Παίρνει τον δρόμο για την Ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο Ρούπιο-Μενέντεζ

Το δικομματικό νομοσχέδιο για «την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019» που κατέθεσαν από κοινού οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός Νέας Ιερσέης) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός Φλόριδας) έκανε την Τρίτη ένα σημαντικό βήμα προς την υιοθέτηση, καθώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η συζήτησή του πλέον θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Γερουσίας, στο εγγύς μέλλον.
 
Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επικαιροποίηση της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο για να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στην περιοχή.
 
Παράλληλα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να στηρίξουν πλήρως την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων με την άρση της απαγόρευσης των μεταφορών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάλογο νομοσχέδιο προωθείται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τους βουλευτές Κώστα Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανός) και τους Τεντ Ντόϊτς και Ντέιβιντ Σιτσιλίνε (Δημοκρατικοί).
 
Το κείμενο του νομοσχεδίου που ενέκρινε η Επιτροπή περιέχει τρεις τροπολογίες.
Η πρώτη, θέτει ως όρους για την άρση του εμπάργκο όπλων την επιβεβαίωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ προς τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου (τουλάχιστον ετησίως) ότι, πρώτο, «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ στις προσπάθειες για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στους κανονισμούς καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της χρηματοπιστωτικής επιτήρησης». Και δεύτερον, ότι «η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας κάνει και συνεχίζει να αναλαμβάνει τα αναγκαία βήματα για άρνηση πρόσβασης στα λιμάνια για ανεφοδιασμό σε καύσιμα και προμήθειες, σε ρωσικά πολεμικά πλοία».
 
Η δεύτερη τροποποίηση αφορά την στρατιωτική εκπαιδευτική βοήθεια σε Ελλάδα και Κύπρο, που είναι μεγαλύτερη και πιο συγκεκριμένη.
 
Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα παραχωρούνται αντίστοιχα για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ποσά 1,3, 1,2 και 1,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Και για την Κύπρο 200, 500 και 750 χιλιάδες αντίστοιχα για τις ίδιες χρονιές.
 
Η τρίτη τροποποίηση είναι τεχνικού μεν χαρακτήρα, ωστόσο δίδει μεγαλύτερη έμφαση στις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, καθώς πλέον το αίτημα για πλήρη καταγραφή τους και ενημέρωση του Κογκρέσου με αναλυτική έκθεση από τα αρμόδια υπουργεία γίνεται σε χωριστό κεφάλαιο, ενώ το αρχικό νομοσχέδιο είχα μαζί και την Ελλάδα.
 
Σε δήλωσή του ο γερουσιαστής Μενέντεζ δήλωσε ενθουσιασμένος για την τόσο ισχυρή δικομματική στήριξη προς αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο χαράσσει μια νέα πορεία προς τα εμπρός για την ανατολική Μεσόγειο».
 
«Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι βασικοί εταίροι των Ηνωμένων Πολιτειών και η σημερινή ψηφοφορία επιβεβαιώνει ότι χρειαζόμαστε μια νέα στρατηγική που θα αντικατοπτρίζει τα αμοιβαία συμφέροντα μας. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια περιοχή που έχει κεντρική σημασία για τη χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τη διπλωματική μας ενέργεια, τη δέσμευση και τους πόρους. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου έτσι ώστε αυτή η σημαντική νομοθεσία να εξεταστεί γρήγορα και να εγκριθεί από την ολομέλεια της Γερουσίας », πρόσθεσε ο κ. Μενέντεζ.
 
 
Το νομοσχέδιο S 1102:
Θα αίρει την απαγόρευση πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Θα παρέχει εξουσιοδότηση για τη δημιουργία ενός Ενεργειακού Κέντρου Ηνωμένων Πολιτειών-Ανατολικής Μεσογείου για τη διευκόλυνση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ, του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου.
Θα εγκρίνει 3.000.000 δολάρια βοήθειας για εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση (FMF) στην Ελλάδα.
Θα εγκρίνει 2.000.000 δολάρια βοήθεια Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) για την Ελλάδα και 2.000.000 δολάρια για την Κύπρο.
Θα εμποδίσει τη μεταφορά αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον η Τουρκία συνεχίζει με τα σχέδια για αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία, μία αγορά που θα μπορούσε προκαλέσει κυρώσεις σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ.
Θα απαιτεί από την κυβέρνηση να υποβάλει στο Κογκρέσο μία στρατηγική για ενισχυμένη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της ενέργειας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και εκθέσεις για τις κακοήθεις δραστηριότητες της Ρωσίας και άλλων χωρών της περιοχής.
 
«Σημαντικό βήμα προς μια ολοκληρωμένη περιφερειακή στρατηγική για τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο", χαρακτηρίζει την εξέλιξη ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης.
 
«Οι θετικές περιφερειακές τάσεις -ιδίως η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας- θα επιταχυνθούν με τον παρόντα νόμο. Η ηγεσία των γερουσιαστών Μενέντεζ και Ρούμπιο και της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας θα καταστήσει την περιοχή πιο σταθερή και ευημερούσα και θα προωθήσει τόσο τα αμερικανικά συμφέροντα όσο και τις αξίες», πρόσθεσε.
 
Η διευθύντρια πολιτικού προσανατολισμού της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), Julie Fishman Rayman, εξήγησε γιατί η AJC έχει καταστήσει την προώθηση του νομοσχεδίου πολιτική προτεραιότητα.
 
«Ο νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια, θα διευρύνει την υφιστάμενη συνεργασία και θα εξασφαλίσει την αμερικανική ηγεσία. Ευχαριστούμε τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο για το όραμά τους, που αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες στην περιοχή και βοηθά στην υποστήριξη ζωτικών αμερικανών συμμάχων και συνεργατών».
 
Ο πρόεδρος της επιτροπής «Δικαιοσύνη για την Κύπρο» της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικανικής ανέφερε ότι ο νόμος για το East Med είναι ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο.
 
«Θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο μιας νέας αμερικανικής στρατηγικής για την Ανατολική Μεσόγειο και σταματά τη μεταχείριση της Κύπρου ως απλώς πρόβλημα, αλλά τη θέτει ως λύση. Η ελληνοαμερικανική κοινότητα ευχαριστεί τον γερουσιαστή Μενέντεζ για τις δεκαετίες απαράμιλλης ηγεσίας του σε αυτά τα ζητήματα και στον γερουσιαστή Ρούμπιο για την προαγωγή αυτής της νέας στρατηγικής της Ανατολικής Μεσογείου» είπε.
 
 

Δειτε Επισης

Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές