ΥΠΑΜ: Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστούν πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας, Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος σημείωσε ότι επιπλέον θέτει σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της περιοχής.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στην εκδήλωση μνήμης πεσόντων και αγνοουμένων 286 Μ/Κ ΤΟ, ο κ. Αγγελίδης είπε πως χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό, προσθέτοντας ότι απαιτείται από όλους να βάλουν την Κύπρο πάνω από τις όποιες διαφωνίες.

«Άλλωστε», συμπλήρωσε, «σε χθεσινή του απόφαση το Εθνικό Συμβούλιο, διαμήνυσε ομόφωνα πως χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας, δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού. Βέβαια, η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και η απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος».

Όπως είπε ο Υπουργός Άμυνας «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα με το άπαν των δυνάμεων του, για να πετύχει τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιας λύσης που θα μας απαλλάσσει από το απαράδεκτο στάτους κβο και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπλέον, είπε «μιας λύσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου τόσο από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα όσο και από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων για την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας».

Παράλληλα, πρόσθεσε, «θεωρώ υποχρέωσή μου, με την ευκαιρία που βρίσκομαι μαζί σας να σας μεταφέρω για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση, αλλά και την προσήλωση της κυβέρνησης στον αγώνα για πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας».

«Είναι πραγματικά καιρός να στραφούν οι πιέσεις προς την Τουρκία, ώστε να αναγκαστεί να παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες για την ενίσχυση των προσπαθειών της Διερευνητικής Επιτροπής. Πέραν των οχτακοσίων συμπατριωτών μας εξακολουθούν να βρίσκονται στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, επιβεβαιώνοντας πως η Τουρκία αρνείται να συνεργαστεί για ένα ανθρωπιστικό και όχι πολιτικό θέμα», είπε.

Εξάλλου, μιλώντας στο περιθώριο της εκδήλωσης μνήμης των 40 ηρωικώς απόντων του 286 ΜΤΠ στο Στρατόπεδο Μιχαλάκη Παρίδη στην Απλάντα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει ξεκάθαρο το τι συμβαίνει στην ΑΟΖ μας και για την πρωτοφανή κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων", προσθέτοντας πως "οι ενέργειες που γίνονται έχουν φέρει καρπούς όσον αφορά τις δηλώσεις, που είναι δηλώσεις αλληλεγγύης αλλά και αναγνώρισης της Κυπριακής ΑΟΖ και ταυτόχρονα το γεγονός ότι είναι παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, μιας Ευρωπαϊκής χώρας, οποία σέβεται πάντοτε τη διεθνές δίκαιο».
 
"Η κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη τις ενέργειες σε διάφορα μέτωπα ώστε να υπάρξει τερματισμός της κατάφωρης παραβίασης της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία(...) Σίγουρα δεν σταματούμε εδώ και συνεχίζουμε ακάθεκτοι με διάφορες ενέργειες σε διάφορα μέτωπα, έτσι ώστε να έχουμε και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είναι ο τερματισμός αυτής της παρανομίας», συνέχισε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά