Οι μετοχές σε ομάδες, ο προνομιακός τάφος και τα χρέη που ανέλαβε η πρώην

Στη δημοσιότητα δόθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι δηλώσεις Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων, με κάποιους από τους πολιτικούς αρχηγούς να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για άλλη μια φορά.
 
Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος παρά το γεγονός ότι ξεφορτώθηκε χιλιάδες μετοχές που κατείχε, σύμφωνα με την προηγούμενη του φορολογική δήλωση, συνεχίζει να διατηρεί τις μετοχές του στις ποδοσφαιρικές εταιρείες του Απόλλωνα και του ΑΠΟΕΛ.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα περιουσιακά στοιχεία του Προέδρου και άλλων κρατικών αξιωματούχων
 
Ξεχωρίζουν επίσης οι πωλήσεις μέρους της περιουσίας τους, από τους Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου, ενώ ο Γιώργος Λιλλήκας προχώρησε σε αγορές αυτοκινήτου και χωραφιού, την ίδια ώρα που απαλλάχθηκε από τα όποια χρέη είχε λόγω του διαζυγίου του με τη Βαρβάρα Πετροπούλόυ.
 
Διαβάστε πιο κάτω τα πιο σημαντικά στοιχεία από τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες του Προέδρου της Δημοκατίας και των Προέδρων των κομμάτων.
 
Ο Πρόεδρος
Στις 213 χιλιάδες ευρώ υπολογίζεται η περιουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη δήλωση του Πόθεν Έσχες του για το 2018.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ακίνητη περιουσία ύψους 66 χιλιάδων ευρώ, καταθέσεις 61 χιλιάδων ευρώ, μετοχές αξίας 790 ευρώ και ένα αυτοκίνητο αξίας 85 χιλιάδων ευρώ.
 
Σε σχέση με τη δήλωση Πόθεν Έσχες του για το 2016, η περιουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας παρουσιάζει αύξηση 34 χιλιάδων ευρώ.
 
Στην ακίνητη περιουσία του Προέδρου Αναστασιάδη βρίσκονται μερίδια από 13 χωράφια/αμπέλια στην ορεινή Λεμεσό που περιήλθαν στην κατοχή του από κληρονομιά καθώς και δύο διαμερίσματα 90 και 120 τετραγωνικά, που αγοράστηκαν τη δεκαετία του 1980 για 28 και 38 χιλιάδες αντίστοιχα.
 
Οι μετοχές του Προέδρου, αφορούν 57 μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας, 28 μετοχές της Μινέρβα Ασφαλιστική, 180 μετοχές της εταιρείας Woolworth, 500 μετοχές της εταιρείας Απόλλων Ποδόσφαιρο και 25 μετοχές του ΑΠΟΕΛ. Συγκεκριμένα οι μετοχές του Προέδρου μειώθηκαν από 6795 τον Μάρτιο του 2016 σε 790 τον Μάρτιο του 2018.
 
Όσο αφορά τα αυτοκίνητα του Προέδρου ουσιαστικά πρόκειται για ένα Audi A8 που αγοράστηκε το 2012 και η αξία του υπολογίζεται σε 85 χιλιάδες ευρώ. Το δεύτερο αυτοκίνητο του Προέδρου Αναστασιάδη, μια Mercedes S340 που αγοράστηκε το 2001, πωλήθηκε για 12 χιλιάδες ευρώ το 2016.
 
Τέλος τα εισοδήματα του Προέδρου Αναστασιάδη προέρχονται κυρίως από την αντιμισθία του Προέδρου της Δημοκρατίας (163,165), από τη σύνταξη των κοινωνικών ασφαλίσεων (16,720), τη σύνταξη γενικού λογιστηρίου (48,345), σύνταξη από το ταμείο δικηγόρων (17704) και από τα δύο ενοίκια (6000). Συνολικά τα εισοδήματα τα ετήσια εισοδήματα του Προέδρου για το 2016 ανήλθαν σε 251,934 χιλιάδες ευρώ.
 
Οι Αρχηγοί
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου διαθέτει μια σειρά από ακίνητα, κυρίως στην Πάφο από κληρονομιά, ωστόσο ξεχωρίζει στη δήλωση Πόθεν Έσχες η πώληση οικοπέδου στη Λυσό έναντι 100 χιλιάδων ευρώ.
 
Η συνολική ακίνητη περιουσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ ξεπερνά τα 8 εκ. ευρώ ενώ οι καταθέσεις του ανέρχονται σε 100 χιλιάδες. Τα χρέη του Προέδρου του ΔΗΣΥ ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.
 
Ο Άντρος Κυπριανού επέλεξε αντί να καταγράψει τα οικονομικά του στοιχεία, να επισυνάψει τους λογαριασμούς του τόσο στις καταθέσεις, όσο και στα δάνεια που διαθέτει. Όσο αφορά τα ακίνητα ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δηλώνει ιδιοκτήτης τεσσάρων χωραφιών στα Λαγουδερά και στα κατεχόμενα.
 
Σε πώληση ακινήτου προχώρησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ο οποίος πώλησε ακίνητο στη Λευκωσία για 370 χιλιάδες ευρώ. Οι καταθέσεις του ξεπερνούν τις 40 χιλιάδες ευρώ ενώ πέραν από τα εισοδήματα του από τη Βουλή λαμβάνει και ποσά από την ενοικίαση γραφείων στο Μέγαρο Σιαντακλαιρ.
 
Η δήλωση του Προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ελλιπής. Και αυτό διότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δίνει ελάχιστα στοιχεία για την οικονομική του κατάσταση.
 
Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δεν δηλώνει απολύτως τίποτα όσο αφορά την ακίνητη ιδιοκτησία του, σημειώνοντας πως η περιουσιακή του κατάσταση δεν άλλαξε σε σχέση με την προηγούμενη δήλωση, ενώ όσο αφορά τις καταθέσεις του σύμφωνα με τη δήλωση του, αυτές δεν ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες ευρώ. Επίσης στα άλλα εισοδήματα δηλώνει πολύ λιτά πως έχει επιπλέον εισοδήματα από την άσκηση της επαγγελματικής του ιδιότητας, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. Τα χρέη του ανέρχονται σε 70 χιλιάδες ευρώ.
 
Η δήλωση Πόθεν Έσχες του Πρέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα είναι αυτή που παρουσιάζει τις μεγαλύτερες μεταβολές σε σχέση με την προηγούμενη και αυτό λόγω του διαζυγίου του με τη Βαρβάρα Πετροπούλου.
 
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών κατέχει δύο χωράφια στην Παναγιά και ένα στη Μοσφιλωτή το οποίο αγόρασε τον Νοέμβριο του 2018. Εντός του 2018, ο Γιώργος Λιλλήκας αγόρασε και καινούριο αυτοκίνητο, ένα πολυτελέστατο Lexus αξίας 103 χιλιάδων ευρώ, ενώ προέβη σε πώληση του παλιού. Για το 2018 ο κ. Λιλλήκας δήλωσε εισοδήματα 218 χιλιάδων ευρώ που προήλθαν από το μισθό του Βουλευτή και από την Arch Capital Group.
 
O Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δεν δηλώνει κανένα χρέος σε τράπεζα σε αντίθεση με το προηγούμενο Πόθεν Έσχες του, διότι όπως σημειώνει, λόγω του διαζυγίου, όλα τα χρέη που είχαν δηλωθεί το 2016 αναλήφθηκαν εξολοκλήρου από την πρώην σύζυγό του μαζί με την περιουσία που είχε σχέση με τα εν λόγω χρέη.
 
Όπως σημειώνει ο κ. Λιλλήκας το χωράφι στη Μοσφιλωτή αποκτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 με κόστος 130 χιλιάδων ευρώ με την αγορά να χρηματοδοτείται από την πώληση μετοχών στην Arch Capital. To αυτοκίνητο αποκτήθηκε, σημειώνει ο κ. Λιλλήκας χρηματοδοτήθηκε από την πώληση του προηγούμενου καθώς και με προσωρινό δάνειο που εξασφαλίστηκε από την πώληση μετοχών.
 
Την ίδια δήλωση με αυτή που κατέθεσε και το 2016 κατέθεσε και αυτή τη φορά η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους.
 
Μεταξύ άλλων η Ελένη Θεοχάρους δηλώνει ως περιουσιακό στοιχείο έναν τάφο και μάλιστα με τη σημείωση «προνομιακός». Ο τάφος βρίσκεται στο νεκροταφείο Έγκωμης (προάστιο Λευκωσίας). Κατά τα’ άλλα η κα Θεοχάρους, δηλώνει ότι κατέχει διαμέρισμα από δωρεά ύψους  €51.770 και κατοικία και οικόπεδο αγοραίας αξίας 205.000 λιρών κατά το 2007.
 
Δηλώνει επίσης ότι κατέχει μερίδιο σε 23 περίπου ακίνητα (οικόπεδα, χωράφια, κατοικία) στην κατεχόμενη επαρχία Κερύνειας, αγνώστου αξίας, τα οποία της μεταβιβάστηκαν μετά το θάνατο του συζύγου της.
 
Η κ. Θεοχάρους κατέχει δύο αυτοκίνητα αξίας €14.000 και €10.000. Το ποσό των καταθέσεών της σε τράπεζες στην Κύπρο και στις Βρυξέλλες ανέρχεται συνολικά στα €239.271,28.
 
Η κα. Θεοχάρους λαμβάνει σύνταξη χηρείας και σύνταξη δημοσίων υπαλλήλων συνολικού ετήσιου ύψους €60.306,48. Ο ετήσιος μισθός της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το 2016 ανήλθε στις €100.102,38. Έχει επίσης δάνειο κατοικίας ύψους €183.388,28.
 
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές είναι η δήλωση Πόθεν Έσχες του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος μεταξύ άλλων διαθέτει τέσσερα χωράφια στην Πάφο και κάποια στη Νεκρή Ζώνη, ενώ δηλώνει την συνιδιοκτησία ενός οχήματος Toyota Yaris αξίας 20 χιλιάδων ευρώ μαζί με τη σύζυγό του. Οι καταθέσεις του κ. Περδίκη ξεπερνούν τις 190 χιλιάδες ευρώ.
 
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου έχει στην κατοχή του κατοικία την οποία αγόρασε με δάνειο  243 χιλιάδων ευρώ από την τράπεζα Κύπρου καθώς και τέσσερα χωράφια που περιήλθαν στην κατοχή του από την μητέρα του.
 
Οι καταθέσεις του σε τράπεζες ανέρχονται σε 5235 ευρώ. Ο Χρίστος Χρίστου διαθέτει και δύο οχήματα, ένα Range Rover αξίας 10 χιλιάδων ευρών και ένα Mazda αξίας 2 χιλιάδων ευρώ.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»