Έφυγε πυροβολώντας ο Ιωνάς-Παραιτήθηκε για λόγους πολιτικής ευθυξίας και μόνο

Παρελθόν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης αποτελεί, έξι χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από τις κατά συρροή δολοφονίες του 35χρονου serial killer...Ορέστη. 
 
Σε δηλώσεις στις οποίες προέβη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό, ο Ιωνάς Νικολάου ανέφερε πως υπέβαλε την παραίτησή του για λόγους πολιτικής ευθυξίας και μόνο, και πως αυτή έγινε αποδεχτή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 
 
O Ιωνάς Νικολάου χαρακτήρισε ως παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό, αφού όπως τόνισε, δεν αναμιγνύεται ούτε πρέπει να αναμιγνύεται στο χειρισμό υποθέσεων από την Αστυνομία.
 
«Τον ενημέρωσα για την απόφαση μου να παραιτηθώ από τη θέση του Υπουργού Δικαιοσύνης και τον ευχαρίστησα για την εμπιστοσύνη με την οποία με έχει περιβάλει όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε. 
 
Και συνέχισε: 
 
«Υπέβαλα την παραίτηση μου για λόγους πολιτικής ευθιξίας και μόνο, γνωρίζοντας ότι δεν έχω οποιαδήποτε ευθύνη για τους χειρισμούς των καταγγελιών και ούτε έτυχα οποιασδήποτε ενημέρωσης γι’ αυτές από την Αστυνομία.
 
Επεξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους λόγους που με οδήγησαν στην υποβολή της παραίτησης μου, μεταξύ των οποίων είναι:
 
• Το στυγερό έγκλημα που έχει συγκλονίσει ολόκληρη την κοινωνία και τα όσα γνωστοποιούνται αναφορικά με τους χειρισμούς και τις πιθανές παραλείψεις των αρμοδίων διωκτικών Αρχών.
 
• Οι συνεπακόλουθες προεκτάσεις του απεχθούς εγκλήματος αγγίζουν όχι μόνο την Αστυνομία, αλλά και την ίδια την κοινωνία και αναφέρομαι σε νοοτροπίες και αντιλήψεις που δεν τιμούν κανένα μας. Η Αστυνομία και τα μέλη της παραμένουν να είναι μέλη της ίδιας κοινωνίας γι’ αυτό η αναζήτηση των ευθυνών αφορά όλους μας.
 
• Η διαφαινόμενη ελλιπής διερεύνηση των καταγγελιών και ο αριθμός των θυμάτων των αποτρόπαιων εγκληματικών πράξεων.
 
• Η ανάγκη, όπως είχα εξαγγείλει αμέσως μετά την αποκάλυψη του στυγερού εγκλήματος, διεξαγωγής έρευνας που θα διασφαλίζει τα εχέγγυα ανεξάρτητης, πλήρους και αντικειμενικής.
 
Πρόθεση μου είναι όπως σήμερα, αποταθώ με επιστολή μου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ώστε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, να διορίσει ανακριτή ή ομάδα ανακριτών για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας έρευνας. Έχω ενημερώσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό.
 
•  Θεωρώ παντελώς άδικη την προσπάθεια απόδοσης ευθυνών στην Κυβέρνηση και τον Υπουργό για τον χειρισμό και τη διερεύνηση των καταγγελιών, όταν γνωρίζουν ή όφειλαν να γνωρίζουν ότι ο υπουργός δεν αναμειγνύεται και ούτε πρέπει να αναμειγνύεται στο χειρισμό και τη διερεύνηση οποιωνδήποτε καταγγελιών.
 
• Με πλήρη σεβασμό στην αγωνία της κοινής γνώμης όλη αυτή την περίοδο παρακολουθούσα με περίσκεψη τα όσα προβλημάτισαν και προβληματίζουν την κοινωνία, ουδέποτε έδειξα οποιαδήποτε ασέβεια ή επικρίσεις σε αυτές, παρά μόνο υπέδειξα την ανάγκη να γίνει ανεξάρτητη, πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση των οποιωνδήποτε ευθυνών, η οποία πέραν από τον καταλογισμό πιθανών ευθυνών θα καταδείξει κενά και ελλείψεις καθόσον αφορά τη διαδικασία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την άριστη σχέση, στο άδοξο τέλος και στο blame game με φόντο τον Ορέστη
 
Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καλέσω την κοινή γνώμη, παρά τις ενδεχόμενες αδυναμίες ή παραλείψεις που μπορούν να προκύψουν από τους χειρισμούς των καταγγελιών, να συνεχίσει να επιδεικνύει την αναγκαία εμπιστοσύνη στο Αστυνομικό Σώμα καθότι οι διαθρωτικές αλλαγές που έχουμε επιφέρει έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα στην επιτέλεση του καθήκοντος της.
 
Όλοι μας έχουμε περάσει πολύ δύσκολες μέρες λόγω της πρωτοφανούς αυτής υπόθεσης. Είναι ανθρώπινο. Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο έχουμε βασανιστεί πολύ, όχι για το εάν θα υπέβαλλα ή όχι παραίτηση. Αλλά γιατί τα αθώα θύματα και τις οικογένειες τους είναι αυτά τα οποία φαίνεται να πληρώνουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής της εγκληματικής πράξης. Η συνείδηση και οι αρχές μου μόνο, μου επιβάλλουν την παραίτηση.
 
Η Αστυνομία είναι κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, δεν είναι ένα ξένο σώμα. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους όταν παρέλθει η έξαρση της καλοπροαίρετης, αλλά και κακοπροαίρετης κριτικής.
 
Εύχομαι η παραίτηση μου να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
 
Παρέμεινα διαχρονικά σταθερός στις ίδιες αξίες και αρχές, δηλαδή αυτές της εντιμότητας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης. Για τα όσα έχουν επιτευχθεί κατά την εξαετή παρουσία μου στο Υπουργείο επιφυλάσσομαι να πω περισσότερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που θα παραθέσω τις προσεχείς μέρες».
 
Ερωτηθείς αν η παραίτηση του έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Υπουργός απάντησε «η παραίτησή μου έχει γίνει δεκτή και αυτό με ικανοποιεί πλήρως».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι «ελλείπουσες» ευθύνες του καπετάνιου και η διοικητική έρευνα για τους… ναύτες
 
Η δήλωση Αναστασιάδη
Σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι με ιδιαίτερη λύπη που αποδέχτηκε την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου, καθώς αποστερείται των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών του. 
 
«Αποδεχόμενος την παραίτησή του», σημειώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «τον παρακάλεσα να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στην Νομική Υπηρεσία».
 
Ακολουθεί αυτούσια η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη:
 
«Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου, ο οποίος μου υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους πολιτικής ευθιξίας, σχετικά με πράξεις ή παραλείψεις από πλευράς του αστυνομικού Σώματος στη διερεύνηση καταγγελιών για ελλείποντα πρόσωπα.
 
Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι με ιδιαίτερη λύπη που έχω αποδεχτεί την παραίτηση του γιατί αποστερούμαι των υπηρεσιών ενός των στενότερων συνεργατών μου. 
 
Επιθυμώ να υπογραμμίσω το πολιτικό ήθος που πάντοτε τον διέκρινε και που επιδεικνύει ο κ. Νικολάου.
 
Ο Ιωνάς Νικολάου επιτέλεσε με ευσυνειδησία τα καθήκοντα του ως Υπουργός και αφήνει πίσω του  πολυσχιδές έργο, ειδικά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος, αλλά και του αστυνομικού σώματος.  Ενώ παράλληλα έχει συμβάλει καθοριστικά και στην ετοιμασία σειράς μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που δεν αφορούσαν το Υπουργείο του.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πώς καλύπτουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα την παραίτηση του Ιωνά Νικολάου
 
Υποβάλλει την παραίτηση του σε μια στιγμή που βρίσκεται στην τελική της φάση η ολοκλήρωση της ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης.
 
Ως εκ τούτου αποδεχόμενος την παραίτησή του τον παρακάλεσα να παραμείνει στη θέση του για να φέρει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών το σύνολο των Νομοσχεδίων μεταρρύθμισης του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης που αυτή τη στιγμή βρίσκεται για νομοτεχνική επεξεργασία στην Νομική Υπηρεσία.
 
Θα ήθελα με την ευκαιρία να επαναλάβω πως συμμερίζομαι τον συγκλονισμό και αποτροπιασμό της κοινωνίας για τα πρωτόγνωρα αυτά εγκλήματα. Θέλω να διαβεβαιώσω για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών, αλλά και πλήρη διερεύνηση των πράξεων ή παραλείψεων σχετικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Αναχωρούν αύριο από την Κύπρο οι εμπειρογνώμονες, σε εξέλιξη οι έρευνες
 
*Υπενθυμίζεται πως ο Ιωνάς Νικολάου διορίστηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ως υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τον Μάρτιο του 2013, για να επαναδιοριστεί έπειτα από την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τον Μάρτιο του 2018. 
 
Ο κ. Νικολάου είχε φωτογραφίσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί με χθεσινή δήλωσή του, στην οποία φρόντισε να τονίσει ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη για τους χειρισμούς που έγιναν από την Αστυνομία στις υποθέσεις των θυμάτων του 35χρονου μανιακού δολοφόνου.
 
Ο κλοιός είχε αρχίσει να στενεύει γύρω από τον παραιτηθέντα υπουργό, όταν ξεκίνησαν να αποκαλύπτονται οι ανεπάρκειες στον τρόπο χειρισμού των υποθέσεων των ελλειπόντων προσώπων από την Αστυνομία, με αποτέλεσμα τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις.
 
Αποκορύφωμα των πιέσεων αυτών ήταν, όταν θέση υπέρ της παραίτησής του πήρε παρασκηνιακά και η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία πέραν των εξελίξεων, έχει στραμμένο το βλέμμα και στην κάλπη στα τέλη του μήνα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
 

 

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»