Οι νέες ανακαλύψεις απαντούν στο δίλημμα τερματικό ή αγωγός

Θολό και με αρκετά εκκρεμή ζητήματα παραμένει το τοπίο όσον αφορά τον τρόπο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
 
Κι αυτό διότι, οι ερευνητικές δραστηριότητες εντός των οικοπέδων της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ή έστω να προβλέψει πού θα κάτσει η μπίλια και αν θα εντοπιστούν νέα κοιτάσματα.
 
Μολονότι υπάρχουν κάποια δεδομένα που είναι αναμφισβήτητα, η κατάσταση παραμένει ρευστή, αφού εκκρεμούν πέραν των πέντε γεωτρήσεων για τις οποίες προετοιμάζονται οι ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ.
 
Ο εντοπισμός και το μέγεθος των συγκεκριμένων κοιτασμάτων θα καθορίσει ουσιαστικά και το προς τα πού θα κατευθυνθούν οι προσπάθειες, τόσο της Κυβέρνησης και των εταιρειών για τα επόμενα βήματα, και αν αυτά θα επικεντρωθούν στη δημιουργία τερματικού, την κατασκευή αγωγού, ή και των δύο.
 
Με δεδομένο, πάντως, πως για τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στο οικόπεδο 12 της ΑΟΖ, υπάρχει σχεδόν έτοιμη συμφωνία για μεταφορά τους στο τερματικό του Ιντκού της Αιγύπτου, αυτόματα αφαιρούνται από την εξίσωση για τις απαραίτητες ποσότητες που χρειάζονται για να είναι βιώσιμη η δημιουργία τερματικού στην Κύπρο, αλλά και από οποιαδήποτε εξίσωση τα υπολόγιζε στις ποσότητες που θα μπορούσε να στείλει η Κύπρος μέσω αγωγού στην Ευρώπη.
 
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατασκευή τερματικού για να είναι βιώσιμη προϋποθέτει την ύπαρξη κοιτασμάτων περίπου 12 με 15 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Υπολογίζεται πως η κυπριακή ΑΟΖ έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής περίπου 15 τ.κ.π ωστόσο από αυτά αφαιρούνται τα 4,5 τ.κ.π της Αφροδίτης.
 
Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι πέρασαν αρκετοί μήνες από τότε που ολοκληρώθηκαν οι ερευνητικές γεωτρήσεις στην «Καλυψώ», τα αποτελέσματα της δεν έχουν ανακοινωθεί, παραμένει όμως ένα εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα, που σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς δεν ξεπερνά τα έξι τ.κ.π.
 
Η επιβεβαιωμένη ποσότητα του «Γλαύκου», σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις, κυμαίνεται μεταξύ 5 με 8 τ.κ.π, και αποτελεί την μόνη επιβεβαιωμένη ποσότητα Φ.Α της ΑΟΖ, διαθέσιμη προς εκμετάλλευση είτε σε τερματικό είτε σε αγωγό.
 
Προτεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, όπως υπογραμμίζεται από επίσημα χείλη, είναι η κατασκευή τερματικού υγροποίησης LNG στην Κύπρο.

Για να είναι επιτεύξιμος αυτός ο στόχος, θα πρέπει στις επόμενες πέντε γεωτρήσεις που θα γίνουν να εντοπιστούν άλλα δύο μεσαίου μεγέθους κοιτάσματα, ανάλογα με αυτό του Γλαύκου.
 
Με βάση τα πιο πάνω, καθίσταται ξεκάθαρο πως μόνο μετά την ολοκλήρωση όλων των ερευνητικών γεωτρήσεων που είναι προγραμματισμένες στην ΑΟΖ το επόμενο διάστημα, θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η επόμενη μέρα της Τριμερούς-Οι άξονες συνεργασίας και οι νέοι δρόμοι του Φ.Α. 
 
Πάγωσε ο αγωγός;
Στον απόηχο και της Τριμερούς της Ιερουσαλήμ, στην κοινή διακήρυξη της οποίας δεν υπήρξε καμία αναφορά στην κατασκευή αγωγού, υπάρχει η αίσθηση πως το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο κατασκευής του EastMed μπαίνει προς το παρόν στο ψυγείο, τουλάχιστον όσον αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ο αγωγός έμεινε ορφανός από διαθέσιμα κοιτάσματα.
 
Κι' αυτό, διότι από την μια η Κύπρος όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα επικεντρώνεται στην κατασκευή τερματικού και η Ελλάδα δεν έχει εντοπίσει ακόμη επιβεβαιωμένες ποσότητες.
 
Την ίδια ώρα, ακόμα και το Ισραήλ που δείχνει να επιθυμεί διακαώς την κατασκευή του, προγραμματίζει να χρησιμοποιήσει περίπου τα δύο τρίτα των αποθεμάτων του για ιδίαν χρήση.
 
Θέλοντας μάλιστα να βάλει πίεση στην κατασκευή του αγωγού, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, έβγαλε στο τραπέζι χάρτες για να αποδείξει στους υπόλοιπους ηγέτες πως για τη χώρα του θα ήταν συμφέρουσα η κατασκευή αγωγού προς την Τουρκία, ξεκαθάρισε όμως πως δεν αποτελεί επιλογή του.
 
Η Αθήνα, πάντως, κρατά μια διαφορετική στάση, αφού θεωρεί πως η δημιουργία του αγωγού θα μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο ενώ δεν ενθαρρύνει την κατασκευή τερματικού.
 
Το ζήτημα έμεινε ανοικτό και οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν μετά την επόμενη Τριμερή που εκτός απροόπτου θα διεξαχθεί στην Κρήτη, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή της Ιταλίας.
 
Ένα άλλο σενάριο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι η δημιουργία εναλλακτικών δρόμων του φυσικού αερίου, χωρίς απαραίτητα αυτό να γίνεται δια μέσου του EastMed.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σφραγίστηκε το αμερικανικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, μηνύματα σε Άγκυρα
 
Οι εξελίξεις θα καθορίσουν τις επιλογές
Ο νέος γύρος αδειδοτήσεων που θα προκηρύξει το Ισραήλ μέσα στο επόμενο τρίμηνο, τα αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, το αποτέλεσμα της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στον «Γλαύκο», αλλά και η έναρξη των γεωτρήσεων νότια της Κρήτης, είναι τα δεδομένα που ίσως να έχουν ενώπιον τους οι ηγέτες σε μια επόμενη Τριμερή και εν πολλοίς θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στα σκαριά νέες τριμερείς της Κύπρου με κράτη της Ε.Ε. και χώρες του Κόλπου
 

Δειτε Επισης

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ αποφάσισαν πώς θα χτυπήσουν το Ιράν, αλλά όχι πότε
Επαναφέρει τη θέση του για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ ο ΔΗΣΥ
Νέα βάρκα εντοπίστηκε ανοιχτά της Κύπρου-Οδηγείται στο λιμάνι Λάρνακας
Υψίστης σημασίας η αποκλιμάκωση και αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή, τονίζει ο ΥΠΕΞ
Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επενδυτές στο Λονδίνο
Στις 6.359 οι νέες εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο στην Πάφο
Εγκαίνια επιτελείου υποψήφιου Περιφερειάρχη Πάφου Χ. Πιττοκοπίτη
Καθοδήγηση Κομισιόν για ορθή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων κατά Ρωσίας
Συζήτηση στη «βουλή» για την απαγόρευση εισόδου Τουρκοκυπρίων στην Τουρκία
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα