Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε συνάντηση Βουλευτών με τον Πρόεδρο Βουλής Αρμενίας

Στην ανάγκη ενίσχυσης των δύο Κοινοβουλίων στα πλαίσια κοινοβουλευτικών οργανισμών όπου μετέχουν οι δύο χώρες, με έμφαση στην αλληλοστήριξη των αγώνων της κάθε χώρας και στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής της Αρμενίας και κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της χώρας καθώς και ο Πρόεδρος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιώργος Λιλλήκας και Μέλη της Επιτροπής είχαν σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αρμενίας Ararat Mirzoyan και κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη.  Στην Αντιπροσωπία μετέχουν οι Mkhitar Hayrapetyan, Vladimir Vardanyan, Shake Isayan, Anna Konstayan Tsovinar Vardanyan και Hripsime Grigoryan.

Από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές. Νίκος Τορναρίτης (Αναπληρωτής Πρόεδρος),  Γιώργος Λουκαϊδης, Άγγελος Βότσης και Κωστής Ευσταθίου.

Παρόντες επίσης από πλευράς Βουλής ήταν ο βουλευτής Άριστος Δαμιανού και ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλη Βαρτκές Μαχτεσιάν.

«Κατά τη συνάντηση τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία τον στενών σχέσεων που συνδέουν την  Κύπρο και την Αρμενία και τους λαούς τους και έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία στη βάση κοινών αρχών κα αξιών», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βουλής.

Τόσο ο κ. Mirzoyan όσο και Κύπριοι βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας τον δύο Κοινοβουλίων στα πλαίσια κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπου μετέχουν οι δύο χώρες, με έμφαση στην αλληλοστήριξη των αγώνων της κάθε χώρας και στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου.

Σημειώθηκε επίσης η ανάγκη επέκτασης τις διμερούς συνεργασίας στους τομείς τις εκπαίδευσης και της νεολαίας, ενώ υπογραμμίστηκε επίσης η σημασία μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης τον δύο χωρών.

«Ο κ. Mirzoyan ευχαρίστησε την Βουλή των Αντιπροσώπων για την πρόσφατη επικύρωση της Συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ Αρμενίας, ενημερώνοντας ότι οι σχέσεις με την ΕΕ είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης της Αρμενίας», συνεχίζει η ανακοίνωση. 

Αναφέρθηκε επίσης με ικανοποίηση στην ενσωμάτωση της Αρμένικης κοινότητας της Κύπρου, στην Κυπριακή κοινωνία, για την οποία η Κύπριοι βουλευτές μίλησαν επίσης, υπογραμμίζοντας τη θετική της συμβολή.  

Σε ότι αφορά στην Αρμενική Γενοκτονία, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Αρμενίας ευχαρίστησε για τη στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής, σημειώνοντας ότι η καταδίκη τέτοιων εγκλημάτων συμβάλλει στην αποτροπή επανάληψής τους στο μέλλον.

Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε, τέλος, στο εκπαιδευτικό ίδρυμα Melkonian και εξέφρασε την ευχή όπως αυτό επαναλειτουργήσει ως χώρος κοινών εκδηλώσεων. Από την πλευρά του ο κ. Mirzoyan ευχήθηκε να εξευρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του Κέντρου, προς όφελος τόσο της Αρμενίας όσο και της Κύπρου.
 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»