Η Άγκυρα ανάβει, η Λευκωσία σβήνει το φυτίλι στην κυπριακή ΑΟΖ

Κάθε μέρα η Άγκυρα προσπαθεί παντοιοτρόπως να συντηρήσει στο κόκκινο την ένταση τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Πότε με δηλώσεις, πότε με παράνομες ενέργειες σε θάλασσα και αέρα, η Τουρκία διατηρεί τους τελευταίους μήνες το θερμόμετρο στα ύψη. Οι χθεσινές ωστόσο δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, αφού και οι δύο απειλούν πλέον ανοικτά με στρατιωτική επιχείρηση στην Κύπρο.
 
Οι δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της χώρας, ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσαν οργανωμένα τις απειλές τους κατά της Κύπρου, την ώρα που τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν τρυπητήρι το FIR Αθηνών, το Fatih συνέχιζε τη γεώτρηση 72 χιλιόμετρα ανοιχτά της Πάφου, το ερευνητικό Barbaros σεργίανιζε ανενόχλητο ανοιχτά της Λεμεσού και το Yavuz ετοιμάζεται για παράνομη γεώτρηση ανοιχτά του κόλπου της Αμμοχώστου.
 
Ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το πατατράκ στην Κωνσταντινούπολη, προσπαθεί να αναστρέψει το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε εναντίον του και με τη βοήθεια του φιλοκυβερνητικού Τύπου της χώρας κεφαλαιοποιεί εθνικά ζητήματα που πάντα απασχολούν τους ψηφοφόρους, επιχειρώντας επί της ουσίας τη διασπορά τόσο της μετεκλογικής, όσο και της ευρύτερης κρίσης που μαστίζει την Τουρκία σε όλους τους τομείς.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες απειλές Ερντογάν για την Κύπρο-«Θα τους μιλήσουμε τη γλώσσα που καταλαβαίνουν»
 
Σε συζήτηση που είχε χθες με δημοσιογράφους ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στα τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εκστόμισε ξεκάθαρες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
 
Ως επιστέγασμα των δηλώσεων Ερντογάν ήρθαν αυτές του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας, και αν το τολμήσουν θα πάρουν την απάντηση τους όπως πήραν και στο παρελθόν», είπε, παραπέμποντας έμμεσα, όπως και ο Ερντογάν, στην εισβολή του 1974».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποκάλυψε διάλογο του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την ΑΟΖ ο Τσαβούσογλου
 
Την ίδια ώρα η Λευκωσία αρνείται να μπει στη λογική των Τούρκων και να ακολουθήσει τη ρητορική έντασης και περιορίζεται να ενεργεί αθόρυβα μέσω διπλωματικών οδών ώστε να ασκήσει πίεση στη διεθνή κοινότητα και δη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΟΗΕ για να λάβουν μέτρα κατά της Τουρκίας.
 
Χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντώντας στις δηλώσεις του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου παρέπεμψε στην πρόσφατη, ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 20 Ιουνίου 2019, όπου η Τουρκία καλείται να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά αναγνωρίζονται από όλη τη διεθνή κοινότητα.
 
«Είναι με αυτό τον τρόπο που γίνονται σεβαστά και τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε οτιδήποτε άλλο, ούτε και θα ακολουθήσουμε τη ρητορική της έντασης και της σύγκρουσης που επιδιώκει η Τουρκία», υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
 
Η Λευκωσία επανέλαβε την πάγια θέση της πως αναμένει αντί των παραβιάσεων και των απειλών κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας να πρυτανεύσει λογική συνεννόησης, ούτως ώστε με τον τερματισμό της έντασης να καταστεί δυνατό να επαναρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να υπάρξει μια συνολική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν ακολουθεί στο παιγνίδι της έντασης την Άγκυρα η Λευκωσία
 
Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε, χθες ο Μάρος Σέφτοβιτς Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για θέματα ενέργειας διαβεβαίωσε πως, «η Ένωση θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ».
 
Μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής ο Σέφτοβιτς είπε: «Θέλω να επαναβεβαιώσω την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο σε σχέση με την συνεχιζόμενη παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα της Τουρκίας. Ο Πρόεδρος Γιούνκερ ήταν ο πρώτος που δήλωση, ήδη από το Σίμπιου, ότι σε αυτό το θέμα «είμαι Κύπριος» και είμαι χαρούμενος που στο ευρωπαϊκό συμβούλιο όλα τα κράτη μέλη μίλησαν με μία φωνή και είπαν είμαστε όλοι Κύπριοι».

«Η Κομισιόν πλέον υποστηρίζει αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης, εργαζόμενη πάνω σε στέρεα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε και διαβεβαιώνω του πολίτες της Κύπρου ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε. Η Ε.Ε. θα σταθεί σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σέφτσοβιτς για ΑΟΖ: Διαβεβαιώνω τους κύπριους πολίτες ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει
 
Όσο αφορά τη δράση των τουρκικών γεωτρύπανων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, η Λευκωσία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις με τον υπουργό Άμυνας να σημειώνει πως για το Yavuz η Κυβέρνηση λαμβάνει πιο έντονες πρωτοβουλίες σε σχέση με αυτές που λήφθηκαν για το Fatih. Υπενθυμίζεται ότι το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται ακόμη ανοιχτά του λιμανιού Τασούτσου στην Επαρχία της Μερσίνας. 
 
«Κάνουμε διαβήματα, τα οποία μπορεί να έχουν κάποια αποτελέσματα, αλλά δεν μπορώ να καταλήξω ότι συνδέονται αυτές οι ενέργειες (σ.σ. η παραμονή του Yavuz σε τουρκικά χωρικά ύδατα) με κάτι άλλο. Εμείς θα συνεχίσουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η κατάφωρη παραβίαση πρέπει να τερματιστεί και το μήνυμα είναι ότι επηρεάζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και όλη η Ευρώπη», επισήμανε.
 
Η Άγκυρα ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία έντασης με την Κυπριακή Δημοκρατία. Έστρεψε την προσοχή της και στη Λιβύη όπου ενεπλάκη ενεργά στα εσωτερικά της χώρας, στηρίζοντας το καθεστώς στην αντιμετώπιση του στρατηγού Χαφτάρ που ελέγχει σχεδόν τα μισά εδάφη της χώρας.
 
Η Τουρκία θεωρεί πως ο Χαφτάρ πρέπει να ηττηθεί ώστε Τουρκία και Λιβύη να οριοθετήσουν την ΑΟΖ μεταξύ τους εγκλωβίζοντας με αυτόν τον τρόπο την Κρήτη. Αυτό έγραφε άλλωστε ξεκάθαρα και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» σε δημοσίευμα της την περασμένη Τρίτη.
 
Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θέλει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και γκρίζες ζώνες και στην Ελλάδα η οποία πριν από λίγες μέρες εξήγγειλε γεωτρητικο πρόγραμμα ανοιχτά της Κρήτης, σε περιοχές που αμφισβητεί ανοιχτά η Άγκυρα.
 

Δειτε Επισης

Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη
Τροποποίηση κανονισμού ΕΕ για προστασία καταναλωτών, ζητά ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Έφυγε… κύριος ως επισκέπτης από τις Κεντρικές ο δραπέτης-Έτσι τους πήρε στον ύπνο
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»