Lobby for Cyprus: Ισοδύναμες της εισβολής οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Ισοδύναμη μίας νέας εισβολής χαρακτηρίζει την τουρκική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η παροικιακή οργάνωση στη Βρετανία Lobby for Cyprus.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Βαγγέλης Χρίστου κάνει λόγο για κατάφωρη ασέβεια έναντι του διεθνούς δικαίου και για παντελή έλλειψη νομικής ή ηθικής αξίωσης από την πλευρά της Τουρκίας.

Προσθέτει ότι με την εισβολή τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ καταπατείται ο νόμος και συντελείται κλοπή, λεηλασία και πλιάτσικο.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή θα συνιστούσαν έγκλημα πολέμου και παραβίαση διεθνών συμβάσεων και νόμων, όπως της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982, την οποία δεν έχει υπογράψει η Άγκυρα.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει ή δεν είναι μέλος πολλών διεθνών συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982 και της Πράξης της Ρώμης για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του 1988», σημειώνει. 

Άλλωστε, όπως αναφέρει, διαδοχικές τουρκικές κυβερνήσεις καταφύγουν σε ενέργειες εκτός νόμου και κανόνων πολιτισμένης συμπεριφοράς, ιδίως σε σχέση με την Κύπρο. «Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως περιφερειακός νταής και σαν να είναι αποικιοκρατική δύναμη που μπορεί να κλέβει γη, περιουσίες και πόρους άλλων χωρών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του Lobby for Cyprus.

Η παροικιακή οργάνωση χαιρετίζει την υποστηρικτική για την Κύπρο δήλωση της ΕΕ δια στόματος Φεντερίκα Μογκερίνι, τη δήλωση στο ΚΥΠΕ εκπροσώπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας και των ΗΠΑ.

Ο κ. Χρίστου σχολιάζει όμως ότι «τα λόγια δεν είναι αρκετά», καλώντας σε «συμπαγή δράση» άμεσα ώστε να υπάρξουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας. «Η Άγκυρα πρέπει να τιμωρηθεί για τη συμπεριφορά της ως διαρκής πηγή αστάθεια και σύγκρουσης στην περιοχή», συμπληρώνει.

«Οι πολίτες της Κύπρου, ιδιαίτερα οι βιαίως εκτοπισμένοι πολίτες, πληρώνουν εδώ και καιρό την ανοχή της διεθνούς κοινότητας έναντι των συνεχών τουρκικών παραβιάσεων στην Κύπρο. Είναι ώρα αυτή η ανοχή να τερματιστεί και πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις άμεσα στην Τουρκία. Αυτός ο νταής και αυταρχικός πρόεδρος πρέπει να λογοδοτήσει», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Lobby for Cyprus.
 

Δειτε Επισης

«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»