Στα σκαριά η επόμενη τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα, στην οικία του, στη Λεμεσό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σιούκρι.

Μετά τη συνάντηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε στους ότι ήταν μια πολύ θετική και παραγωγική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές για ανάρρωση του Προέδρου Σίσι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Είναι γνωστό πως συνδέει πολύ στενή σχέση και τις χώρες μας, αλλά και τους δυο Προέδρους μεταξύ τους», σημείωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, συζητήθηκαν τα θέματα που αφορούν τη στενή σχέση, ενώ ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τα όσα προκλητικά συνεχίζει η Τουρκία στην περιοχή μας. Παράλληλα, έγινε ανασκόπηση της πορείας των πραγμάτων όσον αφορά τις κυπρο-αιγυπτιακές σχέσεις, αλλά και την τριμερή συνεργασία.

«Μπορώ αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω ότι σχεδιάζεται η επόμενη τριμερής, ανάμεσα σε Αίγυπτο - Κύπρο - Ελλάδα, πιθανότατα τον επόμενο Νοέμβριο. Βεβαίως υπήρξε επανάληψη της υποστήριξης της Αιγύπτου προς την κυπριακή πλευρά για τα κυριαρχικά δικαιώματα και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η ευχή να υπάρξει πραγματική διάθεση και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, για να έχουμε μια λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Σιούκρι ενημέρωσε τον Πρόεδρο και για την πρόοδο του ενεργειακού φόρουμ, του οποίου την πρωτοβουλία έχει η Αίγυπτος και, βεβαίως, θα ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα στη διαρκή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δυο χώρες μας», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η τριμερής συνεργασία συνεχίζεται και με βάση την πρωτοβουλία που έχει πάρει το δικό μας Υπουργείο Εξωτερικών για τη δημιουργία Γραμματείας Συντονισμού. Όλα τα θέματα προωθούνται τακτικά, αθόρυβα και φυσικά αυτή τη στιγμή θα επαναβεβαιωθεί η δυναμική της τριμερούς, με την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που πιθανότατα θα γίνει τον Νοέμβριο, όπως ήταν η πρόταση που έχει κάνει αποδεκτή σήμερα η δική μας πλευρά».

Ο κ. Προδρόμου πρόσθεσε ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος αναμένεται να γίνει στην Αίγυπτο.
 

Δειτε Επισης

Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα