Ξεσπάθωσαν για τον Συνεργατισμό και όχι μόνο-Υψηλοί τόνοι στην Βουλή

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η συζήτηση επί του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ασκούν σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ, επιμένοντας στην απαίτησή τους για παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, και το κυβερνών κόμμα από την άλλη να υπεραμύνεται των κυβερνητικών χειρισμών.
 
Η συζήτηση προσέλαβε σε αρκετές περιπτώσεις έντονο προεκλογικό χρώμα με φόντο τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ενώ δεν εξέλειπαν οι φραστικοί διαξιφισμοί ανάμεσα στους αρχηγούς των κομμάτων. Ιδιαίτερα έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για την ΣΠΕ Λάρνακας Αμμοχώστου, ενώ αντιπαράθεση υψηλών τόνων καταγράφηκε και ανάμεσα στο πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο και τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ, Χρίστο Χρίστου.  
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε πως το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής τυγχάνει σεβασμού. Θέλει και ζητά την απόδοση ποινικών και αστικών ευθυνών, είπε, διαβεβαιώνοντας πως ο ΔΗΣΥ δεν θα διαδηλώσει έξω από δικαστήρια για πολιτικές διώξεις. Ανέφερε ακόμη πως θα ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα βοήθεια για να θεσπιστεί νόμος προς δημοσιοποίηση των στοιχείων των διαγραφών δανείων από τον Συνεργατισμό και για τα συνδεδεμένα δάνεια με πολιτικά εκτεθειμένα δάνεια.
 
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε ποια θέση κενώνεται για να την καταλάβει σε εννέα μήνες ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως η ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών στο τέλος του έτους συνιστά κοροϊδία.
 
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος παρατήρησε πως αντί να παραιτηθεί αυτός που, όπως υποστήριξε, έφερε την ευθύνη, δηλαδή ο υπουργός Οικονομικών, παραιτήθηκε αυτός που εντόπισε την ευθύνη, δηλαδή ο Γιώργος Αρέστη.
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες από το πόρισμα, παρατηρώντας ότι οι πολιτικές ευθύνες δεν καταλογίζονται αλλά αναλαμβάνονται.
 
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφού παρατήρησε ότι παραίτηση του κ. Γεωργιάδη δεν θα προσφέρει τίποτε στην κατάληξη του Συνεργατισμού, διερωτήθηκε-όπως και ο Άντρος Κυπριανού- ποια θέση κενώνεται για να την καταλάβει σε εννέα μήνες.
 
Να αξιοποιηθεί το πόρισμα, ζήτησε ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας που παρατήρησε πως ο υπουργός Οικονομικών φέρει ευθύνη, προσθέτοντας ότι το πόρισμα πρέπει να γίνει εργαλείο διόρθωσης και όχι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης.
 
Παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών ζήτησαν οι πρόεδροι του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, και η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Δειτε Επισης

ΕΚΤΑΚΤΟ: Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανήκει σε μετανάστη το πτώμα-«Υπάρχει υπόνοια ότι πρόκειται για γυναίκα»
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ονδούρας προχώρησαν στην κατάσχεση άνω των 2,8 τόνων κοκαΐνης (pics)
Συνελήφθησαν σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην Ιταλία για επιθέσεις σε βάρος ανηλίκων εγκλείστων