Κατακεραύνωσε το ΑΚΕΛ ο Αβέρωφ-Σφοδρή επίθεση για όσα υπόσχεται στους Τ/κ

Σύνθημα αντεπίθεσης και συσπείρωσης στην τελική ευθεία για τις Ευρωεκλογές έδωσε προς τους Συναγερμικούς ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας σήμερα από το βήμα του Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, εμφανίστηκε έντονα επικριτικός κατά της αντιπολίτευσης, κατακεραυνώνοντας περισσότερο το ΑΚΕΛ και υψώνοντας ασπίδα προστασίας στην Κυβέρνηση και δη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
 
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων, τόσο σε ψηφοδέλτια ενόψει Ευρωεκλογών όσο και ως ψηφοφόροι.
 
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως η συμμετοχή αυτή στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώρισης του ψευδοκράτους, καλώντας το ΑΚΕΛ να δηλώσει ξεκάθαρα στους Ελληνοκύπριους, και στους Τουρκοκύπριους αν συμφωνεί με αυτή τη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πυρ και μανία για τα… δανεικά στο ΑΚΕΛ ο Νίκος Αναστασιάδης
 
«Τους προκαλώ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους διότι ακούγονται και γράφονται διάφορα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει κυριολεκτική διγλωσσία εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Άλλα λένε στους Τουρκοκύπριους-στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν, ειδικά στα κατεχόμενα-και άλλα στους Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
 
Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε το ΑΚΕΛ πως υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΑΚΕΛ: Μόνο πανικό προδίδουν τα μηνύματα μαύρης προπαγάνδας που εκπέμπει ο Αβέρωφ
 
«Να ξεκαθαρίσουν αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος.
 
Γιατί αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να εκπροσωπούν. Και πρέπει όλοι να είμαστε ξεκάθαροι, σ’ αυτή την πραγματικότητα.
 
Να ξεκαθαρίσει, επίσης, τη θέση του το ΑΚΕΛ. Υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους ότι, με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα εισάξει την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης; Είναι ψέμα ότι κάποιος μπορεί να μιλήσει στην τουρκική εντός του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Όχι διότι εμείς δεν το επιθυμούμε. Να υπενθυμίσω στους φίλους Τουρκοκύπριους: Κάτι τέτοιο ζητήθηκε, όχι από το ΑΚΕΛ, αλλά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ εγκριθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας, να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντί τους.
 
Το υπενθυμίζω, διότι το ΑΚΕΛ έχει υιοθετήσει μια επικίνδυνη πρακτική. Καθημερινά, εδώ και δύο χρόνια επιτίθεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δημιουργώντας την λανθασμένη εντύπωση ότι η πλευρά που θέλει λύση είναι η τουρκική.
 
Και ότι το εμπόδιο στη λύση είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτή η συστηματική, έστω και άθελα τους, υπονόμευση της διαπραγματευτικής αξιοπιστίας της πλευράς μας, εύχομαι να σταματήσει μετά τις Ευρωεκλογές», υπογράμμισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.
 
Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ομιλία του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου:
 
Φίλε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
 
Dear Vice President of EPP Dara Murphy,
 
Αγαπητοί Σύνεδροι,
 
Σας ευχαριστώ από καρδιάς και για την σημερινή παρουσία σας.
 
Μια παρουσία που στέλνει το μήνυμα ότι ο Συναγερμός είναι εδώ. Είναι εδώ Ενωμένος και Ισχυρός για να ριχθεί σε μια νέα εκλογική μάχη!
 
Όλοι μαζί να πάρουμε τον τόπο μας μπροστά. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω.
 
Υπάρχουν πολλοί που επιχειρούν να μειώσουν τη σημασία των ευρωεκλογών.
 
Σ’ αυτούς θέλω να πω ότι, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται από ακραίες δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τόσο την αδιαφορία όσο και την αποχή τους.
 
Υπάρχουν όμως και εκείνοι που πληγώσαμε και θέλουν να «τιμωρήσουν», την κυβέρνηση ή τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για λάθη και παραλείψεις. Θέτοντας σε κίνδυνο την πορεία της χώρας.
 
Σ’ αυτούς θέλω να πω ότι κατανοώ την όποια απογοήτευσή τους. Δεν θα κρυφτώ και δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από το δάκτυλό μου. Λάθη κάναμε! Αναγνωρίζουμε ότι στην προσπάθεια να βελτιώσουμε τη χώρα, πρέπει πρώτα να βελτιώνουμε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας.
 
Το ξέρω ότι είστε περήφανοι Συναγερμικοί. Και είστε ο πιο αυστηρός κριτής. Κι ένα από τα λάθη μας ήταν ότι επιτρέψαμε στην αντιπολίτευση, για χάρη της συναίνεσης, να ισοπεδώνει τα πάντα. Σήμερα βάζουμε τελεία. Δεν θα αφήσουμε τον περήφανο Συναγερμικό κόσμο να χάσει το ηθικό του πλεονέκτημα έναντι οποιουδήποτε.
 
Ταυτόχρονα, η κοινωνία βρίσκεται ενώπιον διαχρονικών, σοβαρών αδυναμιών της κρατικής μηχανής. Αδυναμιών που εμφανίζονται ορισμένες φορές με τόσο εκκωφαντικό τρόπο, που συγκλονίζουν, όπως η πρωτόγνωρη υπόθεση των φόνων που ζούμε σήμερα.
 
Δεν υπάρχει Κύπριος που δεν συγκλονίστηκε από τις δολοφονίες. Ούτε και μπορεί να χωνευτεί η ολιγωρία στο στάδιο που έγιναν οι πρώτες καταγγελίες.
 
Θέλω σήμερα, από αυτό εδώ το βήμα, να απευθύνω, εκ μέρους όλων μας, μια ειλικρινή συγνώμη, τόσο προς στις οικογένειες των θυμάτων, αλλά και προς την κυπριακή κοινωνία.
 
Θέλω όμως παράλληλα, να καυτηριάσω και πολιτικές συμπεριφορές:
 
Ως το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, οφείλουμε να αναλαμβάνουμε ακόμη και μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνη που μας αναλογεί. Όπως η πολιτική ευθιξία που επέδειξε έμπρακτα ο συναγωνιστής μας, Ιωνάς Νικολάου, με την παραίτηση του. Μια πολιτική πράξη που αποσπά το σεβασμό αλλά και την εκτίμηση μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αβ. Νεοφύτου: Σεβασμός και εκτίμηση για τον Ιωνά, θλίψη για την μικρότητα ορισμένων

Ειλικρινά θλίβομαι όμως για την μικρότητα ορισμένων. Που ενώ ζητούσαν επίμονα την παραίτηση του Υπουργού, σήμερα, που επέδειξε την πολιτική ευθιξία, συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Απλά γιατί τους αποστερεί το φύλλο συκής που τους επέτρεπε να απομυζούν κομματικά οφέλη από ένα αποτρόπαιο έγκλημα.
 
Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η ρεβανσιστική συμπεριφορά, για ένα ειδεχθές έγκλημα, όπως τη βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, προκαλεί και απλά δεν θα συνεχίσει να γίνεται ανεκτή.
 
Ούτε και αποδεχόμαστε την αριστερή θέση ότι λόγω δήθεν εθνικού ναρκισσισμού, οι Κύπριοι είναι ρατσιστές εξαιτίας ενός κατά συρροή δολοφόνου. Είναι προσβολή προς τη Κυπριακή κοινωνία, μια κοινωνία που αγκαλιάζει πρόσφυγες και ξένους.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Αλάθητοι είναι, μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα. Και η διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει επιτελέσει σημαντικό έργο τα τελευταία έξι χρόνια.
 
Ας αναλογιστούμε πού ήταν η Κύπρος το 2013 και πού είναι σήμερα;
 
Γιατί, υπάρχουν στιγμές που κάποιες πολιτικές δυνάμεις χάνουν δυστυχώς το μέτρο.
 
Έχω δει πρόσφατες διαφημίσεις του ΑΚΕΛ.
 
Μια από αυτές λέει: «Πριν τελειώσει ο μήνας, σου τελειώνουν τα λεφτά. Ο μισθός είναι λιγοστός και δεν φτάνει ούτε για τα βασικά. Και συνεχίζει: Σε πνίγει η απελπισία… Μην μένεις απαθής. Ψήφισε ΑΚΕΛ»
 
Ξέρει ο Κύπριος πολίτης ποιος ευθύνεται που για μια τόσο μεγάλη περίοδο έχουν πιεστεί τόσο δραματικά η μεσαία και εργατική τάξη.
 
Ξέρει ο Κύπριος πολίτης ποιών οι πολιτικές οδήγησαν το 17% των συμπολιτών μας στην ανεργία και στα κοινωνικά παντοπωλεία.
 
Ποτέ στην Κύπρο η μεσαία τάξη δεν υπέστη τόσες μεγάλες απώλειες στο βιοτικό της επίπεδο, εκτός από την περίοδο που η αριστερά, με τις αγκυλώσεις και τις πολιτικές της, κυβέρνησαν αυτό τον τόπο. Επί διακυβέρνησης τους, η μεσαία τάξη, ο στυλοβάτης της Κυπριακής οικονομίας, δέχθηκε ανηλεή επίθεση. Επίθεση κατά του τρόπου ζωής της. Κατά των εισοδημάτων της. Κατά της περιουσίας της.
 
Ένα  είναι το γεγονός φίλοι μου. Η αριστερά και η δεξιά στην Κύπρο έχουν αναμετρηθεί αλλά και έχουν μετρηθεί. Και τα ουσιαστικά αποτελέσματα μπορεί εύκολα να τα κρίνει ο καθένας.
 
Εμείς βάλαμε την Κύπρο στην Ευρώπη για να την πολεμούν. Εκείνοι χρεωκόπησαν τη χώρα και εμείς την αναστηλώσαμε και μας ζητούν και ρέστα.
 
Τους ακούω να υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων τα απολαμβάνουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες. Ότι δεν κατανέμεται η καλυτέρευση της οικονομίας σε όλους τους πολίτες μας.
 
Και ερωτώ:
 
Όταν η ανεργία πέφτει από το 17% σε κάτω από 7%, ποιοι επωφελούνται;
 
Όταν δημιουργούμε σχέδια για στήριξη της πρώτης κατοικίας και των μικρών επιχειρήσεων, ποιοι επωφελούνται;
 
Όταν καταργούμε ή μειώνουμε φόρους ποιοι επωφελούνται;
 
Όταν θεσπίζουμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και όταν αυξάνουμε τις χαμηλές συντάξεις ποιοι επωφελούνται;
 
Όταν αποκαθίσταται σταδιακά το επίδομα μάνας, ποιοι επωφελούνται;
 
Όταν στη Κύπρο εφαρμόζεται το σύστημα υγείας, ποιοι επωφελούνται;
 
Τους ενοχλεί, γιατί είμαστε η παράταξη που στήριξε την επιχειρηματικότητα, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.
 
Αδυνατούν να καταλάβουν ότι αν οι επιχειρήσεις δεν δουλεύουν, δεν θα έχει έσοδα το κράτος για αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική.
 
Θέλουν μόνο να χρεώνουν τις επόμενες γενιές για να σπαταλούν αστόχευτα και αλόγιστα χρήματα που δεν έχουν. Θέλουν τον πολίτη, επαίτη, και αιχμάλωτο των επιδομάτων τους. Ο Κύπριος όμως είναι περήφανος. Δεν επιδιώκει επιδόματα. Αξιοπρεπή δουλειά και απασχόληση επιζητεί.
 
Συναγωνιστές και Συναγωνίστριες,
 
Ακούω, αυτούς που στέκονται μόνιμα εμπόδιο σε κάθε μεταρρύθμιση, να κρίνουν και να μειώνουν το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και έργο των τελευταίων έξι χρόνων.
 
Ένα έχουμε να τους πούμε: Ο μόνος που δικαιούται να έχει περισσότερες απαιτήσεις για μεταρρυθμίσεις, είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
Γιατί είναι η μόνη παράταξη που μαζί με την κυβέρνηση μας, αγωνιζόμαστε στην πράξη, για να αλλάξουμε επιτέλους πράγματα σε αυτή τη χώρα.
 
Τι να πρωτοαναφέρω; Τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς; Τη θέσπιση του Ελάχιστου Εγγυημένου εισοδήματος; Τη δημιουργία σημαντικών Υφυπουργείων; Την εμπορικοποίηση του Λιμανιού της Λεμεσού; Τη σταδιακή κατάργηση του καταλόγου διοριστέων; Το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων;
 
Τις μεταρρυθμίσεις που επιτέλους μετά από δεκαετίες προωθούνται; Στη Δικαιοσύνη, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στη Δημόσια Υπηρεσία, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τη Γεωργική Ασφάλιση, την Προσφυγική και Στεγαστική Πολιτική.
 
Φίλε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
 
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ήταν και παραμένει το κύριο στήριγμα της κυβέρνησης. Και ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συνεχίσει αταλάντευτα να στέκεται δίπλα σας, στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλετε για αναβάθμιση της Κύπρου στην Ευρώπη αλλά και στην πολυτάραχη περιοχή μας.
 
Φίλοι μου,
 
Ο Πρόεδρος μας και η κυβέρνηση του, αποδεικνύουν, εκ νέου, γιατί ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι η παράταξη των μεγάλων αποφάσεων και των μεγάλων στόχων για την χώρα μας.
 
Γιατί η Κύπρος σήμερα διαθέτει, αναμφίβολα, ένα διεθνές εκτόπισμα πολύ μεγαλύτερο από το μικρό γεωγραφικό της μέγεθος.
 
Στήνουμε την ισχυρή συμμαχία της ενέργειας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό μας πλούτο, με ασφάλεια και ισχυρές διεθνείς συνεργασίες.
 
Είπα προηγουμένως, ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις έχασαν το μέτρο. Η περίπτωση των συμμαχιών που κτίζει η χώρα μας στον τομέα της ενέργειας είναι τρανό παράδειγμα. Είναι αδιανόητο η αριστερά να μειώνει τις εθνικές επιτυχίες. Αυτό συνιστά κομματική μικροψυχία.
 
Αντιδρούν, διότι δεν είμαστε πια ο φτωχός συγγενής.
 
Ενοχλούνται, διότι συμμετέχουμε ενεργά στα διεθνή δρώμενα και προσδίδουμε προστιθέμενη αξία στην χώρα μας.
 
Με την εξωτερική πολιτική που ακολουθούμε δημιουργούνται νέα δεδομένα και προϋποθέσεις για ένα έντιμο συμβιβασμό στο εθνικό μας θέμα.
 
Στεκόμαστε δίπλα σου, Πρόεδρε Αναστασιάδη, στην προσπάθεια σου να επαναρχίσει το συντομότερο  ο διάλογος. Στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες. Το οποίο αποτελεί την καλύτερη βάση που έχουμε πετύχει ποτέ. Για να φτάσουμε στην απαλλαγή από την κατοχή και τις αβάστακτες συνέπειες της παρουσίας της Τουρκίας στην Κύπρο.
 
Διότι δεν υπάρχει ασφαλές μέλλον για τον Κυπριακό Ελληνισμό με τουρκικές εγγυήσεις και παρουσία κατοχικών στρατευμάτων.
 
Αυτό επιβάλλει η ανάγκη του Κυπριακού Ελληνισμού για επιβίωση και ευημερία, με ασφάλεια, στη γη των πατέρων μας. Αυτό επιβάλλει ακόμη η αγωνία των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας, να διατηρηθούν, ως κοινότητα, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.
 
Η πιο ριζοσπαστική μεταρρύθμιση είναι η επανένωση του τόπου……
 
Φίλες και φίλοι,
 
Βλέπω, με σεβασμό, την συμμετοχή Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας σε ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές. Είναι και ευπρόσδεκτοι και καλοδεχούμενοι. Όπως ευπρόσδεκτοι είναι και όσοι Τουρκοκύπριοι συμπολίτες μας εξασκήσουν το δικαίωμα της ψήφου, όπως κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας στις Ευρωεκλογές στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραγνώρισης του ψευδοκράτους. Αυτό σημαίνει η συμμετοχή τους. Και προκαλώ το ΑΚΕΛ να δηλώσει ξεκάθαρα στους Ελληνοκύπριους, και στους Τουρκοκύπριους αν συμφωνεί με αυτή τη θέση.
 
Τους προκαλώ να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους διότι ακούγονται και γράφονται διάφορα, που δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχει κυριολεκτική διγλωσσία εκ μέρους του ΑΚΕΛ. Άλλα λένε στους Τουρκοκύπριους - στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν, ειδικά στα κατεχόμενα - και άλλα στους Ελληνοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές.
 
Να ξεκαθαρίσουν αν υπόσχονται στους Τουρκοκύπριους, ότι η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος.
 
Γιατί αυτό δεν μπορεί να ισχύει. Οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να εκπροσωπούν. Και πρέπει όλοι να είμαστε ξεκάθαροι, σ’ αυτή την πραγματικότητα.
 
Να ξεκαθαρίσει, επίσης, τη θέση του το ΑΚΕΛ. Υπόσχεται στους Τουρκοκύπριους ότι, με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα εισάξει την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης; Είναι ψέμα ότι κάποιος μπορεί να μιλήσει στην τουρκική εντός του Ευρωκοινοβουλίου. Όχι διότι εμείς δεν το επιθυμούμε. Να υπενθυμίσω στους φίλους Τουρκοκύπριους: Κάτι τέτοιο ζητήθηκε, όχι από το ΑΚΕΛ, αλλά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το 2016, αλλά δεν έχει ποτέ εγκριθεί από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
 
Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας, να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντί τους.
 
Το υπενθυμίζω, διότι το ΑΚΕΛ έχει υιοθετήσει μια επικίνδυνη πρακτική. Καθημερινά, εδώ και δύο χρόνια επιτίθεται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δημιουργώντας την λανθασμένη εντύπωση ότι η πλευρά που θέλει λύση είναι η τουρκική. Και ότι το εμπόδιο στη λύση είναι ο Νίκος Αναστασιάδης. Αυτή η συστηματική, έστω και άθελα τους, υπονόμευση της διαπραγματευτικής αξιοπιστίας της πλευράς μας, εύχομαι να σταματήσει μετά τις Ευρωεκλογές.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Μιλάμε για Ευρωεκλογές και Ευρώπη.
 
Και είναι στον Γλαύκο Κληρίδη, τον πατριάρχη της παράταξής μας, που οφείλουμε την μεγαλύτερη επιτυχία μας από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Την Ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη, ως μέλος ίσο με τα άλλα κράτη-μέλη. Την ένταξη μάλιστα, ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου, παρά το πρόβλημα εισβολής και κατοχής.
 
Οφείλουμε πολλά στον αείμνηστο Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη. Και το κυριότερο είναι η ασφάλεια που νοιώθει η Κύπρος και οι πολίτες της ως μέρος της Ενωμένης Ευρώπης.
 
Σήμερα, ο Νίκος Αναστασιάδης πετυχαίνει την προέκταση εκείνης της επιτυχίας. Με το να αξιοποιεί ακριβώς τον σημαντικό ρόλο που η χώρα μας διαδραματίζει στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Η Κύπρος κερδίζει όταν είναι παρούσα στο επίκεντρο των εξελίξεων. Όχι όταν την απομονώνουμε, όπως επιδιώκουν η αριστερά και οι εθνικιστές.
 
Δεν θα τους επιτρέψουμε να θέσουν την Κύπρο στο περιθώριο. Μίζερη και περιχαρακωμένη.
 
Απευθύνομαι στον κάθε Κύπριο,
 
Ξέρω ότι σας ενοχλούν πράγματα που χρειάζονται βελτίωση. Αναγνωρίζω ότι εμείς τα κόμματα πρέπει να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη σας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν καλύτερα και στην Κύπρο και στην Ευρώπη.
 
Γιατί, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Κανένας Ευρωπαίος πολίτης να μην νοιώθει υποδεέστερος του άλλου.
 
Στην Ευρώπη όπου το βιοτικό επίπεδο είναι το ποιοτικότερο σε όλη την υφήλιο, δεν επιτρέπεται να επικρατεί η εντύπωση ότι μια βαθιά γραφειοκρατία στις Βρυξέλλες επιχειρεί να ελέγξει το κάθε τι.
 
Είναι όμως η καταστροφή της Ευρώπης η απάντηση; Αυτό που οραματίζονται οι λαϊκιστές και οι δημαγωγοί των άκρων;
 
Νέες και Νέοι,
 
Στις ευρωεκλογές πρέπει να απαντήσετε με ένα ηχηρό ΌΧΙ σε όλους αυτούς που θέλουν να μας γυρίσουν πίσω.
 
Εμείς, υπερασπιζόμαστε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας. Η Κύπρος είναι το  σπίτι μας. Το σπίτι που μοιραζόμαστε με τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας. Ο Ελληνισμός είναι η ρίζα μας. Η ψυχή και η ταυτότητά μας. Και νιώθουμε περήφανοι για αυτό. Η Ευρώπη, είναι το μέλλον μας και η ασφάλειά μας.
 
Φίλες και Φίλοι,
 
Το ερώτημα είναι απλό:
 
Θα ήμασταν καλύτερα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως μας πρότεινε στις προηγούμενες Ευρωεκλογές η αριστερά;
 
Εμείς δεν έχουμε διλήμματα.
 
Εμείς ψηφίζουμε Ευρώπη και προχωρούμε. Θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένη και δυνατή.
 
Ως μέλη της ισχυρότερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Με ρόλο, με κύρος και αξιοπιστία, διαμορφώνουμε την πορεία της ενωμένης Ευρώπης.
 
Παραμένοντας πιστοί στα ελληνοχριστιανικά μας ιδεώδη και στις ευρωπαϊκές μας αξίες.
 
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,
 
Προτείνουμε ένα ψηφοδέλτιο στο οποίο συνυπάρχουν η εμπειρία, η ανανέωση και η κοινωνική διεύρυνση. Ένα ψηφοδέλτιο που τονίζει το δίλημμα αυτών των Ευρωεκλογών:
 
Είτε ψηφίζουμε και προχωρούμε μαζί για μια καλύτερη Ευρώπη είτε μένουμε «κολλημένοι» στις οπισθοδρομικές αντιλήψεις της αριστεράς και στην αντίδραση και τον θυμό που εκφράζουν οι εθνικιστές.
 
Περήφανοι Συναγερμικοί.
 
Δεν θα μας γυρίσουν πίσω. Ψηφίζουμε. Προχωρούμε.
 
Για την Κύπρο. Για την Ευρώπη!
 
Δεν περισσεύει κανείς σ’ αυτή τη μάχη!
 
Δεν δικαιολογείται κανείς να απουσιάσει από αυτή την προσπάθεια.
 
Στις Ευρωεκλογές στέλνουμε ξανά το μήνυμα της Κύπρου των υψηλών προσδοκιών...
 
Της Κύπρου που δημιουργεί...
 
Μιας χώρας φιλόδοξης που δεν αφήνει κανέναν πίσω!
 
Γιατί αυτός είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός.
 
Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί και παίρνει τη χώρα μας μπροστά!
 
Η κυρίαρχη Ευρωπαϊκή φωνή αυτού του τόπου!
 
Η δύναμη, που θα είναι και πάλι πρώτη και κυρίαρχη και σ’ αυτές τις εκλογές.
 
Σας ευχαριστώ!
 

«Αναμένουμε τις απαντήσεις του ΑΚΕΛ» 
Στο θέμα επανήλθε αργότερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού στην ομιλία του σήμερα στο Παγκύπριο συνέδριο του κόμματος προκάλεσε ανοικτά το ΑΚΕΛ να απαντήσει σε τρία σαφή ερωτήματα. 
 
Συγκεκριμένα, 

  1. εάν συμφωνούν ότι η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας στις Ευρωεκλογές στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα σεβασμού και αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση παραγνώρισης του ψευδοκράτους.  
  2. εάν στην προεκλογική εκστρατεία που διοργανώνει το ΑΚΕΛ στα κατεχόμενα, ενημερώνουν τους Τουρκοκύπριους με ξεκάθαρο τρόπο πως οι έξι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν θα εκπροσωπούν την Κυπριακή Δημοκρατία ή κατά πόσον τους υπόσχονται πως η εκλογή Τουρκοκυπρίου ευρωβουλευτή σημαίνει εκπροσώπηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο Ευρωκοινοβούλιο και άρση του εμπάργκο στο ψευδοκράτος. 
  3. Εάν στην προεκλογική του στα κατεχόμενα το ΑΚΕΛ υπόσχεται στους Τουρκοκύπριουςπως με την εκλογή Τουρκοκύπριου στην Ευρωβουλή, θα εισάγουν την τουρκική ως επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
«Τα ερωτήματα είναι ξεκάθαρα, όπως ξεκάθαρη είναι και η αμηχανία του ΑΚΕΛ να τα απαντήσει. Ο Πρόεδρος του κόμματος είπε κάτι ακόμα στην ομιλία του: «Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας, να είμαστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντί» στους Τουρκοκύπριους και όχι άλλα να λέμε στις ελεύθερες περιοχές κι άλλα να υποσχόμαστε στην προεκλογική στα κατεχόμενα. Αναμένουμε τις απαντήσεις του ΑΚΕΛ», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.

Δειτε Επισης

«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια
Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»