Ψάχνουν… όρους αναφοράς για το ΓΕΣΥ, Κυβέρνηση και φορείς ιδιωτικής ιατρικής

Με προτάσεις, οι οποίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αποδοχής τους από την Κυβέρνηση, προσέρχονται στη σημερινή συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος(ΠΙΣ), Ένωση Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου(ΕΝΙΙΚ), Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων(ΠΑΣΙΝ) και Πλατφόρμα Ιδιωτικής Ιατρικής.
 
Η σημερινή συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τους εμπλεκόμενους στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) φορείς, έχοντας ήδη συναντηθεί την περασμένη Δευτέρα με την Ομοσπονδία Ασθενών Κύπρου(ΟΣΑΚ), αλλά και ενημερωθεί χθες από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ), αναφορικά με την υλοποίηση του Συστήματος κατά τους πρώτους τρεις μήνες εφαρμογής του, καθώς και για τον προγραμματισμό ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης, την 1η Ιουνίου του 2020.
 
Ζητούμενο μέσα από τη σημερινή συνάντηση, είναι η συζήτηση και αναζήτηση κοινών συνισταμένων, ώστε από την μια να διαφοροποιηθεί η σημερινή αρνητική στάση της ηγεσίας των γιατρών και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων έναντι του ΓΕΣΥ, αλλά και από την άλλη, την ίδια ώρα, να μην αλλάζει η φιλοσοφία και η αρχιτεκτονική του Συστήματος.  
 
Οι φορείς ιδιωτικής ιατρικής, όπως έχει προαναφερθεί, μεταβαίνουν στο Προεδρικό με συγκεκριμένες εισηγήσεις και προτάσεις για το ΓΕΣΥ, οι οποίες, ωστόσο, εκτιμάται πως πολύ δύσκολα δύναται να γίνουν στην ολότητά τους αποδεκτές από την Κυβέρνηση, καθότι κινούνται εκτός φιλοσοφίας της ομόφωνα ψηφισθείσας από τη Βουλή νομοθεσίας του ΓΕΣΥ, δημιουργώντας Σύστημα Υγείας δύο ταχυτήτων, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παροχείς.
 
Σχετικά μηνύματα προς τους φορείς ιδιωτικής ιατρικής έστειλε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, διαμηνύοντας πως οτιδήποτε αλλάζει την φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του ΓΕΣΥ, δεν είναι αποδεκτό.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον ΟΑΥ, στην παρουσία του ιδίου, ο υπουργός Υγείας υπέδειξε πως υπάρχουν νόμοι που έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή και ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εφαρμόσει την νομοθεσία ως έχει. «Οτιδήποτε είναι εκτός της αρχιτεκτονικής και της φιλοσοφίας ή της νομοθεσίας όπως έχει ψηφιστεί, δεν είναι αποδεκτό από εμάς. Αν θέλουν να το αλλάξουν, υπάρχει Βουλή να το αλλάξει και εμείς θα το εφαρμόσουμε», τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου.
 
Όσον αφορά τη διαβούλευση για την ένταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός από τον ΟΑΥ και ότι στο τέλος του Σεπτέμβρη θα ολοκληρωθεί και ο σχεδιασμός για τα οικονομικά δεδομένα, ώστε να ενημερωθούν και ο ΠΑΣΙΝ και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που δεν είναι μέλη του ΠΑΣΙΝ, με στόχο την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη να αρχίσουν διαβουλεύσεις με τα νοσηλευτήρια ένα προς ένα για την ένταξή τους στο ΓΕΣΥ.
 
Όπως τόνισε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, η πρόταση που ετοιμάστηκε από τον ΟΑΥ θα διασφαλίζει τον υφιστάμενο όγκο δουλειάς που διεκπεραιώνει το κάθε νοσηλευτήριο, θα υπάρχει η δυνατότητα παραχώρησης ξεχωριστής αμοιβής, που ήταν και ένα αίτημα των γιατρών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων -ανάλογα με το τι θα αποφασίσει το κάθε νοσηλευτήριο.
 
«Άρα», υπογράμμισε, «βασικοί προβληματισμοί και ανησυχίες που υπήρχαν, υπάρχουν απαντήσεις και θεωρώ ότι με αυτή την πρόταση πλέον δεν θα υπάρχουν σοβαρά εμπόδια ή λόγοι μη ένταξης ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρο μήνυμα Κ. Ιωάννου-Δεν αλλάζει η αρχιτεκτονική και η φιλοσοφία του ΓΕΣΥ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα