Η Τουρκία προσβάλλει και αμφισβητεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Ούτε οι επερχόμενες κυρώσεις που αναμένεται να επικυρωθούν τη Δευτέρα δεν φαίνεται να πτοούν την Άγκυρα, αφού τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατηρούν τους υψηλούς τόνους και την ρητορική μίσους και απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η τουρκική στάση δεν προσβάλλει μόνο την Κύπρο αλλά και ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άλλωστε, χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε λίγο ούτε πολύ ως «συνεργό» στο δίδυμο έγκλημα που διαπράττουν Κύπρος και Ελλάδα. «Ο τίτλος το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης ανήκει, βασικά, στην Ελλάδα.
Από την άλλη, το άτακτο παιδί της Ευρώπης είναι η ελληνοκυπριακή  διοίκηση νότιας Κύπρου (σ.σ. έτσι αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίθετα με το διεθνές δίκαιο και εδώ και χρόνια, μαζί με την Ελλάδα, σέρνει την ανατολική Μεσόγειο σε αστάθεια», δήλωνε μεταξύ άλλων την Τρίτη ο Τσαβούσογλου, με τον Ερντογάν να απειλεί πως θα δώσει απαντήσεις «στην γλώσσα που καταλαβαίνουν».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Άγκυρα ανάβει, η Λευκωσία σβήνει το φυτίλι στην κυπριακή ΑΟΖ
 
«Οι προσδοκίες μας είναι ξεκάθαρες. Να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Τυχόν βήματα εναντίον μας δεν θα ωφελήσουν καθόλου, θα είναι αντιπαραγωγικά. Αν γίνει βήμα εναντίον μας στο όνομα και μόνο της αλληλεγγύης, εμείς και θα απαντήσουμε, αλλά και θα αυξήσουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, δεν διστάζουμε σε αυτό το θέμα. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘’τδβκ’’», είπε ο Τσαβούσογλου, χωρίς επί της ουσίας να έχει αντίλογο, αφού πάγια τακτική της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η τήρηση χαμηλών τόνων, που συνοδεύονται από το σχόλιο πως ό,τι είναι να δοθεί ως απάντηση, θα δοθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τα μέτρα και τις κυρώσεις.
 
Περίπου την ίδια ώρα χθες που ο Τσαβούσογλου δήλωνε τα πιο πάνω, έληγε η διορία που είχαν οι 28 χώρες της Ένωσης να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το κείμενο που πρότεινε η φινλανδική προεδρία, μετά τη συνεδρία των Μόνιμων Αντιπροσώπων των 28 κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
To επόμενο βήμα θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, με τους 28 υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης να κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να επικυρώσουν τα μέτρα, που ακολούθως θα προωθηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους Υπουργούς Εξωτερικών η επόμενη πράξη των τουρκικών κυρώσεων
 
Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τη COREPER προβλέπουν:
α) Η περικοπή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 146 εκ. ευρώ από τα προενταξιακά κονδύλια της Τουρκίας (ΙPA-II  κάτι που έχει προβλεφθεί ήδη στη γενική θέση του Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2020)
β) Το πάγωμα της επενδυτικής δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία
γ) Το πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας 
δ) Η ακύρωση μιας σειράς διαλόγων υψηλού επιπέδου ΕΕ- Τουρκίας σε σχέση με την οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές.
 
Στο κείμενο σημειώνεται, επίσης, πως οι «28» θα προβλέπουν πως, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης ή περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ε.Ε. είναι έτοιμη και για στοχευμένα μέτρα κατά προσώπων και εταιριών που σχετίζονται με τις γεωτρήσεις.
 
Αυτή η τελευταία παράγραφος είναι που προβλημάτισε την κυπριακή αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που χθες δεν έδωσε τη ψήφο της και έτσι η φινλανδική προεδρία αποφάσισε τη σιωπηρή διαδικασία για την αποδοχή ή όχι του κειμένου.
 
Ωστόσο ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το λεκτικό της τελευταίας παραγράφου και έτσι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διέκοψε τη διαδικασία, η προθεσμία της οποίας έληξε χθες το μεσημέρι.
 
Το κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν.Χριστοδουλίδης: Σε κρίσιμη συγκυρία το Κυπριακό, αλλά ελπίδες από κάθοδο Λουτ
 
Στο μυαλό των Τούρκων
Από την πρώτη στιγμή που ανακαλύφθηκαν οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και μετά τις διμερείς, τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες που σύναψε η Κυπριακή Δημοκρατία με τα γειτονικά κράτη, αλλά και τη δημιουργία του φόρουμ για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία ένιωσε στο πετσί της την απομόνωση.
 
Καταλύτης ήταν αναμφισβήτητα και οι πρόσφατες ανακαλύψεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αν και η Τουρκία άρχισε εδώ και χρόνια τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της για να προχωρήσει στις συγκεκριμένες γεωτρήσεις και με αυτό τον τρόπο, να ασκήσει πίεση για να ενταχθεί στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.
 
Χρησιμοποιώντας ως όχημα το ψευδοκράτος, η Άγκυρα προχώρησε με τις γεωτρήσεις του Yavuz και Fatih ανατολικά του Αποστόλου Ανδρέα και δυτικά της Πάφου αντίστοιχα, επιδιώκοντας να γκριζάρει την κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Τόσο η Κύπρος, όσο και η Ελλάδα δεν έπεσαν στην παγίδα στρατικοποίησης της κρίσης που προσπαθεί να δημιουργήσει η Άγκυρα μέσω των γεωτρήσεων, με πρόσχημα για ακόμα μια φορά τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
 
Το ερώτημα μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Άγκυρα, δύσκολα απαντάται, αφού οι συνεχείς δηλώσεις κάθε άλλο παρά χαμηλώνουν τους τόνους, ενώ η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα θερμή, καθώς θα φτάσει η ώρα για να περάσει η Ε.Ε. από τα λόγια στις πράξεις, εφαρμόζοντας μέτρα κατά της Τουρκίας.

Δειτε Επισης

Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων