Μυρίζει… Κραν Μοντανά-«Ναι» από Αναστασιάδη στην πενταμερή

Έτοιμος για άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, αποδεχόμενος την σχετική εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου, ο Τ/κ ηγέτης υιοθετεί ουσιαστικά ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον Γ.Γ. στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου.
 
Την ίδια ώρα πάντως, ξεκαθαρίζεται πως επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά άτυπη πενταμερή ο Ακιντζί

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:

 
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης εκφράζει την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ’ αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον Γ.Γ. των Η.Ε. ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον Γ.Γ. στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ’ ιδίαν είτε στην παρουσία της κυρίας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλισης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών. 
 
Επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει βεβαίως ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Η επόμενη κίνηση 

«Η Λευκωσία αναμένει από τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να τοποθετηθεί κατά πόσο είναι έτοιμος για μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είτε κατ’ ιδίαν, είτε στην παρουσία της Ειδικής Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, για να συζητήσουν την πρόταση για άτυπη πενταμερή συνάντηση», ανέφερε στο μεταξύ κυβερνητική πηγή στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων(ΚΥΠΕ), σημειώνοντας ότι μετά από τη δημόσια τοποθέτηση σε σχέση με την ετοιμότητα του Προέδρου Αναστασιάδη να συναντηθεί με τον κ. Ακιντζί, επαφίεται πλέον στον Τ/κ ηγέτη να κάνει την επόμενη κίνηση.
 
«Θα πρέπει να απαντήσει με οποιονδήποτε τρόπο» ο κ. Ακιντζί, κατά πόσο είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ είπε ότι αναλόγως των εξελίξεων, θα διαφανεί κατά πόσο ο Τ/κ ηγέτης ενεργεί μόνος ή σε συνεννόηση με την Άγκυρα. Αν πρόκειται για δήλωση προθέσεων του Τ/κ ηγέτη «απλώς θα μείνει η μπάλα πάνω του», εκτίμησε.
 
Αναλόγως της απάντησης του κ. Ακιντζί, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση και με την έλευση της κ. Λουτ στην Κύπρο, με την κυβερνητική πηγή να διευκρινίζει ότι για την ε/κ πλευρά ισχύει η συνεννόηση της 12ης Ιουλίου, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε εκφράσει τηλεφωνικά στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών την ετοιμότητά του να την υποδεχτεί στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 

Δειτε Επισης

Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Πέραν των 18 χιλιάδων ατόμων εξυπηρετούν τα Επιμορφωτικά Κέντρα
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού και Λάρνακας
Δήμαρχος στη Γαλλία απαγορεύει την κυκλοφορία ασυνόδευτων ανήλικων κάτω των 13 ετών
BINTEO: Άλλο ένα περιστατικό για τη Boeing-Αεροσκάφος έχασε τον τροχό του κατά την απογείωση
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν ξανά τη βόρεια Γάζα-Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι Παλαιστίνιοι
BINTEO: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια
Διαπιστώνει παράλειψη και αμέλεια των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή σκύλων η Λοττίδη
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Ο στρατός του Ισραήλ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ομαδικούς τάφους σε νοσοκομεία της Γάζας