από τον ΠΙΣ και τον ΠΑΣΙΝ μόνο θα βελτιώσει το Σχέδιο Υγείας», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
 
Ο ΠΙΣ
Από πλευράς του ο πρόεδρος του ΠΙΣ Δρ. Πέτρος Αγαθαγγέλου έκανε λόγο για εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος άκουσε, όπως είπε, με προσοχή ζητήματα που αφορούν θεμελιώδεις αρχές του ΓΕΣΥ και εξέφρασε στήριξη στο ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να διασφαλιστεί και να βοηθήσουν όλοι στην επίτευξη εκείνων των συγκλίσεων για εξυπηρέτηση του Κύπριου ασθενή.
 
« Θα ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στην πορεία του διαλόγου θα τυγχάνει και της ενημέρωσης. Έχουμε αισιοδοξία ότι τα μηνύματα που θα πάρουμε μέσα από αυτές τις διαβουλεύσεις θα είναι μηνύματα αισιοδοξίας», είπε.
 
Ο Δρ. Αγαθαγγέλου πρόσθεσε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να διασφαλιστεί η ασθενοκεντρικότητα του συστήματος, η επιλογή του γιατρού και του νοσηλευτηρίου, ώστε να μπορέσει να εξυπηρετηθεί άμεσα, έγκαιρα και αξιόπιστα ο Κύπριος ασθενής και να υπάρξουν οι ανάλογοι εποπτικοί μηχανισμοί.
 
 «Ξεκινούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια εκ νέου συζήτηση και διαβούλευση πάνω στις συγκεκριμένες αρχές και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κωδικοποιήσουμε εκ νέου τα δεδομένα και έτσι προχωράμε», είπε.
 
Ερωτηθείς αν υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές στο σύστημα, είπε ότι ξεκινά μια καινούρια διαβούλευση και μέσα από αυτή θα διαφανεί το τελικό αποτέλεσμα με στόχο όλων να βρεθούν συγκλίσεις, ώστε να υπάρχει ένα σύστημα όχι με στρεβλώσεις και κενά, κατά την έκφρασή του, αλλά με καλές διαστάσεις που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα της ιατρικής στην Κύπρο όπως γίνεται τα τελευταία 30 χρόνια.
 
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει και άλλη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι αυτό θα γίνει αν χρειαστεί.
 
Πρόσθεσε ότι η διαβούλευση είναι άμεση γιατί «έχουμε να κάνουμε με την υγεία του λαού, δεν μπορούμε να περιμένουμε». Ευχήθηκε σύντομα να υπάρξει κατάληξη στο θέμα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης, ανέφερε ωστόσο ότι υπάρχουν και θέματα που θα συζητηθούν εφ’ όλης της ύλης που αφορούν και την ενδονοσοκομειακή και την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη.
 
Ο κ. Αγαθαγγέλου σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση ήταν μια από τις πιο ειλικρινείς και εποικοδομητικές, που έδωσε την ευκαιρία μέσα από ένα καλό κλίμα και όχι μέσω αντιπαραθέσεων και τοξικού κλίματος, να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να παραμείνει βιώσιμο το ΓΕΣΥ.
 
Ερωτηθείς κατά πόσο οι συζητήσεις θα αγγίξουν και τη φιλοσοφία του ΓΕΣΥ, είπε ότι οι οποιεσδήποτε προτάσεις έχουν αναφερθεί και εκεί που τα ζητήματα έχουν τεθεί, σε ουδεμία περίπτωση αποψιλώνουν το σύστημα ούτε αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του, αντιθέτως συγκλίνουν σε τέτοιο βαθμό που να ενισχύσουν την αποτελεσματική και επιτυχή εφαρμογή του.
 
Είπε επίσης ότι ως προϋπόθεση για αποδοτικότητα και ανταπόκριση του ΓΕΣΥ στις προσδοκίες του Κύπριου ασθενή, θα πρέπει να τεθεί κατά προτεραιότητα και η ενίσχυση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Ο ΠΑΣΙΝ
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΝ Δρ. Σάββας Καδής δήλωσε ότι τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ ενός αλληλέγγυου, καθολικού ΓΕΣΥ και έθεσαν ως προτεραιότητα των προσπαθειών τη βασική αρχή αυτού του Σχεδίου Υγείας, που δεν είναι άλλη από την ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από πλευράς ασθενούς.
 
Ανέφερε ακόμη ότι ξεκαθάρισαν στον Πρόεδρο ότι μια λύση στο θέμα πρέπει να περιλαμβάνει και γιατρούς και νοσηλευτήρια, αφού όπως είπε, οι δύο έννοιες είναι αλληλένδετες και δεν μπορούν να διαχωριστούν.
 
«Σε αυτό το θέμα έχει δείξει μεγάλη κατανόηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε.
 
Συμπλήρωσε ότι ξεκινούν αμέσως δουλειά μέσω του διαλόγου με όλους τους εμπλεκομένους και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχουν καλά νέα για τον Κύπριο ασθενή και τον ιατρικό κόσμου, για ένα θετικό τέλος σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού όπως υπέδειξε, ο χρόνος πιέζει.

Δειτε Επισης

«Έχουμε δει τα κενά και κάναμε διορθώσεις», απαντούν ΥΠΑΜ και ΕΦ για την έκθεση της Ελεγκτικής
Γ. Παπαναστασίου: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία
Επιλύουν το θέμα των πολλαπλών συντάξεων με μια απλή δήλωση αποποίησης τα κόμματα
Δωμάτιο θηλασμού απέκτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων
Στο επίκεντρο θέματα άμυνας, κρίση στη Μέση Ανατολή και μεταναστευτικό στη συνάντηση ΠτΒ-ΥΠΑΜ
Παρέμβαση Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ για την Αλβανία
Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ