Φωτιές για το ΓΕΣΥ-Διαψεύδουν Αβέρωφ και Νικόλας ότι τάζουν πολυασφαλιστικό

Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό άναψαν οι πληροφορίες που από την περασμένη βδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας, ότι πολιτικός αρχηγός καλεί τους επαγγελματίες υγείας να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, υποσχόμενος τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας μετά τις Ευρωεκλογές για μετατροπή του ΓΕΣΥ σε πολυασφαλιστικό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολιτικός αρχηγός υπόσχεται πολυασφαλιστικό ΓΕΣΥ στους γιατρούς
 
Περισσότερο… λάδι στη φωτιά που άναψαν οι συγκεκριμένες καταγγελίες, ήρθε να ρίξει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», σύμφωνα με οποίο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε συνεδρία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου(ΣΦΕΚ), ηγετικό στέλεχος του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου(ΚΕΒΕ), απευθυνόμενος προς τους εισαγωγείς φαρμάκων τους παρότρυνε να μην καταλήξουν σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας(ΟΑΥ) και να μην υπογράψουν για τη συμμετοχή των εταιρειών τους στο ΓΕΣΥ, επειδή, όπως τους ανέφερε, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του.
 
Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, τόνισε πως το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
 
Όπως υπέδειξε, στη συνεδρία των φαρμακέμπορων, τέθηκε θέμα κατά πόσο οι φαρμακέμποροι ή και οι εταιρείες τους, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ αυτή τη στιγμή.
 
«Τους είπα ότι πάγια θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι θέλουμε ένα ποιοτικό ΓΕΣΥ εντός του συγκεκριμένου προϋπολογισμού. Και τους είπα, εάν οι εταιρείες δεν θα δεχθούν να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ με τις αποζημιώσεις που σας δίνουν, τότε θα ξανασκεφθούμε το θέμα. Εμείς απαιτούμε να έχουμε πληθώρα φαρμάκων, και original και γενοσίμων στο ΓΕΣΥ, διότι είναι αναπόσπαστο μέρος της ποιότητας ενός ΓΕΣΥ. Η θέση του ΚΕΒΕ λοιπόν είναι ξεκάθαρη. Εάν το ΓΕΣΥ μπορεί να λειτουργήσει εντός ενός συμφωνημένου προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου και να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, τότε ναι, είμαστε υποστηρικτές του ΓΕΣΥ. Εάν θα μας δίνουν όμως τελικά επαχθείς εισφορές για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, αλλά να μην έχουμε ποιοτικό ΓΕΣΥ, τότε ζητούμε και θα ζητήσουμε επιτακτικά να γίνουν δεύτερες σκέψεις», υπογράμμισε ο κ. Αγκαστινιώτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αβέρωφ: Δεν θα μετατραπώ σε αποδιοπομπαίο τράγο

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ διέψευσε ότι είπε πως είχε πρόσφατα συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον διαβεβαίωσε πως θα αναλάβει πρωτοβουλία για νομοθετικές αλλαγές μετά τις Ευρωεκλογές.
 
«Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Αυτό που είπα είναι ότι μοιραστήκαμε αυτές τις ανησυχίες μας με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, αλλά και με άλλους πολιτικούς αρχηγούς, και ζητήσαμε εμείς, εάν και εφόσον δεν τηρηθούν τα ποιοτικά κριτήρια, να γίνουν δεύτερες σκέψεις. Δεν έχουμε καμία διαβεβαίωση ή υπόσχεση από οποιονδήποτε ότι θα έρθει να ανατρέψει το ΓΕΣΥ. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ άκουσε τις απόψεις μας και μοιράστηκε τους προβληματισμούς μας», επισήμανε ο Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, επαναλαμβάνοντας πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου άκουσε μόνο και δεν δεσμεύτηκε για οτιδήποτε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σάλος για τον πολιτικό αρχηγό που καλεί τους γιατρούς να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ

Ο Αβέρωφ και ο Νικόλας
Τις σχετικές πληροφορίες διέψευσε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο.
 
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος, ο κ. Νεοφύτου επισήμανε πως ουδέποτε έκρυψε ότι ο ίδιος θεωρούσε καλύτερο σύστημα το πολυασφαλιστικό, ωστόσο, όπως υπέδειξε, συναίνεσε με τη διαμορφούμενη πλειοψηφία στη Βουλή γιατί πιστεύει στα οφέλη του ΓΕΣΥ.
 
«Υπάρχει, πλέον, Νόμος για την εφαρμογή του μονοσφαλιστικού», υπογράμμισε.
 
Σε διάψευση προχώρησε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter διαμηνύει πως καμία δέσμευση δεν έχει αναλάβει το ΔΗΚΟ.

 
«Αν η ‘’Χαραυγή’’ θέλει να γνωρίζει τις θέσεις του ΔΗΚΟ για το ΓΕΣΥ ας πάρει ένα τηλέφωνο και να ρωτήσει, αντί ν’ αναπαράγει τις ανοησίες που της λέει ο καθένας
 
Καμία δέσμευση δεν έχει αναλάβει το ΔΗΚΟ για αλλαγή του ΓΕΣΥ. Απαιτούμε να εφαρμοστεί ως έχει. Τελεία».

Το ΑΚΕΛ  
Σε γραπτή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης αναφέρει πως οι καταγγελίες του τέως υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη για τον πολιτικό αρχηγό που ενεργεί στο παρασκήνιο και με ανθρώπους του για να αποτρέψει τους γιατρούς-και όχι μόνο-να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ, είναι πολύ σοβαρές και εξόχως ανησυχητικές.
 
«Ο κ. Παμπορίδης», αναφέρει ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, «είναι φανερό ότι φωτογραφίζει τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ως τον αρχηγό κόμματος που στέλνει το μήνυμα στους γιατρούς να αντέξουν ως τον Ιούνιο, γιατί μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να αλλάξει την φιλοσοφία του ΓΕΣΥ».
 


Και συνεχίζει: «Οι καταγγελίες αυτές ενισχύονται και από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Χαραυγή, με βάση το οποίο ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης στοχεύοντας να αποτρέψει τους εισαγωγείς φαρμάκων να συμβληθούν με το ΓΕΣΥ, επικαλέστηκε δέσμευση του Αβέρωφ Νεοφύτου να ευνουχίσει το ΓΕΣΥ μετά την 1η Ιουνίου. Οι τηλεφωνικές παρεμβάσεις αμφοτέρων σήμερα στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες.
 
Αυτά από μόνα τους επιβεβαιώνουν την πολιτική διαπλοκή με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και εξηγεί όλα όσα εξελίσσονται στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο ώστε να μην συμβληθούν οι πάροχοι υγείας με το ΓΕΣΥ, για να επικαλεστεί στη συνέχεια τα προβλήματα ο κ. Νεοφύτου και να επιδιώξει την ανατροπή της φιλοσοφίας του.
 
Ο κ. Νεοφύτου πρέπει αμέσως να τερματίσει την υπονόμευση του ΓΕΣΥ και να δεσμευτεί δημόσια και ξεκάθαρα, χωρίς μισόλογα, ότι δεν έχει καμιά πρόθεση να αναλάβει πρωτοβουλία ή/και να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ευνουχισμού του ΓΕΣΥ και αλλαγής της φιλοσοφίας του μετά την εφαρμογή του.
 


Το αντίθετο, θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας τα οποία επικαλούνται τον κ. Νεοφύτου για να αποτρέψουν τους γιατρούς να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ, να συνεχίσουν να το κάνουν με στόχο την ανατροπή του.
 
Θα επιτρέπει όμως ταυτόχρονα σε ολόκληρη τη κοινωνία να θεωρεί υπεύθυνο τον Αβέρωφ Νεοφύτου για τα αυξημένα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στα πρώτα στάδια εφαρμογής του ΓΕΣΥ, τα οποία ήδη προαλείφεται να εκμεταλλευτεί για να υλοποιήσει την πρόθεσή του να κόψει τα πόδια του μονοασφαλιστικού ΓΕΣΥ, προτού καν αυτό κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα του. Η κοινωνία αναμένει απαντήσεις από τον κ. Νεοφύτου». 
 

Οι Οικολόγοι
Η υποψήφια ευρωβουλευτής της συνεργασίας «Συμμαχία Οικολόγοι» Αλεξίας Σακαδάκη, δήλωσε ότι οι σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ κ. Αγκαστινιώτη επιβεβαιώνουν ότι ο Πολιτικός Αρχηγός στον οποίο αναφερόταν ο κ. Παμπορίδης δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ κ. Α. Νεοφύτου. 

«Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα που του θέσαμε εχτές. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο, λέει ότι ουδέποτε έκρυψε ότι ο ίδιος θεωρούσε καλύτερο σύστημα το πολυασφαλιστικό, ωστόσο συναίνεσε με τη διαμορφούμενη πλειοψηφία στη Βουλή γιατί πιστεύει στα οφέλη του ΓεΣΥ. Όπως είπε, υπάρχει πλέον νόμος για την εφαρμογή του μονοσφαλιστικού», ανέφερε. 
 
Δεν ξεκαθαρίζει όμως αν συνεχίζει να πιστεύει οτι το ΓΕΣΥ δεν είναι βιώσιμο, υπέδειξε η κ. Σακαδάκη. Δεν απαντά στο ερώτημα αν θα προωθήσει αλλαγές στο νόμο, στηριζόμενος προφανώς στους βουλευτές του ΔΗΚΟ και του ΚΣ ΕΔΕΚ όταν θεωρήσει ότι είναι η κατάλληλη ώρα πχ μετά τις εκλογές. 
 
«Κάνει παράπονα για μπούλινγκ αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτός που φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ακρωτηριάσει το ΓΕΣΥ. Αυτό που αποκαλεί μπούλινγκ ο κ. Νεοφύτου δεν είναι τίποτα περισσότερο από την συνολική κατακραυγή σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό», τόνισε.   
  
Η Συμμαχία Πολιτών
«Η εφαρμογή του ΓεΣΥ πέραν του ότι θα προσφέρει επιτέλους ποιοτική και ισότιμη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, αποκαλύπτει ταυτόχρονα το ποιόν και τις προθέσεις κάποιων πολιτικών αρχηγών. Οι μάσκες πλέον έχουν πέσει», ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Δώρος Χριστοδουλίδης.
 
Οι κατηγορίες του τέως Υπουργού Υγείας δεν έγιναν τυχαία, είπε. Ο κ. Νεοφύτου δεν χάνει ευκαιρία σε δημόσιες τοποθετήσεις του να αναφέρει πως ο ίδιος ήταν και είναι υπέρ του Πολυασφαλιστικού και πως αναγκάστηκε να συναινέσει στο μονοασφαλιστικό λόγο της θέσης της πλειοψηφίας. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν το πίστεψε ποτέ δεν το στηρίξετε, πρόσθεσε.
 
«Γνωστή είναι και η θέση και οι πράξεις του κ. Σιζόπουλου ο οποίος ζητά την αναβολή του ΓεΣΥ βάζοντας νέες ανεφάρμοστες ιδέες στο τραπέζι. Σε κάθε ολομέλεια που συζητείται ένα νομοσχέδιο για το ΓεΣΥ δεν χάνει ευκαιρία να βάλει σωρεία τροπολογιών είτε για να σταυρώσει κονδύλια είτε για να βάλει εμπόδια στην ομαλή του εφαρμογή. Είναι φανερό πως ούτε πιστεύει ούτε θέλει το ΓεΣΥ», σημείωσε περαιτέρω.
 
«Για άλλη μια φορά τον καλούμε να απαντήσει στο απλό ερώτημα:  Όντας γιατρός και πρόεδρος κόμματος ο κ. Σιζόπουλος ο οποίος υπερψήφισε τα νομοσχέδια του ΓεΣΥ θα ενταχθεί ή όχι στο ΓεΣΥ;», διερωτήθηκε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»