Φωτίου: Διανύουμε κρίσιμη περίοδο με κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας

Διανύουμε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα με την κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην περιοχή της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, και με απειλές και εκβιασμούς για την Αμμόχωστο στο πλαίσιο της εφαρμογής ενός σχεδίου «Βήτα», σύμφωνα με ακραίες τοποθετήσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων εκπροσώπων, είπε την Κυριακή ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι προσφάτως αγνοούμενου Πιερή Βερέη Γεωργίου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων Δερύνειας.
 
Στην επικήδεια ομιλία του, ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εκφράσει την ετοιμότητα μας να προσέλθουμε σε νέες διαπραγματεύσεις από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν οι προηγούμενες, σύμφωνα με τις παραμέτρους του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό από την Τουρκία και να είναι σαφές προς όλους, πως οποιαδήποτε νέα προσπάθεια επιδίωξης λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αποδώσει υπό το καθεστώς των προκλητικών και παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, όπως και των πιέσεων και των εκβιασμών συνολικά της άλλης πλευράς.
 
Ο κ. Φωτίου είπε ακολούθως ότι η τραγωδία των αγνοουμένων, το μαρτύριο και η αβεβαιότητα που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες τους συνεχίζεται και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, πέραν των 820 οικογενειών εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
 
 Συνεχίζοντας ο Επίτροπος είπε ότι η αναλγησία που επιδεικνύει η κατοχική δύναμη για σχεδόν μισό αιώνα συνεχίζεται, καθώς η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί στην υπόδειξη μαζικών τάφων, που δημιούργησαν τα στρατεύματα της μετά τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών, όπως αρνείται πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού και αρνείται να δώσει στοιχεία για τις μετακινήσεις οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους.
 
Ο κ. Φωτίου δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι χωρίς την ουσιαστική και ειλικρινή συνεργασία της κατοχικής δύναμης δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων.
 
Σήμερα, γράφουμε τον επίλογο της τραγικής ιστορίες ενός άξιου τέκνου της πατρίδας μας, είπε ο κ. Φωτίου αναφερόμενος στον Πιερή Βερέη Γεωργίου.
 
Ο Πιερής έπεσε στις επάλξεις του καθήκοντος και προς αυτόν, όπως και σε όλους όσοι έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Κύπρου μας οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε την ύπαρξη μας ως Κυπριακή Δημοκρατίας καθώς και την αξιοπρέπεια μας ως ελεύθεροι άνθρωποι, συνέχισε ο Επίτροπος.
 
Ο Πιερής Βερέης του Γεωργίου και της Ελένης, στρατιώτης της 173 Μοίρας Αντιαρματικού στις 14 Αυγούστου 1974 με αριθμό άλλων στρατιωτών κατέληξαν σε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω στο χωριό Βώνη. Λίγο πριν χαράξει η επόμενη μέρα, θεάθηκαν τρία οχήματα με πάνοπλους Τούρκους στρατιώτες να πλησιάζουν το σπίτι. Άμεσα αριθμός στρατιωτών το εγκατέλειψε εν μέσω καταιγιστικών πυρών των εισβολέων. Ο Πιερής δεν θεάθηκε να εγκαταλείπει το σπίτι και έκτοτε δεν έδωσε σημεία ζωής.
Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι στρατιώτες εισέβαλαν μέσα στο σπίτι, και άμεσα πυροβόλησαν εν ψυχρώ τους εναπομείναντες στρατιώτες μπροστά στα έντρομα μάτια της ιδιοκτήτριας και των παιδιών της. 
 
Μέρος των οστών του εντοπίστηκαν πριν από δυο χρόνια σε ομαδικό τάφο πολύ κοντά στο σπίτι όπου έγινε η βάρβαρη εκτέλεση του Πιερή και των άλλων στρατιωτών στην περιοχή της Βώνης στα πλαίσια του προγράμματος της Δ.Ε.Α.  Τα οστά του φέρουν τραύματα από σφαίρες, ανάμεσα τους και ένα στο κεφάλι.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics