Ψάχνουν τους λόγους της εγκατάλειψης από χιλιάδες ψηφοφόρους στον ΔΗΣΥ

Στο μικροσκόπιο των συλλογικών του οργάνων, σε μια προσπάθεια αναζήτησης των λόγων για τους οποίους ο ΔΗΣΥ κατέγραψε σημαντική μείωση των ποσοστών του κατά τις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να αναδειχθεί και πάλι πρώτη πολιτική δύναμη, βάζει τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, το κυβερνών κόμμα.
 
Στόχος είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών να συνεκτιμηθεί τόσο επιστημονικά όσο και τεχνοκρατικά, αλλά και πολιτικά, ώστε να γίνουν οι διορθωτικές κινήσεις τις οποίες από το ίδιο το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου είχε προαναγγείλει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι πρωτιές, η αιμορραγία του ΔΗΣΥ και τα τεστ κοπώσεως του Αβέρωφ
 
Η διαδικασία ανάλυσης και αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου ενώ εντός του Ιούνη για τον ίδιο σκοπό θα συνέλθουν οι Επαρχιακές Γραμματείας.
 
«Μέσα από κάθε εκλογική αναμέτρηση η κοινωνία στέλνει συγκεκριμένα μηνύματα. Εμείς λαμβάνοντας αυτά τα μηνύματα που αφορούν το Δημοκρατικό Συναγερμό, θα τα αναλύσουμε και θα τα αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα αλλά και εμπειρογνωμοσύνη ώστε να προκύψουν δομημένα πολιτικά συμπεράσματα», ανέφερε σήμερα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νίκος Νουρής.
 
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών άφησε γλυκόπικρη γεύση στην Πινδάρου αφού ναι μεν ο στόχος εξασφάλισης της πρωτιάς και εκλογής δυο Ευρωβουλευτών επιτεύχθηκε, ωστόσο κανείς δεν παραβλέπει το γεγονός ότι σε πραγματικούς αριθμούς ο ΔΗΣΥ απώλεσε περίπου 16 χιλιάδες ψηφοφόρους συγκριτικά με τις Ευρωεκλογές του 2014.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποιο κόμμα έχασε 16,000 ψήφους και ποιο κόμμα κέρδισε 16,000 ψήφους 
 
 
Περαιτέρω θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στις Βουλευτικές εκλογές του 2016 ο ΔΗΣΥ είχε απωλέσει σε πραγματικούς αριθμούς περίπου 30 χιλιάδες ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις Βουλευτικές του 2011.  
 
Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν πως μπορεί η ΔΗΣΥ να παραμένει πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, την ίδια ώρα όμως αποδεδειγμένα μειώνεται η απήχησή του ανάμεσα στο εκλογικό σώμα και όπως εκτιμάται με μαθηματική ακρίβεια οδηγείται, αργά η γρήγορα, στην απώλεια της θέσης του ως πρώτο κόμμα.
 
Όλα αυτά δεν παραβλέπονται  ούτε από την ηγεσία του κόμματος η οποία σε δημόσιες τοποθετήσεις της τις τελευταίες ημέρες αναγνώρισε το πρόβλημα, ενώ και στελέχη μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Σοφοκλέους και η Ξένια Κωνσταντίνου εμφανίστηκαν προβληματισμένα με το αποτέλεσμα των εκλογών.
 
Ο Μιχάλης Σοφοκλέους, εκτελεστικός πρόεδρος του ιδρύματος «Γλαύκος Κληρίδης», με τοποθετήσεις τόσο μέσω αναρτήσεων στα social media, όσο και σε τηλεοπτικά πάνελ, διαφώνησε με τον πρόεδρο του κόμματος και σημείωσε πως κανένας δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Ο κ. Σοφοκλέους σημειώνει πως με σοβαρότητα και ψυχραιμία είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια σοβαρή πολιτική συζήτηση, ενώ επικεντρώνεται σε τέσσερα σημεία προβληματισμού.
 
(α) Τι τελικά πρεσβεύει ο ΔΗΣΥ
(β) Η εικόνα των κουρασμένων
(γ) Η λάθος εκλογική στρατηγική
(δ) Η χαμένη αύρα του Συναγερμού
 
Από την πλευρά της η πρώην πρόεδρος της ΓΟΔΗΣΥ σε άρθρο της σημειώνει πως η νίκη του ΔΗΣΥ είναι πύρρειος ενώ θέτει ζητήματα ως προς τις αρχές του κόμματος.
 
Προσθέτει μάλιστα πως τα ποσοστά που χάθηκαν είναι δύσκολο να ανακτηθούν και απαιτείται συνέπεια σε αρχές, συντονισμός και προπάντων πολιτικές θέσεις που να εμπνέουν αξιοπιστία και ύπαρξη οράματος.
 

Δειτε Επισης

Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Περιορισμένες αλλαγές στο προσχέδιο Συμπερασμάτων για ευρωτουρκικά-Αναφορά στον Λίβανο
Πώς αξιολογούν την ένταση Ιράν-Ισραήλ στα κατεχόμενα
Προτάσεις για έναν Δήμο αλληλεγγύης παρουσίασε ο υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης
Θέλει ανταλλαγή των περιουσιών του ΕΒΚΑΦ στις ελεύθερες περιοχές ο Τατάρ
Υπουργική Σύνοδος για τους Ωκεανούς των κρατών της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Για ανάγκη αποκλιμάκωσης κατάστασης στη Μ. Ανατολή συζήτησαν ΠτΒ και Πρέσβειρα ΗΠΑ
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»