Στα... θολά νερά του Βαρωσιού και της ΑΟΖ τα τετ-α-τετ της Λουτ

Στη σκιά της νέας τουρκικής Navtex, σύμφωνα με την οποία το πλοίο Fatih θα μετακινηθεί από την Τετάρτη σε νέο σημείο μέχρι τον Νοέμβριο, συναντήθηκε σήμερα το πρωί η Τζέιν Χολ Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 και ολοκληρώθηκε στις 12.35. Στις 5.00 το απόγευμα η κ. Λουτ θα συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. 
 
Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου και ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απογευματινή συνάντησή της κ. Λουτ με τον κ. Ακιντζί αναμένεται να διαφανεί κατά πόσον η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα θελήσει να έχει νέες επαφές με τις δύο πλευρές και τη Δευτέρα, πριν την αναχώρησή της από το νησί.

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, έφθασε στην Κύπρο μέσα σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, λόγω και των κινήσεων της τουρκικής πλευράς για την Αμμόχωστο. Αν και η εντύπωση που υπάρχει είναι πως δεν τις υιοθετεί προσωπικά ο Μουσταφά Ακιντζί, δεν φαίνεται να έχει τη δύναμη να τις αποτρέψει, όντας πολιτικά απομονωμένος στα κατεχόμενα, με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι να κάνει παιγνίδι με τις ευλογίες της Άγκυρας.
 
Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Πρόεδρος είχε πρόθεση να θέσει ξεκάθαρα το θέμα της Αμμοχώστου στην κ. Λουτ, διότι οι ενέργειες Οζερσάι έχουν επιπτώσεις στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Εκτίμησε, μάλιστα, πως ένα από τα κίνητρα του Οζερσάι είναι η ακριβώς η κινητικότητα που προκαλεί στο Κυπριακό η επίσκεψη Λουτ. «Ο κ. Οζερσάι δεν επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών», είπε, προσθέτοντας ότι «θα γίνονται και θα προωθούνται τέτοιου είδους ενέργειες και δηλώσεις, με σκοπό να δηλητηριάσουν το κλίμα και να μην επιτρέψουν την επανέναρξη των συνομιλιών».  
 
«Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση με την κ. Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας, έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

 Χαμηλές προσδοκίες
Ο Νίκος Αναστασιάδης προσβλέπει θετικά στη συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, περιμένοντας να δει ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά, ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι, ωστόσο, οι ενδείξεις που προέρχονται τόσο από τα κατεχόμενα όσο και από την Άγκυρα. Η προσπάθεια για δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους στην Αμμόχωστο και οι νέες παραβιάσεις στις κυπριακές θάλασσες, σε συνδυασμό με την ρητορική των καθημερινών απειλών, δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα ως προς την πιθανότητα θετικής αλλά κυρίως ουσιαστικής ανταπόκρισης από την τουρκική πλευρά. 
 
Η τουρκική ατζέντα κινείται το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερο στη σφαίρα της σύγκρουσης, με αποτέλεσμα να φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέπουν πραγματικά παραγωγικό και εποικοδομητικό διάλογο, που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού, παρά τις όποιες δεσμεύσεις ενδέχεται να δοθούν προς τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να διατηρηθεί η κινητικότητα στη διαδικασία.  
 
Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω, κυβερνητική πηγή δήλωνε χθες ότι, με  τον τρόπο που ενεργεί η τουρκική πλευρά, δεν φαίνεται να μπορούν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση.
 
 
Οι σημερινές επαφές της Τζέιν Χολ Λουτ θεωρητικά αποσκοπούν στην αξιολόγηση του επιπέδου συναντίληψης επί των όρων αναφοράς, μετά και την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, κατά την οποία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια. Στην πράξη ενδέχεται να εξελιχθούν σε άλλη μία πράξη του blame game, που οι δύο πλευρές παίζουν από τον ναυάγιο στην Ελβετία και έκτοτε.
 
Διακηρυγμένος στόχος είναι η ετοιμότητα του Προέδρου και του Ακιντζί να μετατραπεί σε πράξη και να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση στη Νέα Υόρκη, στα τέλη του μήνα, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Αν και δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η ύπαρξη συναντίληψης για τους όρους αναφοράς αποτελεί όντως προαπαιτούμενο για τριμερή, καθώς δεν τέθηκαν εκ των προτέρων –επίσημα τουλάχιστον- προϋποθέσεις, η κ. Λουτ θα ενημερώσει τον κ. Γκουτέρες για τα όσα θα ακούσει στην Κύπρο, έτσι ώστε να αποφασιστεί εάν θα ήταν ωφέλιμη μια τριμερής συνάντηση σε αυτό το χρονικό σημείο.
 
Με δεδομένη την συνεχή αύξηση της έντασης, ωστόσο, καθίσταται ξεκάθαρο πως ο Γ.Γ. ενδέχεται να μην ανάψει το πράσινο φως και να προτιμήσει την κατ’ ιδίαν συζήτηση με τις δύο πλευρές, ώστε να διερευνήσει εάν πραγματικά υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο βελτίωσης της κατάστασης, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν. Ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του, άλλωστε, ότι την περίοδο του Κραν Μοντανά, όταν το κλίμα ήταν καλύτερο, η βεβιασμένη, όπως αποδείχθηκε, πρόσκληση και οι παραπλανητικές αναφορές, οδήγησαν σε μία αποτυχία που φέρει και τη δική του υπογραφή.
 
Με τις διαφορές σε ουσιώδη ζητήματα να συνεχίζουν να υφίστανται και το κλίμα να θεωρείται ακατάλληλο, η Ειδική Απεσταλμένη του Γ.Γ. θα προβεί στην αξιολόγησή της και θα εκτιμήσει τις προοπτικές του Κυπριακού και κατά πόσον η περίοδος αυτή προσφέρεται για να δοθεί ώθηση και  δυναμική στη διαδικασία.  
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα