«Είμαι ρεαλιστής και ονειροπόλος ταυτόχρονα»-Ο Π. Σεντώνας στον REPORTER

Ο ίδιος δηλώνει ότι πάντα φλέρταρε με την πολιτική, «όχι για να γίνει κάτι, αλλά για να κάνει κάτι». Στόχος του, να είναι μέρος της αλλαγής που όλοι λέμε ότι θέλουμε, αλλά λίγοι την τολμούν πραγματικά. Γνωρίζοντας τον κανείς και μαθαίνοντας για την ενεργή ενασχόληση του με τα κοινά, αντιλαμβάνεται πως εννοεί ότι λέει και δίχως να το καταλάβεις σε κάνει να θέλεις να σηκωθείς από την καρέκλα σου και να αναρωτηθείς «εγώ τι προσφέρω στον τόπο μου;»
 

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ Παναγιώτης Σεντώνας, φωτογραφήθηκε με την σύζυγο του Ιουστίνη και μίλησε στον REPORTER και το Celebrity για την καθημερινότητα του, αυτά που θέλει να αλλάξει και να διεκδικήσει για την Κύπρο, αλλά και την οικογένεια του.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: Όλα τα νέα των celebrities με ένα κλικ στο Celebrity News  
 
-Κατέχετε τον ρόλο του Προέδρου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, ταυτόχρονα εργάζεστε στο Τμήμα Ανθρωπίνου δυναμικού του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ είστε πατέρας και σύζυγος. Πώς καταφέρνετε να τα συνδυάζετε όλα;
-Εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, έναν δυναμικό οργανισμό που αναπτύσσεται συνεχώς και προσαρμόζεται στις αλλαγές και τα νέα δεδομένα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μου έκανε την τιμή να με διορίσει πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας και αυτό το είδα ως μια μεγάλη πρόκληση. Έδωσα με αφοσίωση τον καλύτερο μου εαυτό, γιατί πίστευα και πιστεύω ότι είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για τους νέους μας. Και νιώθω ικανοποιημένος γιατί πετύχαμε μαζί με την ομάδα του οργανισμού σημαντικά αποτελέσματα: Την εφαρμογή της Στρατηγικής για τη Νεολαία και την υλοποίηση δεκάδων προγραμμάτων υψηλού αντικτύπου για τους νέους μας.  Το να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό είναι το παράδειγμα που θέλω να δώσω και στα παιδιά μου. Όλα στη ζωή μας είναι θέμα ισορροπίας. Και χρειάζονται προτεραιότητες για να εντοπίζεις τα πράγματα που δίνουν αξία.
 
 
-Αισθανθήκατε ποτέ να στερείστε καθημερινές στιγμές με τα παιδιά σας λόγω των αυξημένων επαγγελματικών σας υποχρεώσεων;
-Με την Ιουστίνη αποφασίσαμε ότι η ανατροφή των παιδιών θα είναι καθαρά προσωπική υπόθεση των δύο μας. Οπότε με τη Χρυσηίδα και τον Έκτορα, αφιέρωνα χρόνο. Μαζί στο σουπερμάρκετ, μαζί στο πάρκο, στον παιδότοπο, στα παιδικά θέατρα. Μας τα «χάλασε» όμως η προεκλογική περίοδος των Ευρωεκλογών (γέλια). Η αλήθεια είναι ότι αυτούς τους δύο μήνες μου λείπουν. Από την άλλη η Ιουστίνη βρήκε τον τρόπο να λειτουργήσει και αυτό παιδαγωγικά. Μαθαίνουν τις χώρες της Ευρώπης, τις πρωτεύουσες, τα βασικά αξιοθέατα για να τα πουν στον μπαμπά όταν επιστρέψει σπίτι. Βεβαίως μου βάζουν και δύσκολα. Θέλουν να πάμε διακοπές στις χώρες που τους κερδίζουν την προσοχή. Για αυτό το καλοκαίρι έχουμε μέχρι στιγμής 15 χώρες για να πάμε διακοπές (γέλια).
 
-Ποιες αρχές θέλετε να δώσετε με την σύζυγό σας στα παιδιά σας;
-Να σέβονται, να σκέφτονται κριτικά, να αγαπούν, να εκτιμούν ό,τι τους προσφέρεται, να κυνηγούν τα όνειρά τους με πάθος και αφοσίωση, να διεκδικούν το μέλλον τους με βάση τις γνώσεις τους και όχι τις γνωριμίες τους. Στην τελική ως γονείς πιστεύω αυτό που επιθυμούμε είναι τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα και να είναι καλοί άνθρωποι. Αν το πετύχουμε αυτό, είναι η μεγαλύτερη δικαίωση και χαρά για μας.
 

 
-Τι περιλαμβάνει σε συντομία μια τυπική σας μέρα;
-Πρωινό ξύπνημα, ετοιμάζοντας τα παιδιά για το νηπιαγωγείο. Αγκαλιές, χαμόγελα, γκρίνια ενίοτε από τα μικρά, εργασία. Εργασία, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, αργότερα ενασχόληση με τα του Οργανισμού Νεολαίας. Το φαγητό είναι βεβαίως στο πρόγραμμα… μικρές και μεγάλες κοινωνικές παρεμβάσεις μέσα από την εντριβή μου με την πολιτική. Και πάντα η μέρα, ή καλύτερα η νύκτα, κλείνει με τη φροντίδα των παιδιών. Όσο γεμάτη και να είναι η μέρα, αυτή παραμένει η μοναδική και ουσιαστική έγνοια κάθε μητέρας, κάθε πατέρα, κάθε γονέα.
 
-Με την σύζυγο σας εργάζεστε στον ίδιο χώρο εργασίας. Τελικά αυτό σκοτώνει τον έρωτα όπως ακούσαμε να λέγεται;
-Αντίθετα! Άλλωστε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου γεννήθηκε ο έρωτάς μας. Εξάλλου, εργαζόμαστε σε διαφορετικά Τμήματα και είμαστε και οι δύο επαγγελματίες και ξέρουμε πολύ καλά πώς να διαχωρίζουμε την προσωπική με την επαγγελματική ζωής μας.
 
-Κάτι που λίγοι ξέρουν για εσάς ποιο είναι;
-Είμαι βιβλιοφάγος. Αφιερώνω χρόνο στην επιλογή των βιβλίων μου και δημιούργησα την προσωπική μου βιβλιοθήκη. Διαβάζω από λογοτεχνία - ο αγαπημένος μου συγγραφέας είναι ο Hermann Hesse - μέχρι φιλοσοφία και δοκίμια για την πολιτική και την κοινωνία.
 
-Αν σας ζητούσα να μου περιγράψετε τον εαυτό σας με τρεις λέξεις, ποιες θα ήταν αυτές;
-Αληθινός, ρεαλιστής και ονειροπόλος ταυτόχρονα.
 
Η υποψηφιότητα 
-Πώς προέκυψε η απόφασή σας για να κατέλθετε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής;
-Όταν η πρόταση ήρθε, προβληματίστηκα. Είναι μεγάλο βήμα και δύσκολο. Αλλά είπα ότι αξίζει η προσπάθεια. Πάντα φλέρταρα με την πολιτική, όχι για να γίνω κάτι, αλλά για να κάνω κάτι. Πιστεύω ότι μέσα από τη συμμετοχή μπορούμε να πετύχουμε τη θετική αλλαγή. Μέσα από την εργασία μου, τόσο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου όσο και στον ΟΝΕΚ, αλλά και ως ανήσυχος νέος, βλέπω τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα, σκέφτομαι πώς μπορούμε να το κάνουμε καλύτερα και θέλω πραγματικά να προσφέρω στον τόπο μου. Θέλω να είμαι μέρος της αλλαγής που όλοι λέμε ότι θέλουμε, αλλά λίγοι την τολμούν πραγματικά.  
 
-Τι είναι αυτά που θέλετε να διεκδικήσετε ως εκπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωκοινοβούλιο σε περίπτωση που εκλεγείτε;
-Οι προκλήσεις είναι πολλές και μεγάλες: Η τεχνολογική επανάσταση, ο μετασχηματισμός του κόσμου της εργασίας, η ανάγκη για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, η αύξηση της απασχόλησης, η συμμετοχή στη δημοκρατική ζωή. Ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις είναι μέσα από τη δραστήρια συμμετοχή μας στην Ε.Ε.

Πιστεύω ότι τα πράγματα αλλάζουν όταν είμαστε παρόντες και με τα μανίκια σηκωμένα και με φρέσκιες ιδέες και προτάσεις εργαζόμαστε επί του πρακτέου για εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν τη ζωή των πολλών. Προτάσεις και εισηγήσεις σε σχέση με την ψηφιακή επανάσταση, τη ρύθμιση της αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης (AI), την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων χωρίς την καταστρατήγηση της ελευθερίας της έκφρασης και πρόσβασης στην αλήθεια. Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, αειφόρος οικονομία, ποιοτική απασχόληση, αντιμετώπιση των εθνικιστικών εξάρσεων, πρόσβαση σε μια καλύτερη παιδεία και υγεία. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε, αυτά στα οποία μπορούμε να προτείνουμε καινούριες ιδέες, αυτά που μπορούμε να εκφράσουμε στο Σώμα.


 
-Ασχολείστε ενεργά με τα κοινά. Πάντα θέλατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
-Η ενεργός ενασχόληση με τα κοινά δεν σημαίνει αναγκαστικά και ενασχόληση με την πολιτική. Ξεκίνησα ως ανήσυχος φοιτητής, με συγκεκριμένη ιδεολογία και μέσα από τη δράση μου στα κοινά πιστεύω ωρίμασα πολιτικά και συνειδητοποίησα ότι ναι θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική, για να πετύχω κάτι, όχι για μένα, αλλά για το σύνολο. Ίσως ακούγεται κλισέ, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Οι ονειροπόλοι, οι ιδεαλιστές στην κοινωνία μας, πιστεύω κατανοούν αυτό που λέω… “you may say I΄m a dreamer, but am not the only one”.
 
-Να υποθέσουμε ότι τώρα με την υποβολή της υποψηφιότητας σας, είναι ένας τρόπος για να πάρετε το βάπτισμα του πυρός όσον αφορά την ενασχόληση με την πολιτική; Έπεται και συνέχεια;
-Η συνέχεια είναι δεδομένη, με γνώμονα αυτό που είπα και πριν, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο. Μπαίνω σ΄ αυτή την εκλογική διαδικασία για να διεκδικήσω μία θέση στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι διερευνητική η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο. Ζητώ την ψήφο των πολιτών, γιατί πιστεύω ότι μπορώ να προσφέρω και θα προσφέρω.
 
-Στην προσπάθεια σας για τις Ευρωεκλογές, ποια είναι η στάση της συζύγου σας και των παιδιών σας;
-Είναι το μεγαλύτερο και πιο όμορφο στήριγμά μου. Πιστεύουν σε μένα. Πιστεύουν ότι η συμμετοχή μου μπορεί να έχει θετική κοινωνική επίδραση. Μου δίνουν ώθηση να συνεχίσω. Βλέπουν στο εγχείρημά μου, την αληθινή μου έγνοια για το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών του τόπου μας. Εννοείται ότι στα παιδιά η απουσία κάποτε είναι αισθητή, αλλά πάντα βρίσκω τον απαραίτητο χρόνο και τρόπο για να κερδίσω τον χρόνο που χάθηκε.


 

-Ποιο είναι το πλάνο για την οικογένεια σας σε περίπτωση εκλογής σας ως ευρωβουλευτής;
-Δεν βλέπω να αλλάζει κάτι στην καθημερινότητά τους, δεν θα ήθελα εξάλλου να διαταράξω τη ρουτίνα των παιδιών. Αλλά όλα αυτά θα τα δούμε την κατάλληλη στιγμή. Είναι μια συζήτηση που αφορά όλη την οικογένεια.
 
-Τι είναι αυτό που ακόμα δεν ήρθε στην ζωή σας, αλλά θα το θέλατε;
-Η εκλογή μου στις Ευρωεκλογές βεβαίως…αναμένουμε το Μάιο (γέλια). Δεν θα μπορούσα να ευχηθώ για κάτι παραπάνω από αυτό που έχω. Είμαι ευτυχής με την οικογένειά μου. Χαρούμενος που είμαστε υγιείς. Πάντα στη ζωή μου ήμουν ευγνώμων για αυτά που είχα. Και αυτή η ευγνωμοσύνη για αυτό που έχεις σου φέρνει ισορροπία, σε προσγειώνει, ξέρεις ποιος είσαι. Βεβαίως, η αναγνώρισή μου και η επιτυχία μου στον πολιτικό στίβο είναι προσδοκία και ευχή μου, αλλά αυτό επαφίεται στους πολίτες. Αυτό που σίγουρα εγώ θα δώσω μέσα από την πολιτική μου δράση είναι τον καλύτερό μου εαυτό.


-Πώς περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο; Τι προσπαθείτε να χωρέσετε σε αυτά που δεν τα χωρά η εβδομάδα για τον εαυτό σας και την οικογένεια σας;

-Η αλήθεια είναι ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος. Αν είχα λίγο περισσότερο χρόνο θα επέλεγα την ανάγνωση βιβλίων και δοκιμίων που τόσο πολύ με εμπνέει. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που αποφάσισα να ξεκινήσω και το διδακτορικό μου στα θέματα που αγαπώ.
Όσο χρόνο έχω όμως επιλέγω να τον περνώ με την οικογένειά μου. Βόλτες, παραμύθια, ιστορίες, περιπάτους και εξερευνήσεις του τόπου μας και βεβαίως επισκέψεις στις γιαγιάδες, παππούδες, φίλους και συγγενείς. Σημασία έχει να μεταφέρεις στα παιδιά σου τον πλούτο του να μοιράζεσαι πράγματα και να επικοινωνείς. Έτσι μαθαίνουν να αγαπούν τον συνάνθρωπο και να προσφέρουν, να είναι ανοιχτόκαρδοι και καλοί άνθρωποι.

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»