Παρασκευή 3 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Έντονη δυσφορία της Λευκωσίας-Κλήθηκε στο Υπ. Εξωτερικών ο Βρετανός Πρέσβης

  15/05/2019 12:02
Έντονη δυσφορία της Λευκωσίας-Κλήθηκε στο Υπ. Εξωτερικών ο Βρετανός Πρέσβης

Έντονη δυσφορία της Λευκωσίας-Κλήθηκε στο Υπ. Εξωτερικών ο Βρετανός Πρέσβης

  15/05/2019 12:02
Επιστολή προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αναμένεται να στείλει εντός της ημέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τη Λευκωσία να μην μένει ικανοποιημένη, ούτε από τις διευκρινήσεις που δόθηκαν χθες το βράδυ από το Foreign Office, σε σχέση με τις δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν. 
 
Την ίδια ώρα, ο ύπατος αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς την Κυβέρνηση της χώρας του μετά και τη διφορούμενη απάντηση που δόθηκε στη δημοσιότητα για να διασκεδάσει τις εντυπωσεις που δημιουργήσαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου Άλαν Ντάνκαν.
 
Στο μεταξύ, ερωτηθείς απόψε αναφορικά με το θέμα των διαβημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τη βρετανική Κυβέρνηση, σε σχέση με τις αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ, και κατά πόσον υπήρξε κάποια ανταπόκριση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «μόλις έχουμε αρχίσει»
 
Το Foreign Office επαναλαμβάνει τις θέσεις Ντάνκαν
Υπενθυμίζεται πως αργά χθες το βράδυ, το foreign office εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία επαναλαμβάνει ακριβώς τα όσα είπε προηγουμένως ο Ντάνκαν. Συγκεκριμένα γράφει: «η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν θα πρέπει να προχωρούν σε οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση».

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η μέχρι τώρα γνωστή βρετανική θέση για την κυπριακή ΑΟΖ: «Αναγνωρίζουμε το κυριαρχικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιήσει το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο της Κύπρου θα πρέπει να αναπτυχθεί προς όφελος όλων των Κυπρίων, όπως έχει ξαναπεί το Foreign Office».
 
«Οι θέσεις του δεν αποτελούν έκπληξη»
Οι θέσεις του Άλαν Ντάνκαν είναι γνωστές εδώ και καιρό και δεν αποτελούν έκπληξη με τη Λευκωσία να υπενθυμίζει πως είχαν γίνει και παρελθόν διαβήματα προς την βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για το πρόσωπο του.
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολιάζοντας χθες τη δήλωση του Βρετανού Διπλωμάτη, τον χαρακτήρισε απαράδεκτο, ενώ εξέφρασε την βούληση της Κυβέρνησης να γίνει ανάλογο βήμα προς τη πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου.
 
«Η όλη στάση του το μόνο που δεν αντικατοπτρίζει είναι την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο, και η στήριξη που έτυχε η Βρετανία στις κρίσιμες ώρες που περνά, υπήρξε χωρίς προηγούμενο, έστω και από τη μικρή μας χώρα η οποία έχει την ίδια ψήφο με τις υπόλοιπες», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας