Ιωσηφίνα Αντωνίου: Μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων

Ένα βίντεο που προτρέπει τους ψηφοφόρους σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουν και γυναίκες ετοίμασε το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων. Το βίντεο αποσκοπεί στη διάδοση του μηνύματος ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμμετέχουν άτομα και από τα δύο φύλα στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.
 
Μπορεί αυτό να θεωρείται αυτονόητο τον 21ο αιώνα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Στην απερχόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείτο από μόνο μία γυναίκα, την Ελένη Θεοχάρους, από σύνολο έξι ευρωβουλευτών. Δηλαδή, το ποσοστό γυναικών ευρωβουλευτών από την Κύπρο ήταν μόλις 17%.
 

Ακόμη πιο χαμηλό είναι το ποσοστό των γυναικών υποψηφίων στις εκλογές, καθώς είναι μόλις 19 ανάμεσα σε 72 υποψήφιους. Χαρακτηριστικό της απουσίας γυναικών από τα ψηφοδέλτια είναι πως ο μοναδικός ολοκληρωμένος σχηματισμός που έχει 50-50% εκπροσώπηση των δύο φύλων είναι η συνεργασία της Συμμαχίας Πολιτών και του Κινήματος Οικολόγων, με τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες.
 
Οι γυναίκες υποψήφιες είναι οι ακόλουθες: Ελένη Σταύρου και Τζιώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου με τον ΔΗΣΥ, Μαρίνα Νικολάου με το ΑΚΕΛ, Ελένη Θεοχάρους και Κατερίνα Χριστοφίδου με το ΔΗΚΟ, Νατάσα Ιωάννου και Θέα Νικολάου με την ΕΔΕΚ, Έφη Ξάνθου, Μαρία Παστελλά και Αλεξία Σακαδάκη με τον συνδυασμό Συμμαχία-Οικολόγοι, Μαρία Ιεροδιακόνου με το  ΕΛΑΜ, Λεϊλά Κιράλπ και Φαϊζέ Οζντεμιρτσιλέρ με το Γιασεμί, Άντζελα Αγαθαγγέλου και Μισιέλ Μετζίτη με το Κόμμα για τα Ζώα, Αντιγόνη Παπαδοπούλου με τη Δημοκρατική Παράταξη, Χρυσελπίδα Καμμά με το Πατριωτικό Κίνημα, Μαρία Καλογέρη με το Εθνικιστικό Απελευθερωτικό Κίνημα και Λεώνη Παρασκευαΐδου με την Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης.

Οι αριθμοί «καρφώνουν» για άλλη μια φορά τα κόμματα, τα οποία σε ακόμη μία εκλογική διαδικασία επέλεξαν να μην αξιοποιήσουν το γυναικείο δυναμικό του τόπου στον βαθμό που θα ανέμενε κανείς σε μία σύγχρονη κοινωνία. Αντιθέτως, ακολουθώντας τη συνήθη τακτική, επαναπαύτηκαν στη συμπερίληψη μίας ή δύο γυναικών στα ψηφοδέλτιά τους, χωρίς καν να προσπαθήσουν να εξυπηρετήσουν τον στόχο της πραγματικής ίσης εκπροσώπησης των δύο φύλων.

 
Παρά το γεγονός πως δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για τις πολιτικές δυνάμεις, είναι σημαντικό η Κυπριακή Δημοκρατία να μην αποτελεί δυσάρεστη εξαίρεση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς είναι πολύ άσχημο για ένα κράτος-μέλος να εκλέγει μόνο εκπροσώπους του ενός φύλου και δεν είναι κάτι που θα περάσει απαρατήρητο.

Όπως εξήγησε στον REPORTER η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου, το βίντεο που ετοιμάστηκε αποτελεί μία προσπάθεια που εντάσσεται στο πλαίσιο της λήψης θετικών μέτρων δράσης, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις γυναίκες υποψήφιες στις Ευρωεκλογές.
 
«Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων είναι απαραίτητη, διότι δεν πρόκειται απλώς για μία αριθμητική συμμετοχή. Θεωρούμε ότι αντανακλά τη σύνθεση της ίδιας της κοινωνίας», τόνισε. 

 

Η Επίτροπος Ισότητας πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων σημαίνει και μεγαλύτερη προσφορά τους στις αποφάσεις, οι οποίες θα είναι περισσότερο παραγωγικές και πιο αποδεκτές από το σύνολο της κοινωνίας.
 
«Είμαστε μία κοινωνία στην οποία, δυστυχώς, τα στερεότυπα και οι κοινωνικές προκαταλήψεις αποτελούν τροχοπέδη για την ουσιαστική ισότητα», εξήγησε η κ. Αντωνίου. Η Επίτροπος Ισότητας κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι είναι απαραίτητη η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας ισότητας, όπου άνδρες και γυναίκες μαζί θα μπορούν να διαμορφώνουν το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας.
 
Δείτε το βίντεο εδώ:

*Οι αφίσες προέρχονται από τη σελίδα του Κυπριακού Λόμπι Γυναικών στο Facebook. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη