Πέμπτη 28 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό-Καυτός Σεπτέμβρης που κρίνει πολλά

  23/08/2019 06:53
Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό-Καυτός Σεπτέμβρης που κρίνει πολλά

Στην κόψη του ξυραφιού το Κυπριακό-Καυτός Σεπτέμβρης που κρίνει πολλά

  23/08/2019 06:53
Ιδιαιτέρως θερμός προμηνύεται ο Σεπτέμβρης όσον αφορά τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, με την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ να επιστρέφει στην Κύπρο τις πρώτες μέρες του μήνα, αποφασισμένη όσο πότε άλλοτε να επιτύχει στην αποστολή της.
 
Το προσεχές διάστημα, και δη ο επόμενος μήνας, θεωρείται άκρως καθοριστικός, καθώς η Τζέιν Χολ Λουτ έρχεται στο νησί με ξεκάθαρο στόχο να προχωρήσει η σύναψη των όρων αναφοράς και να δοθεί η ώθηση που απαιτείται για τη συνεχεία, δηλαδή για την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Εκεί όπου, σε περίπτωση πραγματοποίησης της συνάντησης-και αναλόγος των όσων θα ακούσει- ο Γενικός Γραμματέας αναμένεται να αποφασίσει κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση του Κυπριακού και δη για μια νέα πενταμερή διάσκεψη.   
 

Με δεδομένο, πάντως, ότι μετά και την τελευταία άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι διαφωνίες σε ζωτικής σημασίας παραμέτρους του Κυπριακού παραμένουν, το εγχείρημα της Τζέιν Χολ Λουτ προδιαγράφεται εξίσου δύσκολο, αν όχι και δυσκολότερο, συγκριτικά με τις ανάλογες απόπειρες του πρόσφατου παρελθόντος.
 
Και αυτό, καθώς η νέα προσπάθεια εκδηλώνεται σε μια περίοδο κατά την οποία, από την μια η Τουρκία παραβιάζει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα οι κινήσεις της σχετικά με την Αμμόχωστο, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το ήδη αρνητικό κλίμα.
 
Τα ζητήματα αυτά, είναι θέματα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει στην κ. Λουτ, ζητώντας την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα, ώστε η Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες της αυτές-και όχι μόνο-, συμβάλλοντας με εποικοδομητικό πνεύμα στην προσπάθεια για επάνοδο στο τραπέζι του διαλόγου.
 
Σε αυτό το μήκος κύματος ήταν ακριβώς και το μήνυμα που έστειλε προχθές, ερωτηθείς σχετικά, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου. Ότι, δηλαδή, η Λευκωσία αναμένει να ανταποκριθεί η Τουρκία επιδεικνύοντας βούληση για επανέναρξη και δημιουργία κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις.
 
 
Η Λευκωσία θεωρεί ότι θα έχει μια πρώτη εικόνα για τον βαθμό ετοιμότητας της Τουρκίας να μπει σε ουσιαστικές συζητήσεις εφόσον ξεκινήσει η προσπάθεια της κ. Λουτ για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για συμπερίληψη στους όρους αναφοράς, των συγκλίσεων που επιτεύχθηκαν και των συζητήσεων που έγιναν στο Κραν Μοντάνα, μέχρι το δείπνο της 6ης Ιουλίου του 2017.
 
Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο non paper του Προέδρου Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο, καθώς, όπως επισημαίνεται, το περιεχόμενο του θα είναι ανάλογο της επιστολής του στον Γ.Γ. του ΟΗΕ.
 
Συναφώς, όπως υποδείκνυε κυβερνητική πηγή, μέσα από τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς έχει μετατοπιστεί η ατζέντα της συζήτησης στα θέματα του φυσικού αερίου, τη στιγμή που η Τουρκία δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα γραφής για την ετοιμότητά της να συζητήσει τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
«Από το τελευταίο θα κριθεί κατά πόσο θα γίνει διάσκεψη για το Κυπριακό, δεν θα κριθεί από το φυσικό αέριο», τόνιζε η ίδια πηγή, καθιστώντας σαφές πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.
Ενόψει της καθόδου Λουτ στη Λευκωσία και της επανέναρξης της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς, ενδεχομένως εντός της ερχόμενης εβδομάδας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να συγκαλέσει Συμβούλιο των Αρχηγών για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων. 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας