Ξανά στο τραπέζι του διαλόγου για το ΓΕΣΥ, ΟΑΥ και φορείς ιδιωτικής ιατρικής

Μια νέα προσπάθεια εντατικού διαλόγου με τους εμπλεκόμενους φορείς για εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας(ΓΕΣΥ) και με στόχο τη βελτίωση των υφιστάμενων κανονισμών του Συστήματος, αποφασίσθηκε στη συνάντηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο(ΠΙΣ), την Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου(ΕΝΙΙΚ), τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ) και την Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής.
 
Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά το πέρας της συνάντησης, σημείωσε πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που προνοεί, όπως οι φορείς ιδιωτικής ιατρικής, μπουν σε διαβούλευση και άμεσο διάλογο με τον ΟΑΥ, ώστε εκεί και όπου με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, μπορεί, να βελτιωθεί το Σύστημα.
 
«Θέλω να ξεκαθαρίσω πως η διαβούλευση δεν θα γίνει με όλους τους ενδιαφερόμενους, ο μόνος ενδιαφερόμενος είναι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφέστατος», υπέδειξε ο υπουργός, «ότι υπάρχει η νομοθεσία την οποία οφείλουμε να τηρήσουμε και ο διάλογος ο οποίος θα διεξαχθεί και θα είναι εντατικός με τον ΟΑΥ. Ο ΟΑΥ είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος οργανισμός για εφαρμογή του ΓΕΣΥ και όχι οποιοδήποτε άλλος. Και το λέω αυτό γιατί άκουσα και τις δηλώσεις πριν ότι θα μπουν σε διάλογο με όλους τους αρμόδιους φορείς. Ένας είναι ο αρμόδιος φορέας, ο ΟΑΥ. Θέλω να το ξεκαθαρίσω προς αποφυγή παρερμηνειών και παρεξηγήσεων».

Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου χαιρέτησε τη στάση των γιατρών να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου. «Χαίρομαι για αυτή τη στάση των γιατρών είναι κάτι για το οποίο και εμείς εδώ και μήνες προτρέπαμε την ιατρική κοινότητα ως βασικό πυλώνα της εφαρμογής του ΓΕΣΥ για να μπουν σε διάλογο με τον ΟΑΥ και χαίρομαι ότι έστω και τώρα πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσουν εντατικό διάλογο με τον ΟΑΥ για βελτίωση των υφιστάμενων σχεδιασμών εκεί όπου μπορεί να υπάρξει βελτίωση».
 
Από την πλευρά του σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου, χαρακτήρισε την συνάντηση πολύ εποικοδομητική, ενώ σημείωσε πως θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαλόγου και διαβουλεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς.
 
Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η νέα προσπάθεια θα φέρει θετικά αποτελέσματα και υπέδειξε πως οι όποιες ενδεχόμενες αλλαγές συμφωνηθούν, θα διασφαλίζουν την ασθενοκεντρικότητα του συστήματος, επανέλαβε ωστόσο  τη θέση του ΠΙΣ, πως οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου.
 
«Μέσα από αυτή τη συζήτηση και την πολύ εποικοδομητική κατάθεση απόψεων από όλους,» πρόσθεσε ο κ. Αγαθαγγέλου, «θεωρούμε ότι μέσα από τον δομημένο διάλογο που αποφασίστηκε σήμερα θα προκύψουν οι συγκλίσεις που όλοι προσδοκούμε».
 
Ο διάλογος σύμφωνα με τον Πέτρο Αγαθαγγέλου θα γίνει πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και μέσα από τη συμφωνημένη διαδικασία με στόχο να καλυφθούν τα κενά που εντοπίζονται και να εξυπηρετείται καλύτερα ο Κύπριος ασθενής.
 

Δειτε Επισης

Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα