Στον αέρα οι όροι αναφοράς- Ούτε βήμα πίσω από τους Τ/κ για την πολιτική ισότητα

Με λύπη διαπίστωσαν στη σημερινή συνάντηση με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ ότι στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει την αρνητική του στάση, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού, υποστηρίζοντας ότι ο Ε/κ ηγέτης δεν δείχνει σεβασμό σε συμφωνίες του παρελθόντος, δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί το πλαίσιο που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου και γι’ αυτό το λόγο «με λύπη το λέω, δεν διαφαίνεται η δυνατότητα σε αυτό το στάδιο να μπορεί να ολοκληρώσει η κ. Λουτ τους όρους αναφοράς».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόταση στη Λουτ για κοινοβουλευτικό σύστημα διακυβέρνησης
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απορρίπτουν ως μπαγιάτικη την ιδέα για κοινοβουλευτική δημοκρατία οι Τ/κ
 
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, που διήρκησε μία ώρα και 45 λεπτά, ο εκπρόσωπός του είπε ότι σε κάθε του επαφή και με κάθε ευκαιρία ο κ. Ακιντζί έστελνε μηνύματα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το τί είναι σημαντικό για να βρεθεί μια λύση και το ίδιο έκανε και στη χθεσινή του ομιλία στην Λεύκα. Αυτό, είπε, είναι να δείξει (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) σεβασμό στις συμφωνίες του παρελθόντος, στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και στο πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου.
 
Δυστυχώς, ανέφερε, στη σημερινή συνάντηση με την κ. Λουτ διαπίστωσαν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξακολουθεί να μην εγκαταλείπει ακόμη την αρνητική του στάση στο θέμα της πολιτικής ισότητας και της αποτελεσματικής συμμετοχής. «Αυτό σημαίνει το εξής: δεν δείχνει (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) σεβασμό στις συμφωνίες του παρελθόντος, δεν είναι έτοιμος να αποδεχθεί το πλαίσιο που κατέθεσε ο Γκουτέρες στις 30 Ιουνίου, και αυτό το διαπιστώσαμε και σήμερα.
 
Γι’ αυτό το λόγο, σε αυτό το στάδιο, με λύπη το λέω, δεν διαφαίνεται η δυνατότητα ότι μπορεί να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς της κ. Λουτ. Υποθέτω ότι αυτή η κατάσταση θα αντικατοπτριστεί με κάποιον τρόπο στην έκθεση που ο ΓΓ θα υποβάλλει στις 15 Απριλίου στο ΣΑ (του ΟΗΕ)».
 
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα στα ε/κ ΜΜΕ μετά τη συνάντηση Λουτ – Αναστασιάδη που πηγάζουν από δηλώσεις το Ε/κ διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη. Γίνεται μια προσπάθεια, ανέφερε, να δημιουργηθεί εντύπωση ότι η πρόταση για να υπάρχει εκ περιτροπής πρωθυπουργία αντί για προεδρία και ο πρόεδρος να είναι μόνιμα Ε/κ, είναι μια καινούργια πρόταση.
 
Αυτό, συνέχισε ο κ. Μπουρτζιού, δεν είναι σωστό, διότι αυτή την πρόταση υπέβαλλε η ε/κ πλευρά 15 μέρες μετά που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στις 15 Μαΐου 2015.
 
«Αυτό συζητήθηκε, απορρίφθηκε και μεταπείσθηκαν και οι ίδιοι που δεν την υποστήριξαν πλέον αυτή την πρόταση και υπήρξε η σύγκλιση για το προεδρικό σύστημα και την εκ περιτροπής προεδρία. Λες κι αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου, σαν να είναι νέο θέμα, το ξαναφέρνουν στην ατζέντα, σερβίροντας ξανά και ξανά ζεσταμένο φαΐ. Αυτό δεν είναι σωστή προσέγγιση. Σωστή προσέγγιση είναι να στηρίξεις τις παλιές συγκλίσεις».
 
Ο Μπαρίς Μπουρτζιού είπε ότι η πολιτική ισότητα, η εκ περιτροπής προεδρία, η μία τουλάχιστον θετική ψήφος στα ομοσπονδιακά όργανα όπου οι Τ/κ δεν έχουν αριθμητική ισότητα, ως απόδειξη της πολιτικής ισότητας, είναι σημεία που είχαν συμφωνηθεί «και δεν πρέπει να υπάρχει απόκλιση από τις συγκλίσεις».
 
Και η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου ήταν μια σύγκλιση, συνέχισε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, λέγοντας ότι η αντιπροσώπευση θα ήταν 7 (Ε/κ) και 4 (Τ/κ) και για τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης θα χρειαζόταν η μία θετική ψήφος από έναν Τ/κ υπουργό. «Εμείς θέλουμε να υπάρξει στήριξη σε αυτές τις συγκλίσεις. Θέλουμε να προχωρήσουμε και όχι να εντείνουμε την υφιστάμενη κατάσταση». Αλλά δυστυχώς, πρόσθεσε, το να προβάλλονται τέτοιες προτάσεις ως νέες είναι κάτι που προκαλεί κλυδωνισμούς στη σημερινή κατάσταση.
 
Ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί είπε ότι η θέση της τ/κ πλευράς είναι ξεκάθαρη, «για να προχωρήσουμε πρέπει να σκεφτόμαστε πως θα ξεπεράσουμε την υφιστάμενη κατάσταση.
 
Και αυτό υπάρχουν τρία πράγματα που είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρώτον, σεβασμός στις συμφωνίες του παρελθόντος, δεύτερον, σεβασμός στις αρχές που περιλαμβάνει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Και τρίτον, αποδοχή χωρίς αλλοιώσεις του πλαισίου που κατέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου ως έχει».
 
Η τ/κ πλευρά, κατέληξε, εμμένει σε αυτό και είναι έτοιμη να προχωρήσει με βάση αυτά, αρκεί να μην παρακαμφθούν τα όσα προανέφερε.

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον