Το κόρδωμα των κομματαρχών, τα old time classics συνθήματα και όσα δεν έδειξαν οι κάμερες

Το ραντεβού στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία για την τελετή ανακήρυξης των έξι κυπρίων νεοεκλεγέντων Ευρωβουλευτών, δόθηκε από το Γενικό Έφορο Εκλογών για χθες τα μεσάνυχτα, αλλά προηγουμένως στη διάρκεια αλλά και μετά, καταγράψαμε με τη δική μας ματιά τα παραλειπόμενα αυτής της βραδιάς.
 
Όλα όσα ξεχώρισαν από τη στιγμή που ξεκαθάρισε το σκηνικό και άρχισε να καταφθάνει στον χώρο του Συνεδριακού ο κόσμος, ο ενθουσιασμός, οι αγκαλιές και τα χειροκροτήματα κατά την άφιξη των έξι εκλεκτών της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι και τη στιγμή της ανακήρυξης με τους Ευρωβουλευτές να βρίσκονται στο βάθρο και τους Αρχηγούς των κομμάτων τους από κάτω να κορδώνουν.

Τα old time classics συνθήματα, ο Λυσσαρίδης
και στο βάθος …το ακορντεόν  
Από μια τελετή ανακήρυξης δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα συνθήματα που ακούμε κάθε φορά αυτές τις στιγμές.
 
Ανάμεσα σε αυτά, τα παραδοσιακά συνθήματα που όσα χρόνια και αν περάσουνε και πάλι σε κάθε ανακήρυξη θα ακούγονται.
 
Όπως είναι τα old time classics «Σεισμός σεισμός Συναγερμός» και «Και τώρα και πάντα ΑΚΕΛ-ΑΚΕΛ-ΑΚΕΛ» κτλ.
 
Από την άλλη οι ενθουσιώδεις υποστηρικτές της ΕΔΕΚ, φώναξαν δυνατά το όνομα του Βάσου Λυσσαρίδη, ενώ θερμά χειροκροτήματα ακούστηκαν και από τους Δηκοϊκούς που βρέθηκαν εκεί.
 
Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή της ανακήρυξης του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, του πρώτου Τουρκοκύπριου Ευρωβουλευτή. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ άρχισαν να τραγουδάνε «Το ακορντεόν» και φώναζαν δυνατά και επαναλαμβανόμενα «Δεν θα περάσει ο φασισμός».
 
Οι μάταιες εκκλήσεις του Εφόρου να ακουστεί

Και όπως σε κάθε τελετή ανακήρυξης, έτσι και χθες βράδυ ο Γενικός Έφορος Εκλογών μάταια προσπαθούσε να ανακοινώσει τα ονόματα των νεοεκλεγέντων Ευρωβουλευτών, αλλά ως συνήθως η φωνή του χάθηκε ανάμεσα στα συνθήματα.
 
Μπορεί τα σκήπτρα με τις εκκλήσεις προς τους πανηγυρίζοντες να τα κρατάει ο Λάζαρος Σαββίδης με το επαναλαμβανόμενο «παρακαλώ» που έγινε viral, όμως και χθες βράδυ ο νυν Γενικός Έφορος χρειάστηκε να παρακαλέσει αρκετές φορές το πλήθος να σιγήσει για μερικά δευτερόλεπτα για να ακουστούν έστω τα ονόματα των έξι Ευρωβουλευτών, κάτι που φυσικά δεν έγινε τελικά.

Όσοι βρίσκονταν εντός της αίθουσας άκουσαν το πρώτο όνομα και ως εκεί!
 
Το πιο πλατύ χαμόγελο
ήταν του Παπαδάκη

Αδιαμφισβήτητα όλοι όσοι βρέθηκαν εκεί είχαν λόγο να χαίρονται, είτε πρόκειται για τους έξι νέους Ευρωβουλευτές, είτε για τους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των κομμάτων τα οποία εξέλεξαν Ευρωβουλευτές, είτε για τους συγγενείς και τους ψηφοφόρους τους.
Και μπορεί να υπάρχει πάντα η ανησυχία και ο φόβος, όμως λίγο πολύ -για κάποιους τουλάχιστον- ήταν αναμενόμενη η κατάληψη της έδρας, όπως φαινόταν και στις δημοσκοπήσεις.
 
Τη μεγαλύτερη αγωνία σε αυτές τις εκλογές ίσως να την πέρασε η ΕΔΕΚ, αφού όπως φαινόταν η μάχη για την έκτη έδρα παιζόταν έως και την τελευταία στιγμή.
 
Αγωνία τεράστια όμως και για τον απερχόμενο και πλέον νεοεκλεγέντα Ευρωβουλευτή του Κόμματος Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος αφού ξεκαθαρίστηκε το ποσοστό του κόμματος και συνεπώς η κατάληψη της έδρας από την ΕΔΕΚ, βρισκόταν στην πρίζα μέχρι την τελευταία στιγμή με τον Χρίστο Ιακώβου να τον πλησιάζει πολύ επικίνδυνα.
 
Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης, ο Δημήτρης Παπαδάκης δεν έπαψε να χαμογελά στιγμή. Καθόλου υπερβολή να ειπωθεί πως είχε το πιο πλατύ χαμόγελο από όλους, περισσότερο και από τον Λευτέρη Χριστοφόρου. Μπορεί οι κάμερες να μην το έδειξαν, αλλά η χαρά και η ικανοποίησή του, ήταν ιδιαίτερα έκδηλη.
 
Μάλιστα στα αξιοσημείωτα της βραδιάς, είναι πως από τους πρώτους που έσπευσαν στον χώρο του Συνεδριακού ήταν άτομα από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του Ευρωβουλευτή της ΕΔΕΚ, ανάμεσά τους η μητέρα και η αδελφή του.


Η θερμή υποδοχή, το χειροκρότημα και οι αγκαλιές στον Λουκά

Πρώτος σε σταυρούς προτίμησης, πρώτος και στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου έσπευσε ο Λουκάς Φουρλάς.
 
Με την άφιξη του ο κόσμος που τον ανέμενε ξέσπασε σε χειροκροτήματα και αποκαλώντας τον με το μικρό του όνομα, ο Λουκάς πήγαινε από αγκαλιά σε αγκαλιά.
 
Την ίδια στιγμή ακούγονταν και τα μπράβο του πλήθους προς τον Λουκά Φουρλά.
 
Ο αυξημένος αριθμός των Τ/κ 
που βρέθηκαν στο Συνεδριακό

Σε αυτά που ξεχωρίσαμε από τη χθεσινή βραδιά, ήταν και η παρουσία αυξημένου αριθμού Τουρκοκυπρίων στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου, καθόλου τυχαίο φυσικά με την εκλογή του Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»