Ανατροπή στους σχεδιασμούς αξιοποίησης του «Αφροδίτη»

Η απόφαση του δικαστηρίου του Ισραήλ να ακυρώσει συμφωνίες των Noble – Delek για το Λεβιάθαν, φέρνει τα πάνω κάτω στους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» του μπλοκ «12» - του μόνου επιβεβαιωμένου κυπριακού κοιτάσματος μέχρι στιγμής. Εκεί που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι η ανάπτυξη του «Αφροδίτη» είναι δρομολογημένη – και αναμένονταν έσοδα μέχρι το 2020, η εν λόγω απόφαση αναπόφευκτα οδηγεί σε μεγάλες καθυστερήσεις που αφορούν στην αξιοποίηση του «12». Αρμόδια πηγή παραδέχθηκε στον ΡΕΠΟΡΤΕΡ ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη «μας πάει πολύ πίσω, περιπλέκει πάρα πολύ τα πράγματα στο ‘‘Αφροδίτη’’».
 
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
 
Και αυτό διότι η βρετανική BG, η οποία διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις υγροποίησης φυσικού αερίου στο Ίντκου της Αιγύπτου, εμφανίζεται διατεθειμένη να κατασκευάσει αγωγό (κόστους 2 δισ. δολαρίων) από το Λεβιάθαν προς τον τερματικό σταθμό της, ώστε να μεταφέρει εκεί μεγάλες ποσότητες ισραηλινού αερίου – και τις μικρές ποσότητες του κυπριακού αερίου από το «Αφροδίτη», με αγωγό που θα συνδεθεί με τον κύριο αγωγό από Λεβιάθαν προς Ίντκου. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που τέλος Ιανουαρίου, στο κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας υπογράφηκε συμφωνία με τον όμιλο BG για την εξαγορά μεριδίου των δικαιωμάτων στο θαλάσσιο οικόπεδο «12» της κυπριακής ΑΟΖ. Η βρετανική εταιρεία έχει εξασφαλίσει από την Noble Energy, το 35% των δικαιωμάτων, που πηγάζουν από την Άδεια Έρευνας για το ερευνητικό τεμάχιο Αφροδίτη, έναντι του ποσού των 165 εκατ. δολαρίων. Η Noble παραμένει ο βασικός διαχειριστής του τεμαχίου με μερίδιο 35%, ενώ 35% θα κατέχει η BG και 30% ο ισραηλινός όμιλος Delek (15% Delek Drilling και 15% Avner Oil ). Συνεπώς, μετά την αρνητική εξέλιξη στο Ισραήλ και με την κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα ο πετρελαϊκός τομέας, θεωρείται αδύνατον αυτή τη στιγμή να γίνουν υποδομές μόνον για την αξιοποίηση του «Αφροδίτη».
 
ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΟΡΟΣ
 
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι το Ανώτατο Δικαστήριο στο Ισραήλ απέρριψε επίμαχη συμφωνία για ανάπτυξη των πεδίων φυσικού αερίου της χώρας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησε το 2015 με την εταιρεία Noble Energy που έχει έδρα το Τέξας, αλλά και την ισραηλινή Delek Group, για την ανάληψη από τις δύο εταιρείες του ελέγχου και της ανάπτυξης/αξιοποίησης του Λεβιάθαν, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου του Ισραήλ. Η συγκεκριμένη συμφωνία προνοούσε, μεταξύ άλλων, ότι για μια δεκαετία η ισραηλινή κυβέρνηση θα κρατήσει σταθερά τα επίπεδα φορολογίας και εξαγωγικών δασμών, ενώ οι εταιρείες ανέλαβαν τη δέσμευση ότι θα αναπτύξουν το αναφερόμενο πεδίο γεωτρήσεων με ταχείς ρυθμούς. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος για την κυβέρνηση είναι απαράδεκτος και έδωσε στο κοινοβούλιο περιθώριο ενός έτους προκειμένου να τροποποιήσει τη συμφωνία. Στην αντίθετη περίπτωση, η συμφωνία με τις προβλέψεις σε βάθος δεκαετίας θ’ ακυρωθεί. Σημειώνεται ότι τα πράγματα στο Ισραήλ είναι εύθραυστα, αφού υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση έναντι της κυβέρνησης Νετανιάχου, και συνεπώς εκτιμάται ότι δύσκολα θα προχωρήσει η ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις