Ελένη Θεοχάρους: Δεν με στήριξε ο μηχανισμός του ΔΗΚΟ, ορθά έφυγα από ΔΗΣΥ

Απόλυτα ικανοποιημένη για τον αριθμό των ψήφων που εξασφάλισε στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ευρισκόμενη στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ, δηλώνει η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους. 
 
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον REPORTER, η κ. Θεοχάρους αναφέρει πως δεν είχε τη στήριξη που είχαν άλλοι συν-υποψήφιοι της από τον κομματικό μηχανισμό του ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ωστόσο πως αυτό αποτελεί ένα διαχρονικό φαινόμενο. «Εννέα στους δέκα ψήφους που πήρα προέρχονται, είτε από την Αλληλεγγύη είτε είναι προσωπικοί μου ψήφοι», λέγει χαρακτηριστικά.  
 
Η Ελένη Θεοχάρους δηλώνει με έμφαση πως η απόφασή της να φύγει από τον ΔΗΣΥ ήταν απόλυτα ορθή, υπογραμμίζοντας πως το μόνο λάθος ήταν πως άργησε να το πράξει, ενώ σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα και το μέλλον του Κινήματος Αλληλεγγύη, ξεκαθάριζει ότι οι σχεδιασμοί του κόμματος αφορούν αυτόνομη κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές. 
 
-Συμμετείχατε στο ψηφοδέλτιο και συνεργαστήκατε με το ΔΗΚΟ στις πρόσφατες Ευρωεκλογές. Πού οφείλεται κατά τις αναλύσεις το γεγονός ότι αποτύχατε να επανεκλεγείτε;
-Σε μια εκλογική μάχη είναι πολύ πιο πιθανόν να μην εκλεγείς από το να εκλεγείς. Ειδικά στις συνεργασίες κομμάτων, θέλουμε δεν θέλουμε, οι ανήκοντες στο μεγαλύτερο κόμμα συνασπίζονται και εκλέγουν τους δικούς τους κομματικούς. Οι δικές μας καταγραφές δείχνουν ότι εννέα στους δέκα ψήφους που πήρα προέρχονται, είτε από την Αλληλεγγύη είτε είναι προσωπικοί μου ψήφοι.
 
Να σας πω και κάτι. Δεν θα δεχόμουν ποτέ να μπω σε μια πολιτική-εκλογική συνεργασία αν ο συνεργάτης μου με διαβεβαίωνε ότι η εκλογή μου είναι 100% εξασφαλισμένη. Διότι αυτό είναι βιασμός της Δημοκρατίας. Εκείνο που οφείλουν να διασφαλίζουν οι συνεργαζόμενοι είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των υποψηφίων προς όλα τα μέλη των συμβαλλομένων κομμάτων που έχουν δώσει τη συγκατάθεση τους προς τούτο.
 
-Αισθάνεστε ότι δεν είχατε τη στήριξη που είχαν άλλοι συν-υποψήφιοι σας από τον κομματικό μηχανισμό του ΔΗΚΟ;
-Δεν την είχα, αλλά αυτό όπως σας είπα είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο. Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά για να ξεφύγουμε από τον μικροκομματισμό.   
 
Η απόφασή μου να φύγω από
τον ΔΗΣΥ ήταν απόλυτα ορθή
-Δεδομένης πλέον της μη εκλογής σας, σκεφτήκατε οποιαδήποτε στιγμή πως ήταν λάθος η απόφασή σας να φύγετε από τον ΔΗΣΥ; Μήπως υπερεκτιμήσατε τις προσωπικές σας δυνατότητες;
-Και αν εκλεγόμουν ξανά με τον ΔΗΣΥ τι θα έλεγα στο Ευρωκοινοβούλιο; Ότι στηρίζω την ΔΔΟ με πολιτική ισότητα και αναγνωρίζω την κατοχή; Ότι στηρίζω την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. για να επιδείξει καλή θέληση και να λύσει το Κυπριακό; Ότι δεν πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για να διατηρείται το καλό κλίμα των ατέρμονων και ατελέσφορων -με τον τρόπο που διεξάγονται-συνομιλιών; Ότι πρέπει να κάνουμε συνεχώς υποχωρήσεις για να διατηρούνται στην ζωή οι συνομιλίες;  Ότι πρέπει να βοηθήσει η Τουρκία να βρούμε τους αγνοούμενους;.  Ότι πρέπει να γινόμαστε τσίρκο στα κατεχόμενα για να μας αγαπήσουν τ' αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι και να νιώσουν ασφάλειας;  Τι από όλα αυτά;
 
Η απόφαση μου να φύγω από τον ΔΗΣΥ ήταν απόλυτα ορθή. Δεν μπορούσα να είμαι σε ένα κόμμα με το οποίο οι ιδεολογικές μου διαφορές γιγαντώθηκαν.  Ίσως έπρεπε να φύγω το 2004, ή έστω το 2012. Το λάθος είναι ότι άργησα. Να σας θυμίσω "άγρια" δημοσιεύματα εναντίον μου ήδη από το 2004, στον φιλικό προς τις πολιτικές του ΔΗΣΥ Τύπο, που έλεγαν στον Αναστασιάδη -Πρόεδρε διώξε την.
 
Να σας θυμίσω και το γεγονός ότι εκείνοι που τα έγραφαν τότε, σήμερα είναι φουστανελοφόροι-εθνοπατέρες. Τα έχω όλα στο αρχείο μου και θα τα δημοσιεύσω εν καιρώ τω δέοντι. Και τι νομίζετε, ότι είμαι στην πολιτική μόνο και μόνο για να εκλέγομαι; Ή για να παίρνω ανταλλάγματα και ανταμοιβές και δώρα; Αυτά ως καλοί δημοσιογράφοι να τα αναζητήσετε ψάχνοντας τις μετακινήσεις "πολιτικών" από κόμμα σε κόμμα και τα ανταλλάγματα που έπαιρνα σε κάθε "μεταγραφή". Όχι σε μένα. Εγώ δεν διορίστηκα ποτέ.
 
Και τι σημαίνει υπερεκτίμησα τις δυνάμεις μου; Δεν έφυγα για να με ακολουθήσει η μισή κοινοβουλευτική ομάδα, έφυγα γιατί αν έμενα δεν θα τα πήγαινα καλά με την συνείδησή μου. Δεν έφυγα γιατί κάποιος μου έταξε κάτι. Έφυγα από τα εύκολα και κολύμπησα σε παγωμένους ωκεανούς με πιράνχας τριγύρω.
 
Δεν πίστεψα ότι θα με ακολουθήσουν οι χιλιάδες που μου έλεγαν ότι έχουν τις ίδιες απόψεις με εμένα στο Κυπριακό. Αν και είχα την ψευδαίσθηση ότι μένοντας δίνω φωνή-μαζί με λίγους άλλους- σε εκείνο το 67% που είπε όχι στο δημοψήφισμα. Υπήρχαν βλέπετε οι "τάσεις" στον ΔΗΣΥ. Με την φυγή μου εξέλιπαν. Ο Αβέρωφ απαγόρευσε διαφωνίες στο Κυπριακό.

Γνώριζα όμως ότι θα με ακολουθήσουν και θα με στηρίξουν όσοι μου έλεγαν "σε ψηφίζουμε έστω και αν είσαι στον Συναγερμό". Ξέρω καλά ότι οι Κύπριοι πολίτες δύσκολα ξεκολλούν από την θαλπωρή που τους παρέχει ένα κόμμα το οποίο διευκολύνει τις συναλλαγές τους με τον άθλιο κρατισμό μας, με τα νοσοκομεία, με την δημόσια διοίκηση, με τις υπηρεσίες παροχών, με τις τράπεζες. Άκουσα πολλές φορές την φράση:  "Σε αγαπούμε, σε εκτιμούμε αλλά έχουμε παιδιά".
 
-Πάντως, στις φετινές Ευρωεκλογές εξασφαλίσατε δέκα χιλιάδες ψήφους, ενώ στις Ευρωεκλογές του 2014 σχεδόν 58 χιλιάδες ψήφους. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά;
-Σας έδωσα ήδη την απάντηση. Δύσκολα φεύγει κανείς από την σιγουριά και την ασφάλεια. Και για εσάς, -αν κρίνω από την ερώτηση σας-, μου φαίνεται πως δεν πιστεύετε ότι μπορεί κάποιος να αφήσει την σιγουριά της επανεκλογής, απλώς για να καταλαγιάσει την συνείδηση του.
 
Να σας θυμίσω ότι εδώ και πολλά χρόνια υφίσταμαι έναν ανελέητο πόλεμο από μηχανισμούς συγκεκριμένης πολιτικής συμπεριφοράς και πολλές φορές αργυρώνητους. Βεβαίως περίμενα περισσότερα από τον έντιμο Κύπριο πολίτη, περίμενα ένα καλύτερο φιλτράρισμα των αθλιοτήτων, περίμενα αντιδράσεις από εκείνους που κόπτονται για τον "πολιτικό μας πολιτισμό" για όλη αυτή την λυσσαλέα επίθεση που δέχομαι.  Οι μηχανισμοί δολοφονίας συνειδήσεων με ψευδολογίες και προπαγάνδα είναι πανίσχυροι. Τώρα κόπασε λίγο η κατάσταση γιατί οι πολιτικές τους γελοιοποιήθηκαν και εξέπεσαν,  ενώ για όλα όσα έλεγα εγώ δικαιώθηκα.  
 
-Εκτιμάτε ότι στις Ευρωεκλογές ενδεχομένως πληρώσατε τίμημα για τον τρόπο με τον οποίο ενεργήσατε το 2016, μη αποδεχόμενη την έδρα που εξασφαλίσατε στην κυπριακή Βουλή; Πολλοί είπαν πως «εξαπατήσατε» τους ψηφοφόρους σας τότε…
-Μια χαρά πήγα στις Ευρωεκλογές. Δεύτερη μέσα σε ένα πολύ μεγαλύτερο κόμμα. Και δεν εξαπάτησα κανένα. Εξαπατούν οι απατεώνες και εγώ δεν είμαι. Μην με βάζετε στο ίδιο καλάθι με πολλούς από αυτούς που συναντάτε καθημερινά. Είναι απαράδεκτο να λέγεται αυτό για έναν άνθρωπο που ανάλωσε την ζωή του υπηρετώντας τον συνάνθρωπό του, εθελοντικά, και ως ιατρός και ως μαχητής χωρίς αμοιβές, διορισμούς, χαριστικά δάνεια, κόκκινα και κίτρινα δάνεια, χωρίς πλουτισμό, χωρίς δωροδοκίες και πολιτικά ανταλλάγματα, χωρίς συναλλαγές.
 
Αλλά με πολύ μεγάλο κόστος, προσωπικό, σωματικό, οικογενειακό, κοινωνικό.  Είναι ντροπή. Αθλιότητα. Προσβολή για όποιον το λέγει. Και ξέρετε, όλοι όσοι επιστρατεύθηκαν σ' αυτή την προσπάθεια του συστήματος να με εκμηδενίσει ηθικά, να με εξουδετερώσει πολιτικά, να με δολοφονήσει κοινωνικά, προσπάθησαν να εξαφανίσουν από την μνήμη των πολιτών αυτήν ακριβώς την πτυχή της πολιτικής μου δράσης. Ευτυχώς δεν το ξεχνούν οι λαοί κοντά στους οποίους βρέθηκα και δούλεψα. Και μου αρκεί.

Όλοι όσοι πραγματικά με ψήφισαν -όχι όσοι λένε ότι με ψήφισαν- γνώριζαν ότι η απόφαση για τον αν θα φύγω ή αν θα μείνω θα λαμβανόταν μετά τις εκλογές αναλόγως του αποτελέσματος, των ατόμων που θα είχαν εκλεγεί, του συσχετισμού των δυνάμεων κλπ. Όλοι αυτοί που με καθυβρίζουν γιατί δεν στηρίζω την λατρευτή τους ΔΔΟ βρήκαν τότε και έκτοτε πιπιλίζουν και αυτή την δηλητηριώδη καραμέλα.  
 
 Το μέλλον της «Αλληλεγγύης»
-Ποιο είναι το μέλλον της «Αλληλεγγύης» στο κομματικό γίγνεσθαι της χώρας μας μετά και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών; Υπάρχει πιστεύτε πρόσφορο έδαφος για συνέχιση της παρουσίας της ως αξιοπρόσεκτης, από άποψης εκλογικής δύναμης, παρουσίας, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών το 2021;
-Ξέρετε πολύ καλά ότι το έδαφος για τα μικρά κόμματα είναι πάντα άγονο, κακοτράχαλο, γεμάτο πέτρες και τοξικές οσίες. Εμείς κτίζουμε λιθοδομές, ανοίγουμε λαγούμια για να βρούμε νερό, κουβαλούμε χώμα για να γίνει το έδαφος γόνιμο. Δημιουργούμε το πρόσφορο έδαφος.
 
Η κρίσιμη μάζα υπάρχει και αυξάνεται. Όλο και περισσότεροι πολίτες -από όλους εκείνους που τα κόμματα τους θεωρούσαν πρόβατα και τους μάντρωναν στις στάνες- ανακτούν την αξιοπρέπεια τους-. Βεβαίως και θα είμαστε παρόντες και ισχυρότεροι στην επόμενη Βουλή. Το ότι μας στέρησαν την έδρα της Λεμεσού , γιατί υπήρχε "συνταγματικό κενό", ενώ δεν τους ενοχλεί το μέγα συνταγματικό γεγονός ότι με άλλους όρους ψήφισαν οι Ελληνοκύπριοι και με άλλους οι Τουρκοκύπριοι στις Ευρωεκλογές, θα αποτελεί για πάντα μια κηλίδα στην πολιτική ζωή του τόπου.
 
Αυτόνομη κάθοδος
στις εθνικές εκλογές
-Βρίσκεται στα σενάρια που εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας με άλλο κόμμα, για παράδειγμα με το ΔΗΚΟ;
-Αυτή τη στιγμή όχι. Οι σχεδιασμοί μας αφορούν αυτόνομη κάθοδο στις εθνικές εκλογές.  
 
-Ο ενδιάμεσος χώρος πήγε κατακερματισμένος στις Ευρωεκλογές. Ο διπολισμός ενισχύθηκε, ενώ ενισχύθηκαν και τα ποσοστά του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ενώ Συμμαχία Πολιτών και Οικολόγοι, δίνουν μάχη για επιβίωση. Θεωρείται πως ήρθε η ώρα για να ληφθούν γενναίες αποφάσεις για συνένωση των κομμάτων του ενδιάμεσου;
-Δεν υπάρχει "ενδιάμεσος"  χώρος. Πίστευα και πιστεύω στον όρο πατριωτικός χώρος για όλους όσους συνέχει το όραμα της Απελευθέρωσης της Πατρίδας και της μη αποδοχής των τετελεσμένων της κατοχής. Η Αλληλεγγύη είναι πρωτοπόρο ανατρεπτικό κίνημα που πάντα θα βρίσκεται σ' αυτό το χώρο. Και θα τον συνδράμει με όλες της  τις δυνάμεις. Για το τι θα πράξουν οι άλλοι, ηλικίαν έχουν αυτούς ερωτήσατε.
 
-Διανύουμε τις πρώτες ώρες εφαρμογής του ΓΕΣΥ. Εσείς προσωπικά ως γιατρός προγραμματίζεται να ενταχθείτε στο Σύστημα;
Αν ο γιατρός του ΓΕΣΥ είναι δημόσιος υπάλληλος και συνεπώς δεν μπορεί να κατέχει κομματικό αξίωμα, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν θα μπορέσω να το πράξω. (Βεβαίως θεωρώ αυτή την πρόνοια συμβατή με την αντίληψη -ίσως και την πραγματικότητα - ότι πολιτική σημαίνει διαφθορά). Αν όχι, ναι, θα ενταχθώ στο ΓΕΣΥ και θα το στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις.  
 

Δειτε Επισης

Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Τις γνωστές, αδιάλλακτες θέσεις του θα εκφράσει ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική