Θέτει στον Ακιντζί τις τουρκικές κινήσεις για Αμμόχωστο ο Νίκος Αναστασιάδης

Στη συνάντηση που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 9 Αυγούστου, θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τις τουρκικές κινήσεις σε σχέση με την Αμμόχωστο και συγκεκριμένα τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει η τουρκική πλευρά για διάνοιξη της πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
 
Ερωτηθείς, σήμερα, σχετικά με το θέμα της Αμμοχώστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, υπενθύμισε πως βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πρότεινε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη.
 
Παρέπεμψε, παράλληλα, στις συγκεκριμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι.
 
«Πιθανώς» είπε ο κ. Προδρόμου «να είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που μπορούν να συζητήσουν στις 9 Αυγούστου, γι’ αυτό, νομίζω, είναι καλύτερα να μην επεκταθούμε».

«Σημασία, όμως» συνέχισε, «έχει να υπενθυμίσουμε αυτό που και προχθές βράδυ ο Πρόεδρος, με την ευκαιρία του δείπνου προς τιμή του Έλληνα Πρωθυπουργού είχε υπογραμμίσει, ότι επιδιώκουμε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαμε μείνει στη βάση του πλαισίου των ΗΕ.

Λέγοντας από εκεί όπου είχαμε μείνει εξυπακούεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί όλη η πρόοδος και οι συγκλίσεις που υπήρχαν. Άρα, λοιπόν, δεν είναι ώρα για αποκλίσεις, είναι ώρα για επαναβεβαίωση των συγκλίσεων και συζήτηση των υπολοίπων θεμάτων, όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν και από το πλαίσιο με τις παραμέτρους του ΓΓ του ΟΗΕ, και γνωρίζουμε ποιες είναι αυτές οι έξι παράμετροι».

Ερωτηθείς αν η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ θα μεταφέρει κάτι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την αυριανή τους συνάντηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Σπέχαρ ζήτησε να ενημερώσει για τις συζητήσεις που έγιναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα γίνουν και κάποιες πρακτικές συνεννοήσεις για τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος στις 9 Αυγούστου με τον κ. Ακιντζί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι κινούνται διάφορα πράγματα σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο και ερωτηθείς πόσο προβληματίζουν οι ενέργειες αυτές και πώς τις αντιμετωπίζουμε επί του εδάφους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «καταρχάς, η δική μας η προσέγγιση είναι ότι ο στόχος δεν είναι να επικοινωνούμε με δηλώσεις και ανταπαντήσεις με την άλλη πλευρά.

Για αυτό τον σκοπό, εξάλλου, είναι εκείνο που από καιρό προτείνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει τελικά γίνει αποδεκτό, δηλαδή μια συνάντηση ανάμεσα στους δυο, τον Πρόεδρο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Θα γίνει στις 9 Αυγούστου και ο Πρόεδρος προσβλέπει σε αυτή τη συνάντηση με κάθε καλή θέληση, ευχόμενος, ελπίζοντας να αντιμετωπίσει θετική πολιτική βούληση, όπου θα μπορέσουν ακριβώς, ελεύθερα, να συζητήσουν άτυπα. Δεν είναι διαπραγμάτευση, αλλά θα είναι ευκαιρία να συζητήσουν όλα τα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, να διευκρινιστούν, με στόχο, φυσικά, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Βεβαίως, μιλώντας για το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι γνωστό ότι για την πόλη της Αμμοχώστου, για το Βαρώσι, υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι θέμα να αντικρούσουμε επιχειρήματα και ισχυρισμούς.

Εξάλλου, η Αμμόχωστος, και είναι γνωστό πια αυτό, είναι στην κορυφή, είναι η πρώτη προτεραιότητα των ΜΟΕ, τα οποία έχει προτείνει, για ακόμα μια φορά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσφατα, προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Πιθανώς να είναι και αυτό ένα από τα ζητήματα που θα μπορούν να συζητήσουν στις 9 Αυγούστου, για αυτό νομίζω είναι καλύτερα να μην επεκταθούμε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αφήγημα των Τούρκων για τα Βαρώσια και η κατάρριψή του από τον Κ. Πετρίδη

Δειτε Επισης

Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ