Η Λουτ ήρθε, οι διαφωνίες παραμένουν-Αγκάθι, πολιτική ισότητα και εγγυήσεις

Η επιστροφή της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και οι συναντήσεις που θα έχει με τους Νίκο Αναστασίαδη και Μουσταφά Ακιντζί, σηματοδοτεί τη συνέχιση της προσπάθειας για συνομολόγηση των όρων αναφοράς επί τη βάση των οποίων να καταστεί εφικτή η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
 
Ωστόσο, όπως και κατά τις δύο προηγούμενες παρουσίες της κ. Λουτ στο νησί, οι προσδοκίες όσον αφορά την επίτευξη του στόχου συνομολόγησης των όρων αναφοράς παραμένουν περιορισμένες.
 
Ερωτηματικό και αυτή τη φορά αποτελεί κατά πόσο η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα θα έρθει στην Κύπρο έχοντας στις αποσκευές της οποιοδήποτε προσχέδιο, το οποίο να θέσει ενώπιον των δύο ηγετών. Αλλά πολύ περισσότερο, κατά πόσο ένα ενδεχόμενο τέτοιο προσχέδιο θα ικανοποιεί και θα μπορεί να γίνει αποδεκτό, τουλάχιστον ως μια καλή βάση συζήτησης, από τις δύο πλευρές.
 
Υπενθυμίζεται πως κατά την τελευταία κάθοδό της στην Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λουτ παρουσίασε τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στον Μουσταφά Ακιντζί-σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν τότε το φως της δημοσιότητας αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως-, προσχέδιο των όρων αναφοράς, το οποίο οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απέρριψαν.
 
Η νέα άφιξη της κ. Λουτ γίνεται με μοναδική διαφοροποίηση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες εδώ παρουσίες της, την παρέλευση των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, οι οποίες θεωρούνταν από πολλούς τροχοπέδι στην προσπάθεια για συνομολόγηση των όρων αναφοράς.
 
Ωστόσο, το γεγονός αυτό από μόνο του δεν λέει και δεν μπορεί να πει οτιδήποτε, μιας και η Τουρκία, όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει δώσει δείγματα γραφής για ουσιαστική διαφοροποίηση των θέσεών της στο ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ενώ την ίδια ώρα η τ/κ πλευρά-συνεπικουρούμενη βεβαίως από την Άγκυρα-, εμφανίζεται ανένδοτη και επιμένει να ερμηνεύει με τον τρόπο που η ίδια θέλει, την αξίωση της για μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης(σ.σ. αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ).
 
Αυτό ακριβώς το θέμα, της πολιτικής ισότητας, φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποτελεί, μαζί με τη διεθνή πτυχή του προβλήματος(σ.σ. ασφάλεια και εγγυήσεις), το μεγαλύτερο ή ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια του εγχειρήματος συνομολόγησης των όρων αναφοράς.
 
Σε αυτό το απαισιόδοξο σκηνικό, αξίζει να σημειωθεί, προστίθεται και το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε πρόσφατες δηλώσεις του, έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα των αρνητικών του προθέσεων, αρνούμενος εκ των προτέρων, ενόψει της καθόδου Λουτ, την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης μεταξύ του ιδίου, της ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και του Νίκου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τορπιλίζει τους όρους αναφοράς πριν την έλευση Λουτ ο Ακιντζί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκληρή απάντηση Αναστασιάδη στον Ακιντζί για την πολιτική ισότητα
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεν μπορεί να προβλέψει αν βρισκόμαστε κοντά στους όρους αναφοράς, δηλώνει ο ΠτΔ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»