Τετάρτη 28 Σεπ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Διπλωματικό πλήγμα στη Βρετανία-Ψήφισμα ΟΗΕ για αποχώρηση από Μαυρίκιο

  22/05/2019 22:13
Διπλωματικό πλήγμα στη Βρετανία-Ψήφισμα ΟΗΕ για αποχώρηση από Μαυρίκιο

Διπλωματικό πλήγμα στη Βρετανία-Ψήφισμα ΟΗΕ για αποχώρηση από Μαυρίκιο

  22/05/2019 22:13
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε σήμερα με 116 ψήφους υπέρ, έξι εναντίον και 56 αποχές, ψήφισμα υπέρ του αιτήματος του Μαυρίκιου για αποχώρηση των Βρετανών από τις βάσεις του αρχιπελάγους Τσάγκος. Μεταξύ των χωρών που ψήφισαν υπέρ είναι και η Κύπρος, κάτι που γνωστοποίησε και με ανάρτησή της στο Twitter η διπλωματική αποστολή της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα `Εθνη.

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό αλλά θεωρείται ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλήγμα για τη Βρετανία.

Σε γνωμοδότησή του τον περασμένο Φεβρουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο, που εδρεύει στη Χάγη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει τη διοίκησή του στο αρχιπέλαγος Τσάγκος «το συντομότερο δυνατόν».

Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.

Στην αγόρευση του, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, είχε διατυπώσει τη θέση ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι το ίδιο αναφαίρετο όπως και η κυριαρχία ενός κράτους, σημειώνοντας ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης είχε αναφέρει ότι η επιτυχής έκβαση της υπόθεσης θα είναι ένα πολύ σοβαρό νομικό όπλο, επισημαίνοντας ότι «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης είναι και θα είναι πάντοτε σεβαστό και αναπαλλοτρίωτο ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την απόδοση ανεξαρτησίας».
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας