Σάββατο 19 Ιουν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις και Κυπριακό επί τάπητος στην Τριμερή της Ιορδανίας

  13/04/2019 17:56
Ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις και Κυπριακό επί τάπητος στην Τριμερή της Ιορδανίας

Ενέργεια, περιφερειακές εξελίξεις και Κυπριακό επί τάπητος στην Τριμερή της Ιορδανίας

  13/04/2019 17:56
Θέματα Ενέργειας, οι περιφερειακές εξελίξεις, οι επενδύσεις, οι σχέσεις ΕΕ – Ιορδανίας, και ο Τουρισμός περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα της δεύτερης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας ,που πραγματοποιείται αύριο Κυριακή, στο Αμάν της Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’.
 
Κατά τη διάρκεια της Τριμερούς αναμένεται επίσης να γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
Στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής θα υπογραφούν διμερείς και τριμερείς συμφωνίες. Συγκεκριμένα, Κύπρος και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της Έρευνας, της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, και Συμφωνία Συνεργασίας για Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος, της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, της Παράνομης Μετανάστευσης και Άλλων Ποινικών Αδικημάτων. 
 
Επίσης Κύπρος, Ελλάδα και Ιορδανία θα υπογράψουν Μνημόνιο Κατανόησης για συνεργασία στον Τομέα της Εκπαίδευσης για τα έτη 2019-2022, ενώ θα υπογραφεί και Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), του Οργανισμού Enterprise Greece και της Επιτροπής Επενδύσεων της Ιορδανίας (Jordan Investment Commission - JIC).
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα φθάσει στο Αμάν την Κυριακή το πρωί συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.
 
Πριν την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που θα λάβει χώρα στο παλάτι, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της Ιορδανίας και στη συνέχεια διμερής συνάντηση του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Τριμερούς Συνόδου και η υπογραφή των συμφωνιών. Στη συνέχεια ο Βασιλιάς Αμπντάλλα Β΄ θα παραθέσει γεύμα εργασίας. Με το πέρας της Τριμερούς αναμένεται να εκδοθεί Κοινή Διακήρυξη.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, θα πραγματοποιηθεί στο παλάτι τριμερής συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας, η οποία στη συνέχεια θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ για συζήτηση θεμάτων οικονομικής, εμπορικής και τουριστικής συνεργασίας.

Εξάλλου το απόγευμα, μετά την Τριμερή, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογο του στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας με θέματα στην ατζέντα τις διμερείς σχέσεις, περιφερειακά ζητήματα, τις σχέσεις ΕΕ - Ιορδανίας καθώς και το θέμα της σύστασης στην Κύπρο Μόνιμης Γραμματείας για συντονισμό των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας.

Επίσης, ο Υφυπουργός Τουρισμού θα συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνουν την Κυριακή στο Αμάν, με την ευκαιρία της Συνόδου, τα Εμπορικά Επιμελητήρια Κύπρου και Ιορδανίας με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τις δύο χώρες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας